自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

昨日去睇醫生的時侯好嬲呀,
我尋日又暈又想嘔咁拖住呀仔去睇醫生,
2:30pm去診所等到3:45pm先可入去見醫生,
當姑娘叫我個名果陣,有個男人立即行左入醫生房,
我即時話俾姑娘知,佢就入左醫生房,
之後出黎話我知攪錯左,我話攪錯左你咪叫番佢出黎啦,
個姑娘又入左醫生房,再出番黎居然無理我,
我開始發火話佢,你當無件事呀,
每個人都要排隊,我病到cc下又1個女人拖住個仔黎睇病,
又等左個幾鐘,而個男人打尖,點解唔叫番佢出黎,
佢猛講sorry攪錯左,好似想算數,
當我入醫生房向醫生投訴剛才的事情,
佢居然反問我想點,我即時真係想打鑊佢,
我鬧佢你究竟有無職業道德,明明係你地做錯仲要咁講野,
呢個時侯d姑娘就入哂解話,話全部係佢地錯,醫生唔知道,
我話佢黠會唔知道,叫1個女人名,入左個男人仲居然幫佢睇症,跟住D姑娘又話醫生今日好忙仲未食飯,我話你無講對唔住反問我想黠好離譜,佢咁既態度我仲點俾你睇病呀,
跟住大家都沉默無出聲,之後醫生問我咩病,我就話佢知,
當打針果陣佢就同我講sorry,我先下了少許火,但最火係見到個打尖男人當若無其事,其他人都話佢打尖唔啱,

大宅

算啦!!勞氣傷身呀!

侯爵府

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 親子達人勳章 畀面勳章

等咁耐被人打尖, 真係好激氣0既~~

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

其實醫生都係無辜,
呢件事上係姑娘出問題,
呢排d 醫生都好慘,
做唔停,唔好嬲啦,
其實點解你唔鬧個男人呢?
比我一定嘈個男人呀!

水晶宮

算啦, 好少事o者

伯爵府

唔好咁勞氣啦~

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我又唔覺得只係小事,呢d事容易引起混亂,萬一攞錯藥食c人點算?

個姑娘真係應該請返o個位男士出黎,可能係誤會,個男人聽錯/個名有d似,又或者如果醫生已經同個男人開始睇病,咁個姑娘都應該同樓主解釋 + 道歉。
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

大宅

我覺得無理由個醫生唔知喎, 佢有病歷卡跟住排架嘛, 點會有理由可以打尖呢!
亦無理由個醫生唔睇下張病歷卡, 一個男人一個女人, 都知道佢打尖啦!
咁呢個醫生, 睇落都唔多專業啦!
個個睇得醫生都係有病, 都想快, 個醫生仲問你想點, 一d 醫得都無呀!

公爵府

wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

明白...咁辛苦仲要咁耐先有得睇....醫生仲要好似唔想幫你咁

大宅

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我都明白,自己有病已經夠辛苦,仲要湊埋小朋友,仲要等咁耐先有得睇醫生,再加埋被人打尖,俾我都忟,你睇嗰間診所喺邊度架?

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

只可以講, 隨咗打尖個男人之外, 大家都唔想, 算啦, 唔好嬲
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

大宅

我好明白你既感受.... 已經病住, 仲要等咗咁耐. 咁樣比人打尖真係好鬼嬲. 不過, 過咗去就算啦. 都唔關個e生事既.

大宅

原帖由 katherine612 於 09-3-9 11:44 發表
昨日去睇醫生的時侯好嬲呀,
我尋日又暈又想嘔咁拖住呀仔去睇醫生,
2:30pm去診所等到3:45pm先可入去見醫生,
當姑娘叫我個名果陣,有個男人立即行左入醫生房,
我即時話俾姑娘知,佢就入左醫生房,
之後出黎話我知攪錯左, ...

你好勁! 比著我都會嬲到震, 最唔鍾意d人做錯事, 當冇事發生咁. 講一句sorry, 唔會死架嘛. 香港人就係得過且過.

首頁

尾頁

跳至