嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

邊款攪拌機可以磨碎d米黎煲粥比bb食呀?

好似好多都唔可以磨碎d米............

大宅

唔駛磨碎d米架,妳用個保溫壺加熱水焗住d米,2-3個鐘之後就會變爆開哂嘅飯架啦,之後加材料一齊煲,都係10-15分鐘已經煲好,超方便呀...

複式洋房

what brand of 保溫壺 you using?
原帖由 angel_cheng 於 09-3-10 01:57 發表
唔駛磨碎d米架,妳用個保溫壺加熱水焗住d米,2-3個鐘之後就會變爆開哂嘅飯架啦,之後加材料一齊煲,都係10-15分鐘已經煲好,超方便呀...

大宅

環保接龍勳章

bb係學食solid,連粥都磨粹晒,咁咪學唔到囉!講明係粥仔,就係一般正常嘅粥,只是爛d或稀d,慢慢就可以唔使咁爛和要杰d。bb唔識"咀嚼"就連學講野都會有影響,多d要bb"咬"野!

子爵府

白米唔駛磨,我諗最多都係bb太細又想比糙米糊或加糙米落粥度,驚太難消化,先至磨.bb大d就唔駛磨啦!

我用philips有乾磨功能果隻blender,乾磨器可以磨到.

原帖由 sorsor1129 於 09-3-10 00:56 發表
邊款攪拌機可以磨碎d米黎煲粥比bb食呀?

好似好多都唔可以磨碎d米............

大宅

想問下如果第一次煲粥仔俾BB食, 份量應該落幾多米同水呢? 係咪出黎既效果係比較稀架呢? 唔該晒呀.....

原帖由 angel_cheng 於 09-3-10 01:57 發表

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我個女6個几月都係剛開始食粥仔,問過D健康院護士,佢話比奶奶杰身D就得LA,我開頭都係好稀呀,之後杰小小BB就行食LA

別墅

冇錯, 我都係咁煮, 好方便.

原帖由 angel_cheng 於 09-3-10 01:57 AM 發表

珍珠宮

畀面勳章

買過Richell既杯仔煮粥仔啦, 超方便, 粥仔又綿. 個玻璃杯仔有份量, 幾多匙米就幾多匙水, 仲可以調節稀杰, 非常好用呀!

http://baby.richell.co.jp/view.html?la=tw&gid=41705

大宅

原帖由 mctan 於 09-3-10 11:55 發表
what brand of 保溫壺 you using?

其實我係用可以扭實蓋嘅保溫杯...

大宅

原帖由 BB13 於 09-3-10 17:33 發表
想問下如果第一次煲粥仔俾BB食, 份量應該落幾多米同水呢? 係咪出黎既效果係比較稀架呢? 唔該晒呀.....

我用保溫杯大概落1/4杯米,之後加滿熱水,2-3個鐘之後米會變成飯成杯滿哂,而加材料再煲要再加多d水架,不過就視乎妳想d粥稀定杰,要稀d咪加多d水囉,因為我真係冇量加幾多水,煲粥好講經驗,我頭幾次煲都唔好,煲多幾次就會掌握到架啦,加油...

大宅

唔該晒妳呀, 總知杯局出黎就係米同水分開既, 跟住再要係煲, 煲多15分鐘, 就會煲成綿綿既粥咁既, 就叫做OK.....

原帖由 angel_cheng 於 09-3-11 03:19 發表

我用保溫杯大概落1/4杯米,之後加滿熱水,2-3個鐘之後米會變成飯成杯滿哂,而加材料再煲要再加多d水架,不過就視乎妳想d粥稀定杰,要稀d咪加多d水囉,因為我真係冇量加幾多水,煲粥好講經驗,我頭幾次煲都唔好,煲多幾次就 ...

大宅

想問下係邊處可以買到, 大約幾多錢呢? THANKS

原帖由 Teresa 於 09-3-10 20:32 發表
買過Richell既杯仔煮粥仔啦, 超方便, 粥仔又綿. 個玻璃杯仔有份量, 幾多匙米就幾多匙水, 仲可以調節稀杰, 非常好用呀!

http://baby.richell.co.jp/ht ...

侯爵府

回覆 # 的文章

咁如果就咁煲白粥應該點呀?

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

就咁煲白粥, 可以用保溫杯 (三光牌), 加米加大滾水, 焗佢2小時, 之後, 倒 d 粥出來 (已經開晒花) 再係明火上煲就可以了

另外, 可以用電飯煲來煲粥, 2小時左右就有得食 (我最近買左個 tefal 特福) 幾好用, d 粥又綿

複式洋房

原帖由 Teresa 於 09-3-10 20:32 發表

http://baby.richell.co.jp/ht ...

想問下係邊處可以買到, 大約幾多錢呢? THANKS

首頁

尾頁

跳至