想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

呢個cycle怪怪地, 高溫期整體都唔算好高,得36.6左右... 排卵後第14日體溫跌到36.45, 已為會m到啦, 點知又冇... 今日第15日, 體溫又升番上36.7, 但綠d又白雪雪, 咁其實搞緊咩呢?!

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 糟糟豬 於 09-3-6 23:48 發表
呢個cycle怪怪地, 高溫期整體都唔算好高,得36.6左右... 排卵後第14日體溫跌到36.45, 已為會m到啦, 點知又冇... 今日第15日, 體溫又升番上36.7, 但綠d又白雪雪, 咁其實搞緊咩呢?! ...

可能 其中一日量錯, 睇多 1,2日先啦.

男爵府

回覆 # 的文章

你今日day幾啊~

大宅

其實每日都同一個時間量, 每次都有量5分鐘, 所以應該唔係量錯~~ 不過近呢幾日工作忙, 夜訓左, 36.45那天2am先訓, 不過都有睡超過4小時... 所以真係唔明....

我之前有高溫期太短的問題, 後來睇中e,改善到13-14日先m come... 今個cycle雖然體溫略低, 但第一次去到15日, 都唔知算唔算好事~

原帖由 miffymiffy 於 09-3-6 23:52 發表

可能 其中一日量錯, 睇多 1,2日先啦.

大宅

原帖由 gkk 於 09-3-6 23:52 發表
你今日day幾啊~

今日day31了, 排卵後第15日~~ 一般cycle都準, 28-30日~

大宅

今日day32, temp又drop番到36.4, 但到宜家都仲未見紅, 係偶爾有少量啡紅的分泌... 唉.....係m就快啦唔該~~煩!!

複式洋房

我今天是排卵後第8日,之前都有36.68-36.7,但今早量7時半量的時候, 只有36.47,但我5點時候醒過一次,後來12時半醒來又量一次,有37.07咁邊次先準呢!

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 mami980 於 09-3-8 13:00 發表
我今天是排卵後第8日,之前都有36.68-36.7,但今早量7時半量的時候, 只有36.47,但我5點時候醒過一次,後來12時半醒來又量一次,有37.07咁邊次先準呢!

你 12時半 果次 都唔算啦, 因你 5點時醒過, 你睇埋之後幾日溫度啦

複式洋房

咁如果沒有bingo大約排卵後多少日會降低溫呢,

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 mami980 於 09-3-8 13:00 發表

你不如check多兩日先啦, 當今日既體溫錯誤, 唔count. 我就算黎m都無咁快跌, 我就大概排卵後11-12, 因為正常排卵後都要6-8日著床.

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章

你個體溫真係比較低, 仲要係無咩變化, 我估你應該未排卵, 因為無一日特別低而之後果日高返.

我如果醒左瞓返, 再量度出來溫度會比平時高d架.

子爵府

好媽媽勳章

celiasy,

你會唔會係手腳冰冷, 血氣唔好既人? 會唔會試下飲雞精? 我呢個cycle飲雞精, 個人暖左, 連摸個肚都係暖既(平時係凍架, 對手仲暖過個肚).

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 celiasy 於 09-3-8 23:12 發表

我一定係手腳冰冷, 血氣唔好既人呀.因為我個中醫都係咁話我! 上個星期5我去睇佢時,問佢好唔好飲雞精, 因為我見呢度d姐妹話飲左會好d, 但係我個醫生話雞精好躁,叫我唔好飲...所以攪到我唔知點咁!!! ...

icic. 中醫比較清楚你既情況, 如果佢覺得唔適合你就唔好喇.

我都係手腳冰冷, 血氣唔好既人. 當時我就飲當歸雞精, 飲左半打, 而家再飲緊普通雞精(飲左4支), so far都ok.

禁止訪問

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

我都想試下飲雞精,希望身體好d, 快d Bingo. 今日睇中醫問她飲雞精好嗎?聽講飲左d卵子會大粒d. 佢居然答我 "唔會架,你唔好飲呀,你有子宮肌瘤,飲左子宮肌瘤會大呀." 嚇得我都唔敢買來飲. 其實我想知道雞精是什麼成份,有無雌激素架?

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 littletwinkle 於 09-3-9 18:00 發表
我都想試下飲雞精,希望身體好d, 快d Bingo. 今日睇中醫問她飲雞精好嗎?聽講飲左d卵子會大粒d. 佢居然答我 "唔會架,你唔好飲呀,你有子宮肌瘤,飲左子宮肌瘤會大呀." 嚇得我都唔敢買來飲. 其實我想知道雞精是什麼成份,有 ...

成份就係嫩雞製成,不含脂肪、膽固醇,成份天然絕不含人造色素或防腐劑 (extracted from website).

有無激素我唔敢講, 我只諗平時食雞咁架咋, 可能因為雞精, 會濃縮d精華, 如果有激素都會高過平時食雞.

我見d媽咪產後都會燉雞汁飲, 其實都係濃縮雞精, 不過可能係鮮製定買現成, 所以我先覺得安全去飲囉.

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至