跳至
[2007年] St Paul Nursery

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

請問有冇媽咪聽日去交表?

大宅

原帖由 DalaDala 於 09-3-6 16:41 發表
請問有冇媽咪聽日去交表?

我仲心大心細.因為如果咁好彩真係收呀女.我地要搬屋先得.因為我住係粉嶺.
其實我已經報左大埔個間.10/3去面試.但我好貪心.想多一個機會.

男爵府

畀面勳章

咁如果你鍾意間學校, 而佢又考到, 睇怕你都要搬啦~~

原帖由 shadowray 於 09-3-6 18:16 發表

我仲心大心細.因為如果咁好彩真係收呀女.我地要搬屋先得.因為我住係粉嶺.
其實我已經報左大埔個間.10/3去面試.但我好貪心.想多一個機會.

大宅

那麼,你們會否知道St. Paul Nursery 同 St Paul Co-ed /convent 一系列的學校是否有聯繫?有否升學的關聯?

謝謝﹗

男爵府

畀面勳章

st paul nursery (n1-n4, 全日)同 st paul con (天主教, 位於銅鑼灣)雖然有關, 但講到明唔保證入到小學。而st paul kindergarten (k1-k3, 半日)則可以直升。

st paul coed(基督教學校, 位於黃竹坑)係另一間學校, 冇幼稚園。

原帖由 puib 於 09-3-7 00:44 發表
那麼,你們會否知道St. Paul Nursery 同 St Paul Co-ed /convent 一系列的學校是否有聯繫?有否升學的關聯?

謝謝﹗

大宅

ICIC, thank you晒﹗

原帖由 DalaDala 於 09-3-7 12:17 發表
st paul nursery (n1-n4, 全日)同 st paul con (天主教, 位於銅鑼灣)雖然有關, 但講到明唔保證入到小學。而st paul kindergarten (k1-k3, 半日)則可以直升。

st paul coed(基督教學校, 位於黃竹坑)係另一間學校, 冇 ...

別墅

My friend's daughter is P.5 in SPC and she told me that SPN (N1-N4, full day class) can go to SPC directly but SPK (K1-K3, half day class) just 30~40% can go to SPC only.

原帖由 DalaDala 於 09-3-7 12:17 發表

st paul coed(基督教學校, 位於黃竹坑)係另一間學校, 冇 ...

男爵府

畀面勳章

咁奇? 不過我認為可能幼稚園人多, 未必全部想入番小學。

alexquin, 你有冇入表呀? 我自己覺得阿囡機會好微, 因為有咁多人交表, 佢只係憑表格揀人, 接見好少數學生, 佢應該優先d有關人士, 例如mammy係畢業生﹑有哥哥家姐o係度讀緊同天主教徒。我全部唔係。

原帖由 Alexquin 於 09-3-8 18:46 發表
My friend's daughter is P.5 in SPC and she told me that SPN (N1-N4, full day class) can go to SPC directly but SPK (K1-K3, half day class) just 30~40% can go to SPC only.

男爵府

DalaDala

我細仔都有報
不過佢一年收得咁少人
揀中我仔的機會不大

SP鍾意收d 大膽 有自信的小朋友...
就算我B有得in, 都未必係佢杯茶haha

SPN同SPK都係好大機會上SPCS...
有好小朋友由細讀到大
好少人會唔升返上SPCS
所以SPCS P1咁難入就係咁解

你仲有報其他幼兒園嗎?
有無考慮南區果d?

男爵府

畀面勳章

aloymom, long time no c. 你好嗎?

多謝你既資料。我原本一心諗住啟思全日。直至上左佢地playgroup, 就發現唔對路...再加上睇埋教育署份報告, 更加卻步。

鑑於阿囡身體問題, 決定暫時繼續用工人。所以, 而家都會考慮埋半日。不過好多幼兒院都收晒生, 南區好既都唔收生, 於是諗埋附近區域。其中spn係最方便最好。

不過如果好似你咁講, 我都唔使諗lu, 我o個個勁「痴」身, 又被動。

原帖由 aloymom 於 09-3-9 00:31 發表
DalaDala

我細仔都有報
不過佢一年收得咁少人
揀中我仔的機會不大

有好小朋友由細讀到大
好少人會唔升返上S ...

大宅

Hi Aloymom, How are you?
原帖由 aloymom 於 09-3-9 00:31 發表
DalaDala

我細仔都有報
不過佢一年收得咁少人
揀中我仔的機會不大

有好小朋友由細讀到大
好少人會唔升返上S ...

男爵府

DalaDala

係呀..好耐無傾喇, 你地幾好嗎?? Morraine 食野方面好左d未呀?
我地呢排搬左去99屋企小住呀...

啟思有無咩大問題?(我都有睇過個rpt)
本身我地諗住3月14號去啟思睇下
如果唔係太好的話我地就唔去睇喇

我地都係會繼續請工人
但大仔明年上小學 如果Alden讀半日班 要工人走來走去接送都好煩(全日班..BB仲可以獨立d)
我響灣仔返工, 若SPN收佢 咁我可以放工..響學校做一陣野先落去cwb接佢放學 工人走少一轉
不過麻煩在SPN 8點先開...我8點前已經要開工
點都要工人揍Alden落CWB

學校既野..人夾人
話唔定Morraine係SPN杯茶呢
小朋友好得意.. 鍾意間學校會表現得好d架
到時女女會俾d驚喜你!

btw 唔知SPN的男生多數會去邊d小學讀?
我只識幾位SPK男生最後讀 st. jo...

男爵府

hi isaacim

我地幾好呀. 你地呢???
(heehee.. 我又咁夜先走黎上網...)
原帖由 isaacim 於 09-3-9 11:13 發表
Hi Aloymom, How are you?

大宅

hello 你咁夜都唔瞓....
原帖由 aloymom 於 09-3-10 01:08 發表
hi isaacim

我地幾好呀. 你地呢???
(heehee.. 我又咁夜先走黎上網...)

男爵府

issacim

回完個msg後訓左喇...
近排嚴重渴睡
今朝6點..差d起唔到身返工

男爵府

畀面勳章

moraine食得好好呀, 佢而家番嬰園, o係學校好乖, 自己食晒。番到屋企食野一般, 但因為佢出多左牙仔, 所以好鍾意食我地d野, 補番條數。唔知點解而家對奶冇咁抗拒, 可能而家冇迫佢啦! hee...

有關啟思既comments, 我唔想o係到講...我會pm你。

得閒約出黎飲野閒聊丫!

原帖由 aloymom 於 09-3-10 01:07 發表
DalaDala

係呀..好耐無傾喇, 你地幾好嗎?? Morraine 食野方面好左d未呀?
我地呢排搬左去99屋企小住呀...

啟思有無咩大問題?(我都有睇過個rpt)
本身我地諗住3月14號去啟思睇下
如果唔係太好的話我地就唔去睇喇

我 ...

男爵府

DalaDala

好丫, 等你的pm, 唔該哂^^

我大仔都係食野有問題
返學就食得好少少
響屋企係食得好差
醫生要佢補奶... 不過一叫佢飲奶, 大仔就嘔

Moraine食野食得好左就好喇.. 希望佢可以繼續keep住啦!

首頁

尾頁

跳至