自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

乜而家唔係日日都無膠袋日咩? 點解岩岩去完華潤, 問都唔問就同我放入袋 (佢快過我講), 望下隔離條隊, 個收銀一樣都係咁 , 乜唔係話日日無膠袋日咩? 雖然我成日lunch都唔記得帶個環保袋出街, 但係我都會用少一個得一個嫁, 岩岩我就抱住d野番公司, 希望下次連lunch都記得帶袋啦......
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

可能收銀未慣, 我去開個間就要問你有無帶環保袋.....

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

擒日落街食野順便去百佳,出門前都諗過要帶環保袋,但出門果刻都係唔記得。出街食完野,心諗無奶油特登返屋企攞袋又出過街,所以唔理喇照去。

比錢時我話唔記得帶袋,個收銀好似聽唔到,嘟完d貨就咁擺喺度,嘟晒先問我有無帶環保袋,我話唔記得帶,佢話而家唔比膠袋架喇(佢一面講一面攞膠袋同我入,因為我買左好多野,佢唔比袋我攞唔到),我話我知,不過一時唔記得,佢跟住話要習慣下喇.... 佢全程都好cool,好似我做錯野咁,唉... 都要時間適應架... 我已經放個袋落返工果個手袋架喇... :(

大宅

係。只是華潤冇參與這計劃。 只有某幾間大型連鎖店實行,Watson's, Mannnings,Park'N,Wellcome,7-11,O.K......
希望大家習慣自律帶環保袋出街買東西,要少d膠袋je。
原帖由 2heiBBmama 於 09-3-9 13:49 發表
乜而家唔係日日都無膠袋日咩? 點解岩岩去完華潤, 問都唔問就同我放入袋 (佢快過我講), 望下隔離條隊, 個收銀一樣都係咁 , 乜唔係話日日無膠袋日咩? 雖然我成日lunch都唔記得帶個環保袋出街, ...

水晶宮

haha 個 cashier 好 miss feel ~ ^ ^

大宅

我好贊成日日冇膠袋架!! 如果真係唔記得帶環保袋, 又唔算買得太多野, 我都會就咁捧住. 我發覺e+街度都多咗好多人好似我咁, 就咁捧住野. 大家都開始見怪不怪啦.

別墅

尋日去百x買左成車滿滿既嘢,個收銀同我講要帶環保袋支持環保,我心諗咁多嘢攞個袋黎都載唔哂,下次都要有車先得啦~

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 dorischung 於 09-3-9 03:04 PM 發表
尋日去百x買左成車滿滿既嘢,個收銀同我講要帶環保袋支持環保,我心諗咁多嘢攞個袋黎都載唔哂,下次都要有車先得啦~

如果知道真係買很多嘢咪帶多幾個環保袋, 一唔係就帶車仔.

伯爵府

我都係日日放定個環保袋在手袋, 放多幾個O係車... 而家唔拎定買野無袋就煩...

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

支持十卜無膠袋

珍珠宮

畀面勳章

原帖由 AngelyHo 於 09-3-9 14:38 發表
係。只是華潤冇參與這計劃。 只有某幾間大型連鎖店實行,Watson's, Mannnings,Park'N,Wellcome,7-11,O.K......
...

華潤應該有參與,因上星期去買嘢,我見前面個男仔無帶環保袋,個收銀員叫佢下次記得帶.

男爵府

原帖由 AngelyHo 於 09-3-9 14:38 發表
...

噚日去華潤買嘢佢有問我要唔要袋喎

男爵府

原帖由 安安 於 09-3-9 16:08 發表
我都係日日放定個環保袋在手袋, 放多幾個O係車... 而家唔拎定買野無袋就煩...

一般我都有兩個環保袋响手袋嘅
一個係去街市用
一個係去超市用

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

依家係日日無膠袋,
不過唔係硬性規定,
如果你冇自備購物袋,
商舖仍然會提供膠袋。
只係俾個時段大家適應,
到七月先會正式決定立唔立法!

如果係百佳買自備購物袋,
佢地會係持有百佳積分卡到回贈!

男爵府

而家日日無膠袋日..

不過屋企既垃圾又係要揾膠袋裝..

以前可以用d去super market買完野既細細個ok..

而家就要用買番來我大大個仲煩...

大宅

我地呢邊個間華潤有喎...最近次次都有問...係我唔記得帶

男爵府

我都日日袋住個環保袋, 每人出一分力, 積少成多, 為下一代著想.

珍珠宮

原帖由 G-Ma 於 09-3-9 04:46 PM 發表
我都日日袋住個環保袋, 每人出一分力, 積少成多, 為下一代著想.

基本上手袋已經長註一個很大個的環保袋, 一個細細個, 同埋我覺得自己帶環保袋, 可以限制到自己唔買咁多無為嘢特別係超市, 我預的量就係大個環保袋裝得晒, 唸住裝唔到就唔買....

男爵府

原帖由 安安 於 09-3-9 08:08 AM 發表

我都係! 我有好鬼多個環保袋~ 有個專用來買餸; 手袋暗格又有2個可以摺細隻既; 車又擺定幾個; 屋企又有一咋.....

都唔記得上次用膠袋係幾時咯!

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 babyhowie 於 09-3-9 16:40 發表
依家係日日無膠袋,
不過唔係硬性規定,
如果你冇自備購物袋,
商舖仍然會提供膠袋。
只係俾個時段大家適應,
到七月先會正式決定立唔立法!

如果係百佳買自備購物袋,
佢地會係持有百佳積分卡到回贈! ...

好奇一問...如果起百佳 or 惠康買fish及水果,
咁比唔比用佢哋果d保鮮袋放呀??

首頁

尾頁

跳至