自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

睇左呢篇野我只係覺得邊到住係邊到讀書其實可以係個人選擇,住唔起香港都無計~我個時住東區,或同學住屯門,都要山長水遠坐巴士去跑馬地半山返學,自己住個到都有中學,點解唔讀?因為想讀間好既學校囉,講真我個時都要個幾鐘先返到學

我真係覺得呢件事無得話自己好慘

每 天 交 通 花 兩 小 時   溫 功 課 時 間 少
跨 境 學 童 校 園 生 活 受 影 響

【本 報 訊 】 一 項 有 關 跨 境 學 童 的 調 查 發 現 , 逾 半 由 深 圳 來 港 上 學 的 跨 境 學 童 每 天 需 花兩 小 時 或 以 上 交 通 時 間 上 學 , 每 天 交 通 費 需 40 至 50 元 , 上 學 交 通 時 間 太 長 , 嚴 重影 響 其 學 校 生 活 , 包 括 減 少 與 老 師 、 社 工 和 同 學 見 面 , 以 及 參 與 校 內 課 外 活 動 的 機率 , 溫 習 功 課 時 間 也 因 此 減 少 。   記 者 : 麥 志 榮

浸會 大 學 青 年 研 究 實 踐 中 心 去 年 12 月 至 今 年 1 月 訪 問 43 間 學 校 、 共 500 多 名 由 深 圳到 新 界 跨 境 上 學 的 小 四 至 中 五 學 生 , 超 過 八 成 受 訪 學 生 的 母 親 長 期 居 於 內 地 ; 四 成多 學 生 每 日 上 學 的 來 回 交 通 時 間 需 花 1 小 時 ; 逾 半 人 每 日 要 花 兩 小 時 或 以 上 , 當 中有 五 名 學 生 更 需 花 五 小 時 。

交 通 費 日 花 40 至 50 元四成 多 的 受 訪 學 生 認 為 跨 境 上 學 影 響 校 園 及 社 交 生 活 ; 逾 七 成 人 士 指 , 見 社 工 或 老 師的 時 間 減 少 ; 超 過 五 成 指 與 同 學 相 處 、 問 功 課 及 溫 習 的 時 間 減 少 。
就 讀 中 三的 梁 鳳 儀 每 天 由 深 圳 跨 境 到 大 埔 上 學 , 她 認 為 跨 境 上 學 最 大 問 題 是 交 通 費 太 貴 , 本港 學 生 都 可 申 請 學 生 八 達 通 , 車 費 減 半 , 但 是 他 們 須 由 羅 湖 及 落 馬 洲 過 境 , 並 無 學生 優 惠 , 每 天 交 通 費 要 40 至 50 元 。
她 表 示 , 來 往 學 校 的 交 通 時 間 太 長 也 令她 無 法 享 受 校 園 生 活 , 一 般 本 港 學 生 放 學 後 可 以 留 在 學 校 參 與 活 動 , 與 老 師 相 處 機會 較 多 , 她 則 因 住 得 太 遠 , 交 通 時 間 長 , 必 須 提 早 離 開 。
浸 會 大 學 青 年 研 究實 踐 中 心 認 為 , 學 童 跨 境 上 學 縮 短 他 們 的 留 校 時 間 , 影 響 了 他 們 的 學 習 和 社 交 生 活, 建 議 當 局 完 善 跨 境 學 童 的 交 通 配 套 , 縮 短 跨 境 學 生 上 學 的 交 通 時 間 , 放 寬 交 通 津貼 , 減 輕 家 長 的 負 擔 ; 校 方 也 應 為 跨 境 學 童 舉 辦 更 多 課 外 活 動 。

珍珠宮

如果係冇同情心..我都算冇咯.. 個人選擇.. 怪不得人.. 如果出聲要幫助.. 幫佢咩野好??俾哂全家有居留權??俾埋學校附近既公屋佢??一步上一步.. 個社會有幾多資源俾佢呀????
hnl 該用戶已被刪除

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

唔關同情不同情事,而係佢地自己當初有此決擇,就要預左會有一定不便,難倒要香港政府資助過關車費?要政府支付港人內地九年免費教育? 佢地又唔諗下自己係內地居住及消費比香港平? 做每一件事都有其優劣之處。

盡我一己之力,發放正能量!

侯爵府

畀面勳章

你無問題喎...好多本地小朋友為左讀間好D既學校都係長途拔踄架啦,上水,元朗出九龍;深井,筌灣過海,離島入沙田...大把人係咁,有乜問題?

跨境學童既父母:如果真係咁辛苦,咁難為你們的小朋友,你地有責任自己去解決呢個問題,因為係你地令呢個問題去現,唔好叫社會幫你承擔:;pppp:

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

我小學都要坐成個鐘頭車番學啦
有咩問題
不過話而家d人捱唔到苦

珍珠宮

好媽媽勳章

跟本唔值得同情, 都係果句....冇人揸住支槍迫d大陸父母要仔女去跨境黎香港讀書, 樣樣都係佢地自己攞黎, 你地揀呢條路就有責任自己去安排去承擔, 唔好樣樣都姓 "賴" 先得架

大宅

好媽媽勳章

宜家真系咩問題都變左社會問題~~做父母既仲有咩責任要負??
我愛我家!

侯爵府

同情心唔係用落呢同情d人身上, hk仲有好多人要幫忙, 好多自力更新低收入人仕, 人地不哼半句默默承受, 而呢d係大陸娶老婆, 又要貪大陸洗費低, 但要享受hk既free 教育同e療, 代價一定要付, 佢自己都唔肉痛自己仔女長徒拔涉咁黎hk返學, 社工就無謂做咁多野喇, hk仲有好多人係值得幫, 你再幫佢地仲助長佢地多d人黎hk生仔, 而家佢地已經滋生左好多社會問題, 再咁落去hk都唔知會點.

男爵府

如是這麽辛苦,父母便不排子女跨境上學,他們的目的是居港權,再來香港享福利,香港已很多負擔,遲D深圳居民可自由出入,真是不敢想。

侯爵府

畀面勳章

原帖由 29XX86 於 09-3-8 15:18 發表
同情心唔係用落呢同情d人身上, hk仲有好多人要幫忙, 好多自力更新低收入人仕, 人地不哼半句默默承受, 而呢d係大陸娶老婆, 又要貪大陸洗費低, 但要享受hk既free 教育同e療, 代價一定要付, 佢自己都唔肉痛自己仔女長徒 ...

Agree...有時D社工真係本末倒置,好做唔做:;pppp:

禁止訪問

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

咦...依d野..真係唔關同唔同情事...一開始讀乜學校係佢地自己揀架嘛..佢地要住邊都係佢地自己揀架嘛..

覺得辛苦..一係搬,一係轉學囉...唔通佢想政府起間學校係佢隔離?

水晶宮

原帖由 揚莉煒媽咪 於 09-3-8 15:01 發表
我小學都要坐成個鐘頭車番學啦
有咩問題
不過話而家d人捱唔到苦

依家過海坐長途車番學有幾難?講真香港又唔係地方大,交通又四通八達,由南昌去屯門都係半粒鐘之嘛~!南昌去東區都只係十五至廿分鐘左右...咁你八點打鐘上堂,咁都係講緊你要七點出門口去撘車啫...想當年我番小學中學時咪又係要五點半起身換衫食早餐,六點四十分出門口番學,我咁早番到學校一黎唔駛咁趕,二黎早D番到學校可以坐低HEA下同同學吹水...唔覺有咩問題囉...

咁我第一份工都係响青衣番工,八點鐘打鐘開工,我又係五點半起身執眼耳口鼻,然後由太古城撘地鐵撘到去荃灣轉小巴...落車仲要行...朝朝都係至少一個鐘頭車程...點解要政府照顧埋呢D野...咁讀邊間學校番邊份工都係自己揀啫...有D唔明白.

洋房

咁我諗我都係其中一個無同情心嘅人囉!

子爵府

超:;pppp: 過我誇區都要啦,你誇境咪抵羅,超:;pppp:

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

大陸無書讀咩
mouth: 佢地自己當初選擇過來,就有心理準備
佢地如果留係大陸讀書,就無此煩惱

同情心......唔係留比一啲.....自找煩惱的人

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 Karen628 於 09-3-8 18:32 發表
咁我諗我都係其中一個無同情心嘅人囉!

me too:;pppp: :;pppp: :;pppp:

首頁

尾頁

跳至