自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

阿女對中文字同英文字...都唔係好記得
想問下除左抄寫之外,仲有咩方法可令佢識寫d字
3孩家庭,壓力山大

子爵府

魅力公主 精緻種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

同佢玩下做句子

大宅

認得同識得寫係兩回事。你囡囡係只係唔識得寫定係認字都很差?

大宅

認唔到

所以更加寫唔到

俾佢抄都唔知邊個字

原帖由 cat_house 於 09-3-9 10:57 發表
認得同識得寫係兩回事。你囡囡係只係唔識得寫定係認字都很差?

3孩家庭,壓力山大

子爵府

魅力公主 精緻種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

玩下認部首都可以,例如,點解個推字手字部,楓字木字部咁,唔知幫唔幫到你呢.....

男爵府

佢幾細?

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 gloryu2 於 09-3-9 10:52 發表

其實我相信想小朋友認字的方法, 不是抄寫, 而是多閱讀
只有大量的閱讀, 才令小朋友對字深刻, 寫字串字才快
另外, 可以運用字咭, 多將target words 展示在小朋友生活環境中, 每天花數分鐘反覆讀幾次, 小朋友認字就會很快, 亦可以每天定十數分鐘進行學習時間, 每天進行, 每天教一些, 反覆重覆, 不要心急, 小朋友在不經不覺間就會學到

我小朋友應該跟你的小朋友差不多大, so far 認字能力算不錯, 跟你分享一下我的方法

http://hk.myblog.yahoo.com/nokhimhim/article?mid=3131

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

睇多啲書

大宅

你好叻....由於我有2個小朋友,我放工後同佢地做功課+bath+食飯之後,可用的時間真係好少

我會試下再同佢地讀多d書

因為阿女認字的能力真係好弱,我都要試下多d方法俾佢

想問下...認到是否就會寫到?

原帖由 pamelaywy 於 09-3-9 11:31 發表

另外, 可以運用字咭, 多將target words 展示在小朋友生活環境中, 每天花數分鐘反覆讀幾次, 小朋友認字就 ...
3孩家庭,壓力山大

大宅

原帖由 Evan 於 09-3-9 11:17 發表
佢幾細?

5歲
3孩家庭,壓力山大

子爵府

對, 我都用呢個方法!!!

原帖由 seven_cola 於 09-3-9 11:06 發表
玩下認部首都可以,例如,點解個推字手字部,楓字木字部咁,唔知幫唔幫到你呢.....

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 gloryu2 於 09-3-9 11:39 發表
你好叻....由於我有2個小朋友,我放工後同佢地做功課+bath+食飯之後,可用的時間真係好少

我會試下再同佢地讀多d書

因為阿女認字的能力真係好弱,我都要試下多d方法俾佢

想問下...認到是否就會寫到?

...

不, 認到不一寫到, 特別是幼稚園的小朋友, 因為涉及小朋友的小肌肉發展的問題, 而且英文字串需要時間, 中文筆順不是靠認到就知怎樣寫. 而且正如大人, 你有時都未必會識些某些字 (但你一定會認到)

子爵府

非常厲害的耐心及時間.....如不用上班便有了.....

原帖由 pamelaywy 於 09-3-9 11:31 發表

另外, 可以運用字咭, 多將target words 展示在小朋友生活環境中, 每天花數分鐘反覆讀幾次, 小朋友認字就 ...

伯爵府

好好好煩!!!
我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

禁止訪問

男爵府

我會將個字拆開咁教個女

e.g. 窗

首先有一間屋 ( 上面好似帽個PART)
有兩隻窗 ( 個面撇)
打開左隻窗,見到夕陽 ,要關窗 ( 最後個PART)

別墅

原帖由 lopoto 於 09-3-9 11:59 發表
我會將個字拆開咁教個女

e.g. 窗

首先有一間屋 ( 上面好似帽個PART)
有兩隻窗 ( 個面撇)
打開左隻窗,見到夕陽 ,要關窗 ( 最後個PART)

如果小朋友太細好似好複雜喎.

子爵府

畀面勳章

用象形文字來認識字, 可在電腦網絡上展示, 小朋友會記得好清楚

原帖由 gloryu2 於 09-3-9 10:52 發表

大宅

醒目開學勳章

我囡囡剛六歲, 佢認字都係好差, 就算學校教過佢都唔係太認得, 我最近幫佢報左個認字班, 係用圖象幫佢地認字, 效果好好, 佢讀左3個月, 已能認讀一編文章.

大宅

原帖由 wega 於 09-3-9 12:25 發表
我囡囡剛六歲, 佢認字都係好差, 就算學校教過佢都唔係太認得, 我最近幫佢報左個認字班, 係用圖象幫佢地認字, 效果好好, 佢讀左3個月, 已能認讀一編文章. ...

可唔可以介紹下
我想知多d
3孩家庭,壓力山大

首頁

尾頁

跳至