論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我去Agent找現成完約Bun Bun,約見咗三個都冇show up,第四個來見時我告訴她有一雜物房給她睡覺,她境然話我個雜物房冇裝泠氣,所以唔想做。她說因為她在前僱主處是與小孩同房,所以僱住俾佢開冷氣,但我沒有,她怕熱,夏天會訓唔著。你們是否都有俾工人嘆冷氣?她們以為香港的僱主個個都好富貴,以家電費咁貴,唔想俾冷氣給她。

侯爵府

完約bun 係大鼻d (吾計比人抄果d), 要求工人房有冷氣小事啦, 我見過一個, 要求有direct line 係房呀! 呵, 真係黎嘆世界!

複式洋房

我係冇比工人開冷氣瞓覺, 只可開風扇.

伯爵府

你咪同佢講, 唔想做俾一個月$你咪過主囉, 費事阻佢嘆世界。

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我工人房將會有冷氣
但我唔想俾佢開
可以點講?

以家租人樓佢己自己開了
我就關左個大制
將來搬左之後,佢再開
我點stop佢?

以家d工人
真係來嘆世界.....
我都唔係日日捨得開
佢仲要10點訓到7點
開既時間仲長過我

大宅

off the main power, use some plastic to wrap it then use a aircon cover on top, no need to say anything.........
原帖由 crystalpui 於 09-3-9 11:26 發表
我工人房將會有冷氣
但我唔想俾佢開
可以點講?

以家租人樓佢己自己開了
我就關左個大制
將來搬左之後,佢再開
我點stop佢?

以家d工人
真係來嘆世界.....
我都唔係日日捨得開
佢仲要10點訓到7點
開既時間仲長過我 ...

珍珠宮

牛年勳章 開心吸收勳章 DHA勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章

Good idea

原帖由 flyingmom 於 09-3-9 12:44 發表
off the main power, use some plastic to wrap it then use a aircon cover on top, no need to say anything.........

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

佢哋邊係嚟打工ga! 邊係嚟做嘢ga! 佢哋係嚟嘆世界, 嚟作至僱主, 嚟遊行爭取不合理人工(個個overpay啦).

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

本來細囝同工人一間房, 點知換咗新工人之後, 細囝跟咗我一齊瞓, 即係間房得番工人1個人, 雖然間房有冷氣機, 但我無諗過比佢開冷氣, 我只會提供1把風扇比佢, 佢無得開冷氣點解要解釋比佢知, 呢間屋係我既, 電費係我比既, 佢要開自己比番電費囉....
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我老公同D同事傾
話我地唔俾佢開好黑簿
(但佢地係冇工人的)

我生完BB, 都冇打算BB跟佢訓
所以我係唔想俾佢開的....

複式洋房

我都不準她開冷氣,只給她風扇!

大宅

醒目開學勳章

我工人房係無冷氣機的只有風扇, 但我個"養女"可以在12月初時仍然開著風扇蓋住棉被睡覺 ,...唉

珍珠宮

唔比開冷氣, 一陣d[人]又話我地克溥工人架啦! 要開足24小時, 比埋獨立電視佢係房睇, 咁先係好僱主架嘛~~ 唔夠好tim, 仲要mom得閒問佢冷氣夠唔夠凍, 凍就着多件衫~

別墅

我會俾工人開冷氣瞓, 不過佢都係太熱先開, 事實上太熱真係會瞓5著, 瞓得5好個人都燥d, 做嘢都會冇咁好
原帖由 bkmum2005 於 09-3-9 09:33 發表
我去Agent找現成完約Bun Bun,約見咗三個都冇show up,第四個來見時我告訴她有一雜物房給她睡覺,她境然話我個雜物房冇裝泠氣,所以唔想做。她說因為她在前僱主處是與小孩同房,所以僱住俾佢開冷氣,但我沒有,她怕熱,夏天會訓唔著 ...

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 PansyMummy 於 09-3-9 13:12 發表
我工人房係無冷氣機的只有風扇, 但我個"養女"可以在12月初時仍然開著風扇蓋住棉被睡覺 ,...唉

'養女'
咁我嗰個係'養婆'

大宅

吾比佢開, 吾駛講咁多, "對"把風扇比佢, 明啦. 我成日都同我工人講我無錢既, 如果佢吾慳D, 我就吾可以請佢做野, 不過...都係廢話. 總之吾駛講咁多, 無得開囉. 我諗佢係菲律賓都吾會開冷氣, 個道咪仲熱??

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我工人房冇冷氣.

珍珠宮

原帖由 AmandaAu 於 09-3-9 10:40 發表
我係冇比工人開冷氣瞓覺, 只可開風扇.

me too...
我自己都冇開冷氣瞓覺, 幾時輪到佢

男爵府

我工人, 舊年來時, 我未來得及買把風扇過佢, 就同佢講, 過兩日, 買把俾你用.

佢竟然話不要, 我話, 夏天熱架, 要用架.
佢竟然指住個air conditioner, 話用呢個就得啦.

平時, 佢郁下就話凍, 估唔到佢呢樣嘢, 又話唔會凍喎. 我同老公講, 佢即刻第日, 買把風扇俾四姐, 仲同佢講, 請佢不要開冷氣, 因為, 佢間房都好大, 電費會好貴.

大宅

硬係無佢用啦. 唔好諗住驚黑薄, 比佢好熱時用那些. 佢地唔會同你慳. 一可以用, 就好似住酒店唔駛錢同你猛開. 尤其你唔係屋企時.

我對上隻賓, 我懷疑佢我地兩公婆反工後, 佢訓係我地張床仲開埋冷氣嘆. 介因有幾次, 我放工反屋企, 一開我房門, 涼浸浸嘅! 你話佢仲唔係訓係我張床度嘆冷氣? 唔通企係度嘆?

首頁

尾頁

跳至