跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

你哋會整咩餸比bb食 , 因為我個d好似食到好悶 , 大家交流吓 , 我多數整栗米牛肉飯 , 豬肉, 雞, egg , 鴨心 , 等等 ...

珍珠宮

原帖由 Zita-ma 於 09-3-9 11:08 發表
你哋會整咩餸比bb食 , 因為我個d好似食到好悶 , 大家交流吓 , 我多數整栗米牛肉飯 , 豬肉, 雞, egg , 鴨心 , 等等 ...

有無試過豆腐同tomato?我每個星期整一次.
另外可以整mashed potato.

男爵府

畀面勳章

AH B 對tomato 吾多like , 可能有d酸 , potato 點整 , 請指教

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

肉我只係俾豬, 雞, 魚

不過有時俾字母粉, 烏冬or noodles代替飯

有時煲d湯 - 番茄薯仔紅蘿蔔粟米 / 節瓜肉片 / 番茄豆腐魚 - 用d湯煮飯, 然後什再加湯渣

翠玉瓜/勝瓜/節瓜/冬瓜/菜芯/西蘭花...配埋d肉可以有好多組合架

男爵府

原帖由 Zita-ma 於 09-3-9 12:41 發表
AH B 對tomato 吾多like , 可能有d酸 , potato 點整 , 請指教

你試吓tomato 去皮去銀(1個, 夠紅夠熟) + 粟米(半支) + carrot (少量, 隨你+唔+啦)用攪拌機整茸再加落d米到一齊煮, 另外再加d肉就ok,

大宅

May I know how to cook 字母粉??

男爵府

原帖由 rach_mama 於 09-3-9 15:56 發表
May I know how to cook 字母粉??

好似平時煮通心粉咁, 水滖後加字母粉, 中火煮7-8mins, 熄火焗3mins 即可, 不過煮粉d水就唔好要.

可以加湯或再加瓜or 菜or肉.

首頁

尾頁

跳至