樓市動向

跳至

首頁

尾頁

子爵府

海濱南岸越減越狠 重售價平過二手價

雖 然 來 年 一 手 新 盤 供 應 量 不 多 , 但 面 對 金 融 海 嘯 擊 下 , 發 展 商 不 得 不 減 價 賣 樓 , 早 前 華 置 的 灣 仔 YORK PLACE 率 先 減 價 兩 成 回 贈 首 批 買 家 ; 而 位 於 紅 磡 的 海 濱 南 岸 發 展 商 新 創 建 及 新 地 , 部 份 重 售 單 位 減 價 幅 度 擬 由 兩 成 , 調 升 至 三 成 , 以 搶 奪 不 斷 萎 縮 的 一 手 買 家 巿 場 。

據 了 解 , 海 濱 南 岸 發 展 商 最 近 放 售 某 些 座 數 的 中 低 層 單 位 , 呎 價 低 至 約 3500 元 , 以 一 個 595 呎 單 位 為 例 , 售 價 只 約 200 餘 萬 元 , 以 此 計 算 , 比 該 盤 部 份 二 手 成 交 價 還 要 低 , 顯 示 發 展 商 越 減 越 狠 , 要 錢 不 要 貨 的 心 態 完 全 表 露 無 遺 。

重 售 價 平 過 二 手 價

對 一 般 用 家 而 言 , 現 時 能 以 這 價 錢 購 入 一 個 新 盤 單 位 , 實 在 有 一 定 的 吸 引 力 , 不 過 是 否 決 定 入 巿 , 就 要 視 乎 不 同 買 家 對 後 巿 不 同 的 看 法 , 倘 準 買 家 相 信 樓 價 再 調 整 一 成 或 以 上 的 機 會 甚 高 , 那 麼 現 時 當 然 不 應 入 巿 , 不 過 倘 相 信 樓 巿 已 見 底 , 自 然 要 把 握 入 巿 機 會 。

該 盤 發 展 商 發 言 人 早 前 已 說 過 , 減 價 幅 度 會 視 乎 巿 場 反 應 , 減 幅 會 以 巿 場 接 受 的 幅 度 為 準 , 從 該 盤 的 放 售 情 況 而 言 , 發 展 商 真 是 說 得 出 做 得 到 。 雖 然 長 實 趙 國 雄 最 近 表 示 , 新 盤 供 應 量 持 續 低 企 情 況 下 , 發 展 商 無 壓 力 大 幅 劈 價 出 售 新 盤 單 位 。 這 對 長 實 來 說 , 確 實 無 錯 , 但 對 於 去 年 賣 樓 成 績 欠 佳 的 發 展 商 , 可 能 持 有 不 同 意 見 。

從 現 時 巿 況 看 , 大 多 數 發 展 商 賣 樓 是 先 求 量 後 求 價 , 一 面 倒 看 好 後 巿 的 , 相 信 只 佔 極 少 數 。 劉 祥 發

Apple daily

子爵府

走得快,好世界....

子爵府

海濱南岸最快周四減價重售

【明報專訊】新創建(0659)與新地(0016)發展的紅磡海濱南岸,市場消息指出,近日發展商已積極收票,以便為最快本周四(5日)減價重售撻訂貨及貨尾作準備,據悉現時市場已收票約300張。

侯爵府

夏天玩到顛

好想快d知道係咪真係咁平???

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆 # 的文章

大宅

I want to know too!!:lol

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 大廚勳章

有個相孰agent 話我知話最新消息係2座減價4成 wor
(之前報紙話3成)
好似係之前$7000尾, 家陣$5000頭/呎

also, York Place都由原本減2成 再降為減3成~

大宅

昨晚agent 打來話有個望泳池超低層7xx 呎賣340萬, 其實係咪遲點先買會再平d 呢?
原帖由 伊芙蓮 於 09-3-6 14:17 發表
有個相孰agent 話我知話最新消息係2座減價4成 wor
(之前報紙話3成)
好似係之前$7000尾, 家陣$5000頭/呎

also, York Place都由原本減2成 再降為減3成~

男爵府

都唔明點解有人用 7xxx /呎買居屋 ??

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

Hi, 靚太太,我今日都入左一間,大家可以傾下計bor,有空pm 我呀.....

大宅

原帖由 靚太太 於 09-3-7 02:43 發表

單位好實用無窗台,又近紅磡火車站,又近碼頭,臨海, ...

最近也有经纪打卑我,

请问靓太,

行去紅磡火車站要几耐?10分钟或15分钟?

行去碼頭又要几耐?

侯爵府

夏天玩到顛

原帖由 hsongk 於 09-3-9 12:01 發表

最近也有经纪打卑我,

请问靓太,

行去紅磡火車站要几耐?10分钟或15分钟?

行去碼頭又要几耐?

去火車站--4-7座8-10分鐘
1-3座 15分鐘
去碼頭就唔清楚,未試過

伯爵府

原帖由 shirleyng817 於 09-3-9 12:25 發表

去火車站--4-7座8-10分鐘
1-3座 15分鐘
去碼頭就唔清楚,未試過

去碼頭1-3座約10分鐘(視乎咩步速), 我囝囝行返學約7分鐘 (黄埔大家樂)

hugub

男爵府

原帖由 靚太太 於 09-3-7 02:43 發表
我已經今日入市啦,唔知將來點樣~!

但覺得相對早前賣出單位真係平成三成,我之前都有小小驚居屋feel,但參觀完後就完全唔覺,佢會所仲靚過我另外個單位好多!

單位好實用無窗台,又近紅磡火車站,又近碼頭,臨海, ...

請問你係買來自住or 投資呢?

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

靚太太,PM 左你.....

伯爵府

路過.....

你地買海濱南岸投資,收租,個價的確比之前開盤平左好多,但係你地有冇了解過海濱o既租務市場,聽agent講,樓盤大部分蟹貨業主都轉賣為租,而你地依家入市收租,憑咩優勢吸引租客呢?減租金?送傢私?
o係買樓收租之前,有冇計算過收租回報幾多呢?管理費又佔租金o既幾多成呢?經紀大約會計回報率比你地參考,但係有冇諗過係咪可信呢?係咪真係可以用經紀所講o既租金租出呢?

純粹個人想法,不喜物插﹗

首頁

尾頁

跳至