自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

因為之前病完, 咳又未斷尾
己經日日川貝雪梨水...
仲有最近食緊"X棗未", 貴個隻,成百幾蚊一支 @@ 食左2-3日....

但都係唔見效.....
一日最小都見到啖上頸而咳到嘔, 聽到好多好多痰, 真係唔知點幫佢清好??

之前有試過保"龍利葉"湯水佢飲, BUT都係一樣....咩都試過都唔WORK, 點算好?

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

試下煲咩都落果皮
但最好就煲果皮水俾佢飲
如得既就最好食埋d果皮

男爵府

回覆 # 的文章

你女女幾大?
lu     lu[size=xx-large] 天賜泳銅

民房

羅漢果水
1.5公升水
1個羅漢果10粒南杏1粒蜜棗
水滾後~大/中火煲45分鐘
飲淨可以再焗到涼

果皮水
1碗水
1整塊果皮
凍水落果皮﹝唔燥﹞
水一滾就熄火倒入暖壺
保暖壺落2-3粒粗SALT
焗2-3個鐘就飲得

男爵府

回覆 # 的文章

我老公同個仔5歲 一咳 我會買呢隻咳水比佢 係(榮華藥房)川貝批杷露 150ml 好似28蚊係水狀 唔係膏狀的大人飲2匙 小朋友1匙 我覺得好掂
lu     lu[size=xx-large] 天賜泳銅

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

買兒童的"橙樹化痰素" 。私家醫生開藥都係呢隻。

男爵府

如果小朋友唔係太細的話,試下同佢睇中e

男爵府

我試過咳了很久,看很多醫生也不好,睇2次中醫,好番。

男爵府

我仔都係咁,好煩,攪到我都好燥

大宅

我女未夠3歲.....
我試下保果皮水先....羅X果, 佢唔鐘意D味, 上次保過, 佢一啖就話唔飲...

"橙樹化痰素", 有無藥性架?

川貝批杷露..我老公食完話唔得..所以都未比亞試添....

多謝大家比甘多建議

珍珠宮

好媽媽勳章

你個女有無飲奶? 飲奶勁惹痰, 食乜都無用.

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

i dun sugg. this "橙樹化痰素" to ur daughter coz still young !

我個女2.3yrs ,之前試過百幾蚊支猴棗未(佘仁生) ok ga ! 而家轉咗'位元堂'一盒十支嘅猴棗散,食2至4支就好返啦!of course ,need to call her to drink MUCH warm water and eat the fruit !
hope ur baby get well soon!

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章

大宅

原帖由 echoo 於 09-3-8 19:54 發表

佢有飲架...一日3支以上...
我己經落小左奶粉..

大宅

原帖由 Onlok 於 09-3-8 19:54 發表
i dun sugg. this "橙樹化痰素" to ur daughter coz still young !

我個女2.3yrs ,之前試過百幾蚊支猴棗未(佘仁生) ok ga ! 而家轉咗'位元堂'一盒十支嘅猴棗散,食2至4支就好返啦!of course ,need to call her to drink ...

佢今日岩岩食第3支, 仲有4日未食....
但都唔見有好轉.....

大宅

原帖由 bb123321 於 09-3-8 23:45 發表

開心MAMI

你亞女个 case同我小朋友1樣ar! 真係頑痰ar! 我又係比咗2-3次候棗未佢吃, 都唔得. 今日比咗橙樹佢try, 唔知 work 唔 work.

請問你點整川貝雪梨水ga, 因我有d川貝粉响道ar.

thanks ...

我用1粒雪梨, 去心 +1大匙川貝粉 + 一湯碗水
隔水"登"2個鐘

就甘比佢飲.....己經飲左成個WEEK...都係甘...
我發現佢仲有流NOSE水, 唔知係咪NOSE水倒流做成痰???

大宅

我都係最近先知原來好似妳話...飲得多奶會好惹痰.....

原帖由 echoo 於 09-3-8 19:54 發表

別墅

我囡未到3歲都1-2日先至飲1支奶, 我覺得奶都係容易野痰

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 開心MAMI 於 09-3-8 16:45 發表
因為之前病完, 咳又未斷尾
己經日日川貝雪梨水...
仲有最近水貨緊"X棗未", 貴個隻,成百幾蚊一支 @@ 食左2-3日....

但都係唔見效.....
一日最小都見到啖上頸而咳到嘔, 聽到好多好多痰, 真係唔知點幫佢清好??

之前有試 ...

我亞女食馬百良猴棗散, 2日好返!!

珍珠宮

好媽媽勳章

介奶食飯吧, 都3歲, 完全唔駛飲奶喇, 醫生都可以睇少D.

原帖由 開心MAMI 於 09-3-9 04:12 發表

佢有飲架...一日3支以上...
我己經落小左奶粉..

首頁

尾頁

跳至