家事百科

跳至

首頁

尾頁

大宅

旺角有鋪露台既木條買,佢地既

底部係膠面,$29/一塊,請問呢D 木條耐用嗎?

大宅

鋪在露台的木板最好買質料好一點的, 因為真係一分錢一分貨, 如果唔係, 要整起上黎又要比多次錢。

我自己屋企就用咗約 10 年, 都無問題出現, 只係顏色淡了一些。

原帖由 josiu 於 09-3-9 15:21 發表
旺角有鋪露台既木條買,佢地既

底部係膠面,$29/一塊,請問呢D 木條耐用嗎?

別墅

原帖由 monkeyhill 於 09-3-9 16:23 發表
鋪在露台的木板最好買質料好一點的, 因為真係一分錢一分貨, 如果唔係, 要整起上黎又要比多次錢。

我自己屋企就用咗約 10 年, 都無問題出現, 只係顏色淡了一些。

...

我都想整, 請問下雨後底部會有漬水要點處理, 如不清理會容易有蚊嗎 ???? 另請問你買什麼牌子, 幾錢及店名???
thanks.

超級版主

超級版主

俾著禾

禾鋪紙皮石

一了百了

唔駛煩

別墅

原帖由 bktcc 於 09-3-9 23:37 發表
俾著禾

禾鋪紙皮石

一了百了

唔駛煩

但係只是大約80平方公尺, 要起舊有磚瓦再鋪要多少錢???如果買戶外木我可自行裝. 我想這樣會化算d掛, 如果有平鋪地磚那我當然選鋪地磚.

超級版主

超級版主

原帖由 小笨友 於 09-3-10 17:19 發表

但係只是大約80平方公尺, 要起舊有磚瓦再鋪要多少錢???如果買戶外木我可自行裝. 我想這樣會化算d掛, 如果有平鋪地磚那我當然選鋪地磚.

禾係行外人,唔知價

用紙皮石,真係可以用幾十年

又唔會滑倒

大宅

我真的忘記了需多少錢! 不過就記得都幾貴 (記住係已經做了防虫的木版)。

下雨後, 不用理會的, 因為在木版與地下之間, 有去水隔層, 水份會自然乾的。

原帖由 小笨友 於 09-3-9 21:41 發表

我都想整, 請問下雨後底部會有漬水要點處理, 如不清理會容易有蚊嗎 ???? 另請問你買什麼牌子, 幾錢及店名???
thanks.

大宅

可否詳細給我資料....哪裡有耐用既木條來整7尺x4尺既露台.....

Thanks.

首頁

尾頁

跳至