懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我斷斷續續咳左好耐。睇過醫生,總係唔斷尾。
唔敢吃太多藥,睇中醫又怕唔穩陣.........
大家覺得我日常生活可以點注意下呢?有無食療?
好驚影響個BB.........

男爵府

熱血勳章 睛靈勳章

我都試過咳到死死下, 試下燉橙和川貝燉雪梨, 我就work啦

大宅

唔好吹到條頸,可考慮戴絲巾.

大宅

我都試過,我駝第二胎果時咳左4個幾差唔多5個月,有左到4個幾月都無咳,到5個月就咳,去睇西醫睇左幾次都未好,心諗可以會唔會係醫生既藥問題,轉左幾個都係甘,我問醫生點解食左甘耐藥都仲係咳甘耐都未好,醫生話因為有左,唔敢開得太極既藥比我食怕對bb唔好,因為始終都係藥物,甘我就同醫生講話我咳左幾個月一直都未好過,醫生又叫我飲多d水,蜜糖水,我都有照做但都係甘咳,我仲要最後果個月係可以咳到懶尿(小小整到向under到果隻),之後同我媽咪講開,原來佢駝我果時都係甘,又係睇醫生食藥中醫又睇埋都係甘咳,我媽咪就話到生完我就無咳,我仲話我媽咪係咪吹水架,到我見紅入院果日都仲咳梗,當晚生完之後上番產後房就已經無咳,真係唔知點解,但我駝第一胎同第三胎touchwood又無甘既情況,所以到now我都唔知點解果時可以咳甘多個月!

大宅

原帖由 fannyman07 於 09-3-8 00:05 發表
我都試過,我駝第二胎果時咳左4個幾差唔多5個月,有左到4個幾月都無咳,到5個月就咳,去睇西醫睇左幾次都未好,心諗可以會唔會係醫生既藥問題,轉左幾個都係甘,我問醫生點解食左甘耐藥都仲係咳甘耐都未好,醫生話因為有左,唔敢開得太 ...

咁神奇~~生完b會好番...
我都咳左二,三個月都未好番晒,初初咳得好嚴重,睇左好多次e生都唔好,足足食左一個月西藥,又唔敢睇中e,因為平時無睇開...到宜家好d無食藥喇,驚食得太多藥對bb唔好,唯有希望遲d天氣暖d會自己慢慢好喇...
我宜家先23w,希望唔會等到生完先好番~

洋房

我都咳足一星期.起初由喉痛..再發燒..之後就咳得很勁..晚上都訓唔到..一訓底.好似d氣湧上喉嚨..好痕.不停咳.飲過,咸柑桔,salt水,蜜糖,川貝雪梨水,止咳水都唔得..之後飲川貝批把露,就好d..起碼有3個鐘可以訓到..不過都係咳唔停....好慘
所以昨日終於返去看我以前看開既中醫...佢開了3日既中藥粉比我飲..一日一次...昨日我飲了一次...唔知係我心理作用,定係咳了一星期都差不多完呢.昨晚一飲...成晚都訓得好好.冇起過身....
不過今日起身仲有幾聲咳..起碼冇咳到個肚震晒已經好開心了...希望食多呢兩日就可以好返晒啦...

男爵府

hashtag影視迷勳章

煲龍利葉啦~

子爵府

好媽媽勳章

我都咳都死死下呀 看了3個醫生啦 先頭暈暈 之後就感冒 之後就咳咳加喉嚨痛加發炎囉
唉 now 天氣真不好呀 時好時壞
不知何時轉好天氣呀

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 jin9 於 09-3-8 18:58 發表
煲龍利葉啦~

此藥可此咳呀
有bb 是否ok呀

子爵府

好媽媽勳章

欖(藍)水是否ok呀

洋房

不如你試下煲海底椰湯, 街市菜檔多數有得賣, 成舊連皮煲, 加紅蘿白或者合掌瓜都得
我5個幾月時都咳左個幾兩個月, 睇西醫都唔好, 但飲左兩次海底椰之後就無咳嚕~

首頁

尾頁

跳至