自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問邊個牌子既咖啡機好..請介紹埋MODEL NO. : 心目中NESPRESSO, 但唔知邊個MODEL好用...仲有冇好介紹?

珍珠宮

我冇用咖啡機, 只係買左個法式濾壓壺同手搖磨豆機比我老公帶返學校用~
佢話好香好正~

我係淘寶買, 連埋運費都係百5蚊度~ 好抵呀~~
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

禁止訪問

珍珠宮

原帖由 火石 於 09-3-9 16:23 發表

小寶貝兒
你都喜歡飲咖啡
法式濾壓壺同手搖磨豆機 , 2 樣再加運費共百幾?

法式濾壓壺,
請你講來聽下
點用架?

火石,
我老公鐘意呀~ 我對奶類敏感, 唔飲得咁多, 但聞到D香氣都好開心~

頭先check返, 原來2樣加埋共115蚊~
法式濾壓壺 28蚊
手搖磨豆機 39蚊
運費(速遞) 48蚊(因為個磨豆機好重下)

法式濾壓壺用法好簡單:
1. 磨好豆之後, 將粉倒入去
2. 加熱水至2/3滿, 不要攪動
3. 等3~5分鐘(視乎你想喝多濃的咖啡)
4. 用棒攪拌一下, 然後將網壓下, 將咖啡倒出來, 即成!

step 2之前可以加一個 step1.5, 倒熱水至剛com過咖啡粉, 1分鐘後再進行step 2
(此做法叫做"悶蒸" 可以將咖啡的香味及味道發揮出更多~ 不過skip左都冇問題~ 當一分鐘後, 你會見到咖啡粉面有一層白色細緻的泡沫, 呢d就係咖啡豆新鮮的證明~)

step 2 當你倒左熱水入去, 唔好攪住先, 你會見到有一層粉浮左係面, 都可以悶蒸到, 所以我話skip 左step1.5都冇問題~(不過風味可能冇咁濃)

呢個方法一黎好方便, 唔洗用電, 帶住周圍去邊都用得, 二黎可以自己控制時間, 咖啡粉粗幼, 從而變化出不同風味的咖啡~ 仲有呢, 比買咖啡機平好多啊~~

♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

子爵府

http://www.amazon.com/Krups-867- ... resso/dp/B00004SPCV
krups
可以去SOGO睇下
原帖由 ac11281128 於 09-3-9 14:24 發表
請問邊個牌子既咖啡機好..請介紹埋MODEL NO. : 心目中NESPRESSO, 但唔知邊個MODEL好用...仲有冇好介紹?

伯爵府

我都用緊 NESPRESSO 好方便呀,起身一杯跟麵包早餐,15 min. 可以出門口,大概 $5 一杯,可以接受 。。。

禁止訪問

等待驗證會員

原帖由 ac11281128 於 09-3-9 14:24 發表

krups

首頁

尾頁

跳至