跳至

首頁

尾頁

大宅

我開始比bb食米糊,想問下個方法應該係點??

我同事話,最好由lunch,開始時,係大約lunch個餐奶前餵少少,then慢慢餵多,then代替左一餐奶,係咪咁呢??

複式洋房

最重要的是定餐(每天是同一時間),是不是lunch是沒有所謂的。
我的bb是吃7oz的,所以
我一開始用當中的0.5oz開一茶匙米糊,剩餘的(6.5oz)比bb啜。
三天後,我用當中的1oz開兩茶匙米糊,剩餘的(6oz)比bb啜。
再三天後,我用當中的1.5oz開三茶匙米糊,剩餘的(5.5oz)比bb啜。

如是者每四天加一茶匙米糊,直至全餐轉為米糊,就會轉稀粥。

就算bb很喜歡吃米糊,也不要過量,因為bb會便秘的。

大宅

唔該晒你呀...

原帖由 ngauBBmon 於 09-3-9 20:25 發表
最重要的是定餐(每天是同一時間),是不是lunch是沒有所謂的。
我一開始用當中的0.5oz開一茶匙米糊,剩餘的(6.5oz)比bb啜。
三天後,我用當中的1oz開兩茶匙米糊,剩餘的(6oz)比bb啜。
再三天後,我用當中的 ...

大宅

請問BB幾大才可吃米糊呀?
我呀B4個半月大,可以食了嗎?食了是否飽肚一些?

原帖由 ngauBBmon 於 09-3-9 20:25 發表
再三天後,我用當中的 ...

大宅

其實4個月開始可以食,但我覺得4個月太細喇,dr都suggest 5個零月先開始,so我都係等bb now5個月多dd先開始比佢食lor

如果食左米糊,個餐奶就可以飲少d,咁慢慢加米糊份量比佢,then可以代替左一餐奶咁

原帖由 momo_ada 於 09-3-10 16:17 發表
請問BB幾大才可吃米糊呀?
我呀B4個半月大,可以食了嗎?食了是否飽肚一些?

首頁

尾頁

跳至