家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

而家想開番, 有無人知邊間利息會好少少? 我都知無咩利息架喇, 只怕自己手痕啫

水晶宮

永享和星展都有,邊間利息好,就要check check。

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 MariaTsui 於 09-3-8 21:00 發表
永享和星展都有,邊間利息好,就要check check。

Bank of Communications also has
this saving plan.

複式洋房

呢個時候,都真係要揾呢d最原始的方法儲吓$先得啦..請問你地知唔知有每月最少要儲幾多架?

:hammer: :hammer:

複式洋房

呢個時候,都真係要揾呢d最原始的方法儲吓$先得啦..請問你地知唔知有每月最少要儲幾多架?
:hammer: :hammer:

珍珠宮

2024勳章 2018父親節勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

零存致富or定期利息高?

大宅

原帖由 aidenng2003 於 09-3-8 23:51 發表

好似最少每月要$1,000 及最少一年, 如果中途提款便只有簿仔利息 , 我之前試過做, 但利息得好少我存$2,500一個月, 一年得幾佰蚊利息, 不過至在存倒一筆

大宅

原帖由 Irene_Lo 於 09-3-9 10:59 發表
零存致富or定期利息高?

零存致富唔駛一次過比嘛

伯爵府

我喺大新, $3000/month, 3年有$6仟幾蚊息

原帖由 建男媽咪 於 09-3-9 12:33 發表

好似最少每月要$1,000 及最少一年, 如果中途提款便只有簿仔利息 , 我之前試過做, 但利息得好少我存$2,500一個月, 一年得幾佰蚊利息, 不過至在存倒一筆 ...

大宅

原帖由 蘑菇 於 09-3-9 13:18 發表

3年? 好似年期長d喎, 不過利息好似幾高, 等我都去問吓先, thanks

子爵府

畀面勳章

怕手痕的, 開一個都好架
可以儲到錢架, 現在真的唔要亂用錢, 睇到外面的經濟環境, 嗰心好怕
都係儲番錢, 現金為王

原帖由 建男媽咪 於 09-3-8 15:59 發表
而家想開番, 有無人知邊間利息會好少少? 我都知無咩利息架喇, 只怕自己手痕啫

公爵府

咁勁息? 我先排係交通做左一份$3000/M 18個月, 利息都只係得$342.6之喎..

我最中意做零存整付,利息多少唔係最重要, 最緊要係儲到錢!!
原帖由 蘑菇 於 09-3-9 13:18 發表

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章

係呀!最重要係可以幫自己儲吓錢,我老公自己都開咗個a/c。

伯爵府

我喺07年做既, 嗰時有3.73%, 3年先有6K左右利息, 宜家應該無咁so啦!

原帖由 rean_chau 於 09-3-9 17:51 發表
咁勁息? 我先排係交通做左一份$3000/M 18個月, 利息都只係得$342.6之喎..

我最中意做零存整付,利息多少唔係最重要, 最緊要係儲到錢!!

禁止訪問

男爵府

我昨日問咗, 大新真係有6,xxx.- (不過要$4,000.- /3 YEARS ).

民房

Why not go for a regular saving plan? FYI, if you were investing in HangSeng Index blindly very Jan in the past 10 years (including the big drop in 2008), you would have an annual return rate of 4.28%. So, in my opinion, I would rather investing instead of putting the money into banks for the near zero return.

The key is that you have to control your fear of the market ups & downs.

If you believe in yourself, you can simply buy tracker fund (#2800) to replicate the HSI return. Otherwise, I would suggest any other investment fund saving plans. However, you need to pay attention to the asset allocation strategies. If you are interested to know more, pls contact me for a chat.

Good luck

子爵府

原帖由 winice 於 09-3-11 10:32 發表
我昨日問咗, 大新真係有6,xxx.- (不過要$4,000.- /3 YEARS ).

我係97時有做過,嘩,而家還原基本步又去返最原始的方法,果時有成9離利息架,而家咁少 ?
但我想知道若touch wood銀行倒閉,呢喲有無100%保障可取回架 ?

禁止訪問

大宅

原帖由 littlesky 於 09-3-12 16:40 發表
One more suggestion.
saving plan in insurance company (for sure not the one with financial problem la)

Saving plan for 5 years:
around HK$1300 per month or HK$15280 per year

HK$15280 x 5 years = 76 ...

你這個是否保証的?

首頁

尾頁

跳至