烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有冇mami鍾意飲咖啡架?
我勁鍾意飲,勁想買部咖啡機,
究竟買有個壺個d好呀?定係好似starbuxx既小型版好d呢?

禁止訪問

大宅

回覆 # 的文章

睇完陳豪個咖啡節目, 都好想買D不同咖啡壺, 上淘寶綱好多, 好平, 但唔知好唔好, 你試下上去睇睇.

男爵府

咖啡機有好多款式, 同樣, 事後清潔既難度都有唔同, 我估樓主都係對expresso機有興趣, 不過呢種煮咖啡既方法都幾煩人, 有好多零件要洗

禁止訪問

複式洋房

我喺YAHO都見到有人拍賣,見到有D都幾正架,唔係好貴,但係唔知買咩款會好D…

原帖由 sunniema 於 09-3-6 19:49 發表
睇完陳豪個咖啡節目, 都好想買D不同咖啡壺, 上淘寶綱好多, 好平, 但唔知好唔好, 你試下上去睇睇.

複式洋房

我都係咁唸,所以有唸過買普通幾百蚊嗰D玩下就算,但係嗰D沖出黎應該就係大X樂咖啡,我又想要STARBUXX嗰D多D喎~

原帖由 rebreather 於 09-3-6 20:07 發表
咖啡機有好多款式, 同樣, 事後清潔既難度都有唔同, 我估樓主都係對expresso機有興趣, 不過呢種煮咖啡既方法都幾煩人, 有好多零件要洗

複式洋房

呢個牌子係咪好貴架?係咪一定要配返佢地D capsule先得?

原帖由 miffy 於 09-3-6 20:28 發表
nespresso機好易整, 佢地d咖啡粉裝落去一粒粒的容器度, 成粒放入部機度, 襟個制就有咖啡出黎和好容易洗~~

水晶宮

espresso 咖啡...親身經歷....1星期4-5杯俾老公帶番工飲....3個月後耳鳴....

姐夫同樣買咗espresso 機...一樣飲咗一段短時間身體出問題..不過唔記得係咩...總知都要停飲.....

大宅

原帖由 nukama 於 09-3-7 22:14 發表
我都係咁唸,所以有唸過買普通幾百蚊嗰D玩下就算,但係嗰D沖出黎應該就係大X樂咖啡,我又想要STARBUXX嗰D多D喎~

要有Starxxks feel, 就要買有15 bar 的咖啡機, Krups 一部約$2,000 有找, 但 Starxxxks是用full cream milk, 好肥, 不過好飲.
最近我用虹吸式的咖啡壺, 好正, Citysuper 賣$5xx, 但淘寶見到的$3xx, 平好多, 所以唔知信唔信得過, 因我仲在淘寶內找到一些香港好似未見過的, 如比利時咖啡壺, 都約$6xx, 真係有D心郁郁.

複式洋房

咩係"虹吸式"?你通常喺邊度買咖啡粉架?

原帖由 sunniema 於 09-3-8 13:25 發表

要有Starxxks feel, 就要買有15 bar 的咖啡機, Krups 一部約$2,000 有找, 但 Starxxxks是用full cream milk, 好肥, 不過好飲.
最近我用虹吸式的咖啡壺, 好正, Citysuper 賣$5xx, 但淘寶見到的$3xx, 平好多, 所以 ...

大宅

原帖由 nukama 於 09-3-8 20:41 發表
咩係"虹吸式"?你通常喺邊度買咖啡粉架?

有些cafe 也是用虹吸式咖啡壺, 如UCC, 它是上下兩個玻璃波波, 用真空的原理, 蒸餾咖啡, 你在淘寶打"咖啡壺" 看看便知, 我都是用普通咖啡粉, 冇一定係邊到買,以前公司是買咖啡豆, 每次磨, 香好多. 我用普通電蒸餾咖啡壺與虹吸式比較過, 虹吸式真係正好多.

大宅

我是用電mocha壺 .... so far very good.....
虹吸式咖啡壺 need 酒精爐 burn..... 我 fear我不識控制.

我見taobao 有RMB1xx些的有bar的coffee機....你估得不得?

原帖由 sunniema 於 09-3-8 21:48 發表

有些cafe 也是用虹吸式咖啡壺, 如UCC, 它是上下兩個玻璃波波, 用真空的原理, 蒸餾咖啡, 你在淘寶打"咖啡壺" 看看便知, 我都是用普通咖啡粉, 冇一定係邊到買,以前公司是買咖啡豆, 每次磨, 香好多. 我用普通電蒸餾咖 ...

複式洋房

我都見過有d好平,c6話驚會係次貨,安全問題唔俾買…
但係真係好吸引…

原帖由 st 於 09-3-8 22:31 發表
我是用電mocha壺 .... so far very good.....
虹吸式咖啡壺 need 酒精爐 burn..... 我 fear我不識控制.

我見taobao 有RMB1xx些的有bar的coffee機....你估得不得?

複式洋房

原來係咁…等我再做下research先…

原帖由 sunniema 於 09-3-8 21:48 發表

有些cafe 也是用虹吸式咖啡壺, 如UCC, 它是上下兩個玻璃波波, 用真空的原理, 蒸餾咖啡, 你在淘寶打"咖啡壺" 看看便知, 我都是用普通咖啡粉, 冇一定係邊到買,以前公司是買咖啡豆, 每次磨, 香好多. 我用普通電蒸餾咖 ...

大宅

原帖由 st 於 09-3-8 22:31 發表

你個mocha 壺是否在taobao買? 有冇介紹.我在taobao都睇arm幾款咖啡壺, 真係花多眼亂.
題外話, 你在另一topic介紹的Wellborn pan, 好正, 之前好想買Logxxtina, 但好貴, 睇完你介紹, 就買咗, 真係好介紹. Many thanks!

男爵府

大廚勳章

我買左呢部
Krups XP4020咖啡機,都幾易用GA

http://hk.myblog.yahoo.com/iam-funpucca/article?mid=5317

大宅

好正.....多少錢?

原帖由 funpucca 於 09-3-10 10:54 發表
我買左呢部
Krups XP4020咖啡機,都幾易用GA

http://hk.myblog.yahoo.com/iam-funpucca/article?mid=5317

大宅

my mocha 壺 bought from HK cost me HK450. but now i see in taobao. is so CHEAP.... i want to have a bigger one.

you are welcome.... wellborn is very good.

原帖由 sunniema 於 09-3-9 21:39 發表

你個mocha 壺是否在taobao買? 有冇介紹.我在taobao都睇arm幾款咖啡壺, 真係花多眼亂.
題外話, 你在另一topic介紹的Wellborn pan, 好正, 之前好想買Logxxtina, 但好貴, 睇完你介紹, 就買咗, 真係好介紹. Many than ...

大宅

我都是好想買.......
原帖由 nukama 於 09-3-9 11:32 發表
我都見過有d好平,c6話驚會係次貨,安全問題唔俾買…
但係真係好吸引…

首頁

尾頁

跳至