在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

唔知各位媽咪有無請家務助理的經驗?想請教各位,一個家務助理,一星期五天做以下工作,以你地的經驗來看,每天需時多久?

1) 煮飯:不用買餸,淨煮飯。煮2-3人份量的晚餐 + 準備定第二日2人份量的午餐。我不介意午餐的款式較為簡單甚至同晚餐重覆。另外,一星期要滾一次魚湯和煲一個中湯。

2) 洗碗:每天洗一日份量的碗。

3) 拖地。

4) 如果有時間淨,會攝下其他家務,例如熨衫、抺櫃。

以你地的經驗,兩小時可以嗎?過多還是過少?

謝謝﹗

禁止訪問

水晶宮

2小時只夠煮飯(晚飯和預備午飯)和洗碗,如果要煲湯,2小時都可能不足夠,我每次掃地拖地連洗廁所(不包廚房)都要1.5小時。

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我都覺得要3個鐘先夠~

大宅

also it needs to be 3 hrs.

洋房

一般都要3hrs架~

男爵府

起碼3個鐘啦,如要做埋家務,4個鐘會好d!

翡翠宮

to be frank, I need over 3 hrs to do what u mentioned...

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

1-3做熟環境快手唔停已經要2小時,其實你可以自己試吓做就知道大概要用幾多時間,你咪睇電視教煮送咁快,佢地事前準備功夫要用好多時間唔會做比你睇,又要洗又要煮,係會好洒時間,如要另外做家務,可每星期揀一日加長時間額外做,例如今次清潔洗手間,下次抹窗、再下次熨衣物輪住做,呢個方法好過日日4粒鍾咁重皮,家務助理又唔洗咁辛苦,大家都好。

大宅

謝謝各位媽咪的回覆。

不過,我忘記說,我要求做的家務亦可相對簡單,例如,煮一餐淨係抄菜+蒸魚+蒸肉餅,至多加多個蒸水蛋。每次淨係拖地,唔使掃地。再加洗碗,兩個鐘真的做不完?

因為我自己都會做家務,對我來說,兩小時差不多的。

原帖由 三順 於 09-3-12 23:40 發表
1-3做熟環境快手唔停已經要2小時,其實你可以自己試吓做就知道大概要用幾多時間,你咪睇電視教煮送咁快,佢地事前準備功夫要用好多時間唔會做比你睇,又要洗又要煮,係會好洒時間,如要另外做家務,可每星期揀一日加長時間額外做,例 ...

複式洋房

我個家務助理來3個鐘, 幫我買餸煮飯(兩餸一湯),拖地抹o野, 掠衫收衫,有時清潔洗手間或廚房。手不停,時間o岩o岩夠用囉。

別墅

不燙衣服,2小時0K,燙衣服、抹窗需加時.

大宅

原帖由 puib 於 09-3-9 01:08 發表
唔知各位媽咪有無請家務助理的經驗?想請教各位,一個家務助理,一星期五天做以下工作,以你地的經驗來看,每天需時多久?

1:不用買餸,淨煮飯。煮2-3人份量的晚餐 + 準備定第二日2人份量的午餐。我不介意午餐的款式較為簡單 ...

我估4-5個鐘.

首頁

尾頁

跳至