婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

幾年唻,我都發覺一件事....

每當我收工返到屋企去澡涼時,無論係返到去即刻澡,定係抖一陣9點幾10點先澡,99都會喺我開熱水爐澡涼時,喺廚房開水洗碗... 佢好早食飯架,我收工返到屋企大約都係 7 點,佢已經食飽飽睇緊電視架喇!一個星期七晚,有五晚都係咁... 成日澡涼啲水都忽冷忽熱,我唔敢直接同佢講,因為... 佢係嗰啲舊派99,就算我平心情氣同佢講,只要係佢唔啱聽,佢都會即時唔高興黑面,之後我老公返唻,就同講故仔架喇。我同老公講,老公叫我忍吓又或者再夜啲先澡,我哦多衰佬幾次,佢先同99講。但係... 只係講完之後幾日唔會再咁做,但之後又故態復萌。幾年唻講咗幾十次喇!我試過好多次冷傷風,辛苦到返唔到工,99仲要話我懶,唔願返工!

之前曾經試過忍到11點幾先澡,99見我咁夜都未去澡涼,佢10點幾11點就會洗碗。但係咁樣... 澡完涼鬼咁精神,瞓唔著覺,第二朝又要6點起身返工,搞到成日都日都唔夠瞓!

如果你哋都遇到哩啲情況,你哋會點呢??? 99得一女一仔,我姑奶又唔願同佢住,仲要搬到老遠日日都要搭船嘅地方,咁... 佢得我老公一個仔,所以... 無得唔同佢住囉!

伯爵府

下次試下扮沖涼, 拎d衫褲入去, 開花灑.
如果你聽到佢洗碗, 跟住出番去睇1陣電視, 等佢洗完先沖.

大宅

有「營」勳章 好媽媽勳章

咁樣囉~你等佢/c6沖涼既時候又咁做囉~佢地實出黎問做咩d水咁凍~咁你咪同佢講""我頭先去廚房洗手囉~開好細水咋喎~(*其實就扭晒去熱水果邊,凍死佢)平時我都係咁一路沖涼你一路洗碗~""
又或者你沖涼前關左通熱水去廚房果個水制,佢問做咩冇熱水你咪同佢講呢排凍,再沖忽冷忽熱既水會病

大宅

點解你仲可以忍到幾年,比我就立即大叫,叫矩立即關水喉.

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 123!@# 於 09-3-9 10:46 發表
下次試下扮沖涼, 拎d衫褲入去, 開花灑.
如果你聽到佢洗碗, 跟住出番去睇1陣電視, 等佢洗完先沖.

佢精甩尾呀... 佢唔係我一入去就即刻洗架,佢要過一段時間先去洗... 我無理由開花灑開咁耐,嘥水又要交多啲水費架嘛...

伯爵府

原帖由 baby_chu 於 09-3-9 10:56 發表

佢精甩尾呀... 佢唔係我一入去就即刻洗架,佢要過一段時間先去洗... 我無理由開花灑開咁耐,嘥水又要交多啲水費架嘛...

咁佢係有心玩你喎.
咁通常佢洗幾耐架? 如果太長時間, 真係要同佢傾傾,
或者學其他bk媽媽講, "以其人之道, 還以其人之身" 囉.

珍珠宮

原帖由 mi1660 於 09-3-9 10:48 發表
咁樣囉~你等佢/c6沖涼既時候又咁做囉~佢地實出黎問做咩d水咁凍~咁你咪同佢講""我頭先去廚房洗手囉~開好細水咋喎~(*其實就扭晒去熱水果邊,凍死佢)平時我都係咁一路沖涼你一路洗碗~""
又或者你沖涼前關左通熱水去廚房 ...

嗯... 我都有諗過,但係... 咁樣我都會病,99咪仲容易病囉... 佢病咗咪又係要我請假陪佢睇 e生... 好搵自己笨架!

乜有個咁嘅水制架咩??? 我一直都唔知有架,我今晚吓老公先~~~

多謝多謝~~~

大宅

原帖由 123!@# 於 09-3-9 10:59 發表

咁佢係有心玩你喎.
咁通常佢洗幾耐架? 如果太長時間, 真係要同佢傾傾,
或者學其他bk媽媽講, "以其人之道, 還以其人之身" 囉.

記得開水每5秒左右就要停,再得10零20秒度先再開,如是者來回幾次,凍到佢瓜為止.要比佢有"冰火五重天"既感覺

珍珠宮

原帖由 pennykwan77 於 09-3-9 10:53 發表
點解你仲可以忍到幾年,比我就立即大叫,叫矩立即關水喉.

無用架... 佢會話聽唔到,『洗緊碗開緊水喉,你又喺入面開住水喉,又隔住度門,點聽到啫...』:;pppp:

大宅

原帖由 baby_chu 於 09-3-9 11:02 發表

嗯... 我都有諗過,但係... 咁樣我都會病,99咪仲容易病囉... 佢病咗咪又係要我請假陪佢睇 e生... 好搵自己笨架!

乜有個咁嘅水制架咩??? 我一直都唔知有架,我今晚吓老公先~~~

多謝多謝~~~ ...

水制要睇下你屋企有冇整啦~有既機會都係一半一半,睇你好唔好彩.
你怕佢病,我又冇叫你日日都咁玩.你間唔中整佢一次,每次玩一兩下.唔好玩咁耐咪得囉~真係針唔拮到肉唔知痛架~

珍珠宮

佢洗碗好怪架!開水開到斷斷續續咁... 時開時閂,所以澡涼時成日都時冷時熱!

點解佢咁奇怪呢??? 一定係要我入去開熱水爐澡涼先洗碗呢???

我老公有時打趣咁同我講... 快啲 bump 個孫出唻,情況可能會有改善喎~~

自問平時都無得罪佢丫,又事事忍讓,知道佢係舊派人,我都唔敢膽同佢頂咀,廢事家嘈屋閉架啦~~~ 有時同媽咪傾計,都知道... 上一代啲人對媳婦會好克薄,我99唔知係咪以前受氣受得多,覺得99一定要係咁樣對媳婦,所以咁樣對我呢??? 咁... 我將來有機會的話,一定唔會咁樣對我個媳婦囉~~~

禁止訪問

大宅

原帖由 driedpork 於 09-3-9 11:16 發表
其實使乜咁cc 宿宿喺背後唸計仔啫, 直頭大大方方臨沖涼之前大大聲問你99, "99, 你洗碗未呀? 未我就入去沖涼喇, 如果唔係一陣無熱水呀!", 如果佢要洗先, 你咪等佢洗完先入去沖囉, 如果佢唔郁, 你咪講話"咁我沖涼先喇" ...

佢有心整你既話,就算你講到明,佢都會搵洗手,洗下杯飲水or 其他野做藉口.
我99以前都係咁...自從佢個女搬返黎住,我間唔中開下水,佢個女就會嗌凍.佢就知道味道.仲有,明知係99/姑9是但一個去廚房開水,我一出到黎都淨係鬧c6,係咁鬧係咁鬧(扮野以為係c6開水).鬧到c6頂唔順,就會話唔係佢開.我就話"佢地都知我沖緊涼,點會去開水"鬧多幾次.佢就醒水.
而家佢地知我沖涼都好識做....嘿..

珍珠宮

原帖由 driedpork 發表
其實使乜咁cc 宿宿喺背後唸計仔啫, 直頭大大方方臨沖涼之前大大聲問你99, "99, 你洗碗未呀? 未我就入去沖涼喇, 如果唔係一陣無熱水呀!", 如果佢要洗先, 你咪等佢洗完先入去沖囉, 如果佢唔郁, 你咪講話"咁我沖涼先喇", 最好喺你老公面前咁講, 順便等你老公睇實佢, 如果佢真係特登咁做, 咪由你老公出聲囉!

真是好一 君子之計。大方又有信實。果然不枉一讀此題。
我也學習了。謝謝!

我會改為善意叫老公提提99 如果99 轉頭又吾記得的話。
無須猜度他人之心機。有些老婦人,真是很糊塗,又小孩子的器量。所以常惹同屋人的燜。

珍珠宮

原帖由 mil660 發表
我99以前都係咁...自從佢個女搬返黎住,我間唔中開下水,佢個女就會嗌凍.佢就知道味道.仲有,明知係99/姑9是但一個去廚房開水,我一出到黎都淨係鬧c6,係咁鬧係咁鬧(扮野以為係c6開水).鬧到c6頂唔順,就會話唔係佢開.我就話"佢地都知我沖緊涼,點會去開水"鬧多幾次.佢就醒水.
而家佢地知我沖涼都好識做....嘿..

這是一個好的後計,在洗澡前用 driedpork 之計。洗澡時還有開水搞到時冷時熱,出來就用 mil660 此後計。

謝謝!我也學習了。

男爵府

原帖由 baby_chu 於 09-3-9 10:41 發表
幾年唻,我都發覺一件事....

每當我收工返到屋企去澡涼時,無論係返到去即刻澡,定係抖一陣9點幾10點先澡,99都會喺我開熱水爐澡涼時,喺廚房開水洗碗... 佢好早食飯架,我收工返到屋企大約都係 7 點,佢已經食飽飽睇緊電視架喇!一 ...

baby,
為佐以後唔會再冷傷風, 你洗佐碗先沖涼啦....唔好同佢一般見識啦, 你99可能唔想洗碗呢....明無 ?

洋房

無錯, 都係沖涼時話佢知我去沖涼, 都仲開水咪話老公開... 照話!
再唔係....真係唔想家嘈屋閉, 我幫你洗左碗先囉... 99你咪咁麻鬼煩啦.... 怕左你!

男爵府

試一次佢去沖涼, 你就幫佢洗碗
等佢"嘆"一兩次
佢一定會出黎講, 做咩佢沖涼時做水
咁你咪答佢, "見佢成日做家務辛苦, 諗住幫佢做, 唔知d 水會凍架喎~~~~~
平時你都係咁洗碗架, 我沖涼時d水時冷時熱, 仲熱水爐壞壞地tim
原來關係咁架"

等佢試吓~~~~~

男爵府

係呀, 等你老公知道佢阿媽d衰野。如果你99都話唔聽, 你又冷親既, 最好用枕頭狀, 我唔信你c6仲係咁幫你99。

大宅

你地食飯係一齊..?
佢煮定你煮既?
咁點解又唔係你2公婆洗而係佢洗呢?

唔係多人2隻碗洗完先沖好過la.

首頁

尾頁

跳至