跳至

首頁

尾頁

別墅

BB10個月大, 仍未坐得好穩, 有時坐一陣就會前傾, 是否唔正常?

大宅

畀面勳章

你之前有無去開健康院?不如你試下打去問下,睇下佢地有咩意見。

大宅

我囡囡都係呀, 前星期看兒科醫生....囡囡響佢面前坐不足2秒就打橫傾(如果抱住就好好多)。醫生話沒有大問題, 仲叫我要求唔好咁高。不過佢話囡囡比較細小(17磅), 叫我用奶開糊仔比佢吃, 我又開始比多小小時間佢自己坐在餐桌及學行車, 現在好似好左o的。

原帖由 wwinnie 於 09-3-9 16:53 發表
BB10個月大, 仍未坐得好穩, 有時坐一陣就會前傾, 是否唔正常?

侯爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我諗....其實bb最緊要健健康康,開開心心,遲小小先坐、爬、企、行...........又有乜所謂.....唔好同人比,個個bb都唔同架, 呢d 係每個人(包括你同我)既成長過程,bb遲早會識,唔好俾壓力自己及bb.......

大宅

有時bb未識攞個平衡時就會坐唔穩, 或者bb上身過重時都會, 所以唔洗咁担心, 不過我個bb10個月都未有意識爬, 我真係有d担心la

侯爵府

醒目開學勳章

我個女9個月果陣見過醫生,當時都仲係坐得唔穩,已經用埋雙手支撐都係好快就跌低,醫生都話ok,無咩問題,之後我就多d訓練阿女坐,傍住佢坐係硬床同膠地墊,每日total坐大約1個鐘,大約兩個星期後就已經有好明顯嘅進步.
我估計你bb應該都唔係有咩問題,你都試下陪佢坐多d練習下,唔使太擔心!

珍珠宮

原帖由 Casttle 於 09-3-11 01:25 發表
有時bb未識攞個平衡時就會坐唔穩, 或者bb上身過重時都會, 所以唔洗咁担心, 不過我個bb10個月都未有意識爬, 我真係有d担心la

我個仔都唔肯爬架, 只係鐘意企, 我同我老公bb果時都無爬過架, 係無端端識扶野企係身, 跟住好快就學行啦, 無經過爬呢個階段

別墅

回覆 # 的文章

My daughter has some problem (luckily minor) on her left foot since birth and she need to go to the physiotherapy of TM Hospital regularly.
When she was six month old, she still can't sit steadily on her own. So when we brought her to the physiotherapy, we 順便 asked the physiotherapist why so and she said it was because the back muscles of my daughter is not strong enough and she taught us some simple exercise to strengthen her back muscles. And it works! My daughter can sit steadily very soon.
The exercise is the adult to hold the baby's 兩邊胳肋底 with both hands (from the back side) and 上下"un"吓"un"吓, sometimes turn to left and sometimes turn to right. The baby will use his/her force to reinstate to the middle. All these will help him/her to exercise his/her back muscles.
Sorry that it's difficult to describe in words without photos. Hope you will understand.
Regarding the crawling, I attended a seminar before. The speaker said crawling is very important to the brain development. It's better not to let the baby learn standing & walking first, otherwise they will not go through the "crawling" stage. Do more exercise with the baby to strengthen his/her arm, shoulder and back muscles to help her crawl.

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

原帖由 我係女仔 於 09-3-13 01:56 發表

我個仔都唔肯爬架, 只係鐘意企, 我同我老公bb果時都無爬過架, 係無端端識扶野企係身, 跟住好快就學行啦, 無經過爬呢個階段

其實爬多D真係好D, 如果BB唔爬的話, 就要多D引下佢, 好玩具又得, 食物又得, 旁邊唔好有野俾佢扶, 咁佢慢慢就會爬多D. 做父母要俾D心機, 咁當然佢真係爬都唔爬都迫佢唔到.

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

去健康院問問姑娘, 可能你俾佢坐得唔夠, 姑娘會教你點Train.

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

大宅

我個囝囝之前都試過, 問姑娘, 姑娘話我太錫BB, BB一想瞓低我就俾佢瞓低, 所以BB背部肌肉無機會鍛鍊, 佢叫我「狠心」D, 每次BB坐坐下想瞓我就要幫BB繼續坐, 直至BB一個人可以坐定定15分鐘, 然後每日加少少時間, 慢慢BB就會OK的了。

首頁

尾頁

跳至