論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

想請教各位,我打算請家務助理,一星期五天做以下工作,以你地的經驗來看,以下工作每天需時多久?

1) 煮飯:不用買餸,淨煮飯。煮2-3人份量的晚餐 + 準備定第二日2人份量的午餐。我不介意午餐的款式較為簡單甚至同晚餐重覆。另外,一星期要滾一次魚湯和煲一個中湯。

2) 洗碗:每天洗一日份量的碗。

3) 拖地。

4) 如果有時間淨,會攝下其他家務,例如熨衫、抺櫃。

以你地的經驗,兩小時可以嗎?過多還是過少?

謝謝﹗

洋房

兩個鐘梗係唔得喇,要做咁多野,2個鐘只就煮下飯就應該可以,你要煮兩餐,重要洗碗,拖地,最少都要3個鐘喇,

大宅

Agree, at least 3 hours.

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 puib 於 09-3-9 01:06 發表
想請教各位,我打算請家務助理,一星期五天做以下工作,以你地的經驗來看,以下工作每天需時多久?

1) 煮飯:不用買餸,淨煮飯。煮2-3人份量的晚餐 + 準備定第二日2人份量的午餐。我不介意午餐的款式較為簡單甚至同晚餐重覆。另外 ...

Are you Step? I am your ex-colleague ar~

I think it takes 3-3.5 hrs, depends on your flat size. and do you need her to clean your bathroom?

1. Make soup, cook dishes (2 meals) around 1.5 hr.
2. Wash dishes and clean up the kitchen and stove 等等... 0.5 hr
3. 吸塵, 拖地 + window 0.5 hr
4. Iron clothes 0.5 hr

伯爵府

大廚勳章 醒目開學勳章

3個鈡?...熨衫(妄想)不可能...
對整潔無要求嘅.....都OK

大宅

at least 3-4 hrs! first time u can ask her to complete the required tasks and find out how much time she spend n adjust if necessary.

大宅

好媽媽勳章

2個鐘唔多得, 點都要3個鐘...

你d送菜仲要好簡單, 如番茄炒蛋, 蒸魚, 蒸瘦肉餅, 煲菜/瓜, 雞翼.... + 煲湯, 1個鐘-個半鐘到啦..

掃地拖地>>睇地方大細啦,15分鐘-30分鐘都ok啦~

洗碗最需要時間, 點快都要半個鐘,
如要清潔廚房就再多15分鐘-半個鐘,

再打掃其他嘢, 每日一d, 都要半個鐘,
~~ pet : chili ~~★2寶 blog★

大宅

我個本地工每日番3-8PM,星期一至六,做以下野:

-每日煮一餐晚餐
-每日掃地拖地
-每星期換床單及浴巾,洗全屋窗
-洗熨所有衣物,包括手洗貴重衣物
-保持所有房間,廁所及廚房清潔

其實基本上做晒一個全職外傭既工作,不過一日用5個鐘做晒。2個鐘要做樓主要求既野,真係無乜可能。況且你請人做,就唔會想自己要做番部份家務架啦!

大宅

Hi, Coffeecake

How much $/ per month/ per day??

Where can you find this helpers? TKS

原帖由 CoffeeCake 於 09-3-9 15:16 發表
我個本地工每日番3-8PM,星期一至六,做以下野:

-每日煮一餐晚餐
-每日掃地拖地
-每星期換床單及浴巾,洗全屋窗
-洗熨所有衣物,包括手洗貴重衣物
-保持所有房間,廁所及廚房清潔

其實基本上做晒一個全職外傭既工作,不過一日用5個鐘 ...

大宅

我係用月薪計,同請一個外傭價錢差不多,不過好在唔洗比佢瞓同食三餐。係我爸爸既朋友介紹既,因為住得近,所以好商量。

原帖由 bbkh 於 09-3-9 15:53 發表
Hi, Coffeecake

How much $/ per month/ per day??

Where can you find this helpers? TKS

大宅

嘩哈哈~~原來我有d忘想,要人地兩個鐘做晒咁多野,似乎好唔人道。

我老公仲話兩個鐘應該有找,哈哈,當然啦,佢每次洗完碗我都要重洗,佢的standard……不可作準﹗

不過,我煮的餸都偏向簡單,主要比小朋友食的,多數係蒸魚、小抄,但可能切工比較多。

明晚佢第一日試工,等我睇下佢表現先。有乜新動向再匯報﹗

大宅

updates:

試左三日工,依舊每天兩個鐘,要做的家務主要都係洗碗、煮飯同拖地(做到幾多得幾多)。

我要求煮的餸,異常簡單:蒸肉餅、蒸魚、蒸水蛋、抄菜……來來去去都幾呢幾樣。

我的感想係,佢做的質素,一般至不錯,有d不滿意(例如蒸肉餅都可以蒸到唔熟),但有d都幾好(例如用完廚房都幾企理),而且亦肯快快手做。只是,做家務的同時亦俾說話我聽,間唔中講一兩句,厭人工低(笑笑口說出面可以俾$60-70個鐘!! ),卻又說自己無所謂。

我明白我要求做的家務不算simple,但佢既然佢抱住"唔抵做"的心態,大家都係快d結束關係好。

大宅

肉餅都可以蒸到唔熟,點值60一個鐘呀?
原帖由 puib 於 09-3-13 00:44 發表
updates:

試左三日工,依舊每天兩個鐘,要做的家務主要都係洗碗、煮飯同拖地(做到幾多得幾多)。

我要求煮的餸,異常簡單:蒸肉餅、蒸魚、蒸水蛋、抄菜……來來去去都幾呢幾樣。

我的感想係,佢做的質素,一般至不錯,有d不滿意( ...

珍珠宮

原帖由 puib 於 09-3-13 00:44 發表
updates:

我的感想係,佢做的質素,一般至不錯,有d不滿意( ...

兩個鐘一次係會貴d, 因都要travelling time!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

珍珠宮

原帖由 CoffeeCake 於 09-3-13 20:40 發表
肉餅都可以蒸到唔熟,點值60一個鐘呀?

唉... 我個part time冇試過蒸唔熟肉餅..... 但雞翼, 朱扒, 田雞都試過唔熟! 65蚊個鐘呀!
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 SandraLo 於 09-3-13 21:42 發表

唉... 我個part time冇試過蒸唔熟肉餅..... 但雞翼, 朱扒, 田雞都試過唔熟! 65蚊個鐘呀!

田雞都唔熟............

大宅

借問一聲大家..請問有冇香港區好鐘點介紹呀?? 因為我請左個超級甩底王..想換過個..

水晶宮

at least 4 hours

禁止訪問

珍珠宮

原帖由 kaginowong 於 09-3-14 20:07 發表
我覺得要3小時以上,可能一、三、五=3hrs;二、四、六=4hrs

同意...... 4 hrs嗰兩日就做埋洗熨.

首頁

尾頁

跳至