自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

BB 15個月, 岩岩 識行, 鐘意走圍搞呢樣搞果樣, 結果, 尋晚比我捉到正, 再咁落去...... 唯有....

男爵府

買四面密封得對活頁門俾隻貓行入去果種貓廁所

大宅

好媽媽勳章

你諗住點??

我個仔由識爬開始就超鍾意搞貓沙啦....我咪打佢手板甚至罰佢企囉............而家佢照樣係貓貓開飯or開大細都八卦跟住去睇..........但驚俾我罰就只敢望唔敢搞..............
http://hk.myblog.yahoo.com/mickjunior318

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

唯有點?你唔係因為咁想唔要隻貓嘛?
小朋友要教架,佢走入廁所玩水,
唔通將個馬桶拆左佢唔要咩?!

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

呢d要從小教育!!我哋以前都有養貓,我喺bb識爬嗰時已經要佢遠離沙盤同貓貓嘅飯兜,稍為行近都會拉走佢再同佢講"唔可以,因為係貓貓嘅",久而久之,到bb識行有時行近個沙盤都識停低調頭走!就算依家我哋搬走咗,偶然返去探6299同貓貓,bb都記得唔可以搞~

別墅

唯有點呀? 你預左架啦,你之前無好好考慮過架咩? 你千其咪做d唔負責任貓住添呀。

我自己都有4隻貓,生b前諗清諗楚,貓要keep小b亦要keep,家下小朋友3歲,同d貓相處得好好,我無工人,自己付出做多d囉。

你或者將個砂盤放入洗手間,再裝個門欄啦。 小朋友剛識行,好奇心重,大把野有排佢搞啦,就係要教囉。 positive的解決方法好多,一定解決到,事在人為姐。

男爵府

我都知道果 D 貓廁所係有蓋既, 最大問題係BB 其實係比人湊一至五過夜, 而依個保母度, 養左隻貓, 依個保母係我舊同事媽媽, 一開始比佢湊, 我係知道佢有隻貓, 但果時我問過我同事, 佢話隻貓好乖, 而我比 BB 佢湊果時(舊年5 月)又岩岩甩完毛同埋 BB果時未識爬同行, 加上我同事後期自己搬出去住都話會帶埋隻貓走, 咁種種因素下, 咪比左依個保母湊。
但係有 D 野, 我可以容忍你, 但你應該要做番 D 野。
以前未識爬同行就話, 而家識行識走, 係咪應該處理好個貓廁所, 老實講, 個貓廁無遮無掩, 同食飯既飯台距離只有四隔階磚, 其實我自己都有養狗, 我都接受養寵物係離不開有屎屎尿尿, 但最好唔好比 BB 咁近距離接近 D 屎尿囉。
而我比得 BB 佢湊, 佢應該要每一刻都睇實佢; 好似尋晚
咁,我九點幾帶番比佢, 佢正正睇緊"掌門人", 我都慣性等佢睇完"掌門人"先走, 因為明知保母睇得入神, 會睇唔實我個女, 咪惟有自己睇住佢到十點先走。就係o係保母睇得慶高彩烈之際, 我 bb就玩貓沙, 我咪自己抱起 bb , 同佢洗手, 但保母當無事發生, 我實在忍唔住, 好重語氣咁話比佢聴︰ bb玩貓沙。
我睇到就一次, 睇唔到既, 都唔知幾多次!佢屋企經常一地頭髮、體毛。有時 bb係地下玩, 我特登話 ︰no ar, 地地污穢。佢就話︰已經拖左地。
有時有 d 野, 睇唔到就算, 睇唔到就唔洗勞氣。
MC陳師奶︰我唔係唔要隻貓 (隻貓唔係我), 又唔係叫佢唔好要隻貓
係我諗緊︰反正番工番到谷鬼氣, 真係想唔鬼做, 自己番去湊 BB。
呻完, 爽呀!

子爵府

好媽媽勳章

我呀貓個砂盆, 放o係廁所, 廁所有裝閘...

呀b 5個月識爬, 第一件事就係去垃圾筒食垃圾... 好彩個垃圾筒係掉抹o下嘴o個d紙巾... 所以我即刻搬走個垃圾筒, 再加埋d閘... 我唔係怕貓砂, 係怕佢玩馬桶水, 怕佢浸死...

原帖由 旻旻豬 於 09-3-9 12:44 發表
BB 15個月, 岩岩 識行, 鐘意走圍搞呢樣搞果樣, 結果, 尋晚比我捉到正, 再咁落去...... 唯有....
我想要9999呀...

侯爵府

原帖由 旻旻豬 於 09-3-9 13:13 發表
我都知道果 D 貓廁所係有蓋既, 最大問題係BB 其實係比人湊一至五過夜, 而依個保母度, 養左隻貓, 依個保母係我舊同事媽媽, 一開始比佢湊, 我係知道佢有隻貓, 但果時我問過我同事, 佢話隻貓好乖, 而我比 BB 佢湊果時( ...

其實都係要返工,逼於無奈要搵人湊的教養問題,如果保母有心機既,實會教BB唔好攪野,都唔係淨指貓沙,廁所水、土地公個香爐灰、有玻璃門既地櫃, etc,基本上教多幾次BB都會聽話。
做要返工的媽媽係好無奈,外傭或保母湊,就算有老人家湊,都有唔少擔心的地方,好似你話齋,唯有見唔到就當無事,見到就話多兩句。

水晶宮

至尊種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章

會唔會佢想去沙灘玩
不要問國家能為你們做些甚麼,要問你們能為國家做些甚麼。Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.

男爵府

唔好意思, 咁多位媽咪, 讓你地誤會一場!
如果隻貓係我自己養, 我一定唔會唔要佢!
我自己都養左隻史納莎, 未有 BB已經養左佢, 佢陪我渡過最傷心既日子, 我唔會做遺棄佢地既主人, 你地放心啦。
只不過我想呻下乍, 可能我平時太過仁慈, BB既野, 我好少過問保母、好少比意見, 湊左差不多一年,我都無話問長問短、要求依樣果樣, 因為比得佢湊, 預左佢係識湊 BB 既人, 經驗仲比我豐富, 所以我好少有意見!
但尋日咁樣, 唔知我係唔係自己依排心情唔好, 情緒差, 頂唔順, 小小野都睇唔過眼咁!定係我小器?

男爵府

回覆 # 的文章

哈哈, 好搞笑!
咁呢個暑假, 一定帶佢去沙灘玩個夠本!

首頁

尾頁

跳至