懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

有冇人在屯門醫院生呀 講下來聽下呀 有什麼東西要準備呀
now 已知此院什麼服利都冇呀 照超聲及結構等服務都冇呀 要自己出去找囉 我知其他醫院有呀

有次問此間醫生 佢say 因人手問題及資源等so 就冇囉 我say 去醫官局投訴下呀 佢say 此事一早有人去做 but 到了都是這樣囉 真無奈呀

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我都係去屯門醫院丫, 今日去左屯門吉之島, 見到有走佬袋既物品1pack 365蚊.. 好想買, 不過都係睇定d 要帶咩去生

我見置頂有走佬袋既清單for 屯門醫院的

屯門醫院
入院時要出示:
老公ID 副本 & 自己ID
健康院覆診咭及排板

自己用:
紙巾一盒
保暖水杯一個
個人用品(毛巾,梳,洗頭水,沐浴露,洗面奶, 面霜,拖鞋,牙膏及牙刷)
有扣/黏貼衛生巾各一包(剛生完用有扣)
胸罩,內褲,乳墊
面盆(生完唔可以沖涼,抺身用...醫院TOILET都有.個人覺得唔衛 生...所以自己帶)
沖洗器(沖洗會陰傷口用)
床墊
束腹帶(生完即用)
錶(Check 陣痛時間)

BB用:
尿片一包
濕紙巾
紗巾數條
棉花

bb衫 及 你的出院衫, 可出院時叫家人帶去(內衫,和尚袍,長袍,包被,手套,腳套,連身衣等, 視乎需要)

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

佢地都係同我照左2次照聲波, 醫生仲問我: 你有冇諗住照超聲波.
我真接問佢: 咁你地有冇得照
醫生仲直接: 冇

dead air -0-

姑娘仲話冇咩特別都唔駛返去再照.......咁即刻返屋企搵照結構照聲波既資料

男爵府

原帖由 lalababe520 於 09-3-8 22:56 發表
佢地都係同我照左2次照聲波, 醫生仲問我: 你有冇諗住照超聲波.
我真接問佢: 咁你地有冇得照
醫生仲直接: 冇

dead air -0-

姑娘仲話冇咩特別都唔駛返去再照.......咁即刻返屋企搵照結構照聲波既資料 ...

屯門醫院幫你照左2次超聲波呀?
大概幾多週果時呀?
因為我只知道岩岩有左果時就有安排照,之後都無啦..

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 tiffchong 於 09-3-9 14:48 發表

屯門醫院幫你照左2次超聲波呀?
大概幾多週果時呀?
因為我只知道岩岩有左果時就有安排照,之後都無啦..

有左冇耐照左一次, 好似話有個水log係bb 隔離; 15周再返去照, 同我講冇左個水log, 同埋話size ok 就叫左我走啦~

子爵府

好媽媽勳章

點解你地有得照呀 你們有冇先去私家cfm 有bb 才去醫院booked生呀
因我問醫生 佢話冇得照呀 除了 35years 以上 or 特別需要呀 你們是邊樣呀

子爵府

我上胎同今胎,都係搵私家醫生攞左信,去健康院排期,第一次去健康院果日,就安排去屯門醫院照一次超聲波,計下預產期o岩唔o岩,不過就要俾$60,唔係個個都有得照o架咩?

子爵府

好媽媽勳章

私家不是已say比你知預產期呀
屯門 say 私家做了就不幫你去再cfm呀
so 我冇份呀 佢地say 信此私家呀
幾壞呀
你上次及今次是相差幾耐呀

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我廿幾歲囉 ~_~, 都係健康院安排我去屯門醫院照.

你去邊度產檢?

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章

如果屯門醫院肯幫人照結構...一係過咗35yrs,一係又其它不良因素。

上年我大肚時,因為健康院醫生擔心我家族有遺傳上的問題,轉介咗我去屯門醫院照超聲波(我本身一有咗就去私家照咗超聲波),我總共在屯門醫院照咗2次超聲波,及1次結構性超聲波。

子爵府

原帖由 叮噹小孩 於 09-3-10 15:30 發表
私家不是已say比你知預產期呀
屯門 say 私家做了就不幫你去再cfm呀
so 我冇份呀 佢地say 信此私家呀
幾壞呀
你上次及今次是相差幾耐呀

私家有o係信度幫我寫低預產期呀,健康院姑娘都知我有o係私家照過超聲波,不過佢地話都會安排我去屯門醫院照一次,睇下私家寫果個預產期準唔準喎。我阿仔05年8月出世,今胎預產期就4月尾。

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

啊??係先去健康院登記or先去屯門醫院登記呀??我剛剛有咗,過兩日去book時間~~真係復雜!

子爵府

我住元朗o既,所以就先去容鳳書母嬰健康院登記,除左果次去照超聲波,所有產前檢查都係返健康院就得。

男爵府

係呀,我都係住元朗ga,咁點樣去健康院登記呀??有無規定時間??要拿咩去呀?thanks!

子爵府

原帖由 vicki23126 於 09-3-10 20:11 發表
係呀,我都係住元朗ga,咁點樣去健康院登記呀??有無規定時間??要拿咩去呀?thanks!

我就去私家睇左先,confirm左有左,醫生會寫封信俾你,你帶埋封信同身份証,o係辦公時間去約期果個窗,佢就會幫你安排第一次返去做檢查o既時間o架喇~

複式洋房

我將會係屯院生
我係特殊情況媽媽 糖尿妊娠
我照左好多次超聲波
結構都照左兩次
而家已經要1星期覆一次診
不過每次檢查閒閒地都要4粒中

屯門醫院講明係有特殊情況先會照多幾次超聲波

健康媽媽佢地只會照最多兩至三次

男爵府

原帖由 mikitten 於 09-3-10 20:36 發表

我就去私家睇左先,confirm左有左,醫生會寫封信俾你,你帶埋封信同身份証,o係辦公時間去約期果個窗,佢就會幫你安排第一次返去做檢查o既時間o架喇~ ...

多謝你呀,咁仲想問你,我去普通私家診所寫醫生紙,無在私家照過,咁屯門醫院會唔會幫我照超聲波ga?屯門醫院一共會幫我照幾次呀??唔好意思,太多問題,因為係第一次懷孕,所以比較緊張~

子爵府

原帖由 vicki23126 於 09-3-10 20:42 發表

多謝你呀,咁仲想問你,我去普通私家診所寫醫生紙,無在私家照過,咁屯門醫院會唔會幫我照超聲波ga?屯門醫院一共會幫我照幾次呀??唔好意思,太多問題,因為係第一次懷孕,所以比較緊張~ ...

我兩胎都係o係容鳳書做產檢,兩次都係第一次去做產檢時,姑娘就幫我約埋去屯門照超聲波,不過兩胎都係只照過一次,佢地主要係睇返個胎o既size,幫你預計返個預產期係幾時,冇特別事都唔會再叫你返去照。

大宅

我都係將會係屯門生,係健康院book去屯門醫院照超聲波,第一次係19/2(7w),第二次會係22/4,我都唔知點解要隔咁耐,不過我自己就有keep住睇私家

男爵府

7week已經book到照超聲波啦!咁早,其實通常要排幾久先做第一次產檢ga??

首頁

尾頁

跳至