跳至

首頁

尾頁

公爵府

牛年勳章 醒目開學勳章

你地bb識講野未呀~~~

男爵府

醒目開學勳章

我個b仲未肯講野呀~

公爵府

牛年勳章 醒目開學勳章

原帖由 beemabeeba 於 09-3-8 11:41 發表
我個b仲未肯講野呀~
我臭豬識講爸爸 媽媽 打打 拜拜 飽飽咋~~~

男爵府

亞囡識講少少野:
eg. elephant -- 佢講el, apple -- ap,
雞 -- 想講,但好似"kick"住係喉嚨,發 唔出聲

但點都唔肯講爸爸、媽媽

公爵府

牛年勳章 醒目開學勳章

原帖由 余魚媽 於 09-3-8 21:18 發表
亞囡識講少少野:
eg. elephant -- 佢講el, apple -- ap,
雞 -- 想講,但好似"kick"住係喉嚨,發 唔出聲

但點都唔肯講爸爸、媽媽
咁曳曳~~~

禁止訪問

公爵府

牛年勳章 醒目開學勳章

原帖由 Granadilla 於 09-3-8 23:59 發表
我bb識講"媽媽","爸爸","公公","打打","曳曳",不過仲係講好多太空話
我bb都係呀~~~mouth:

大宅

me too
原帖由 小傻b 於 09-3-9 00:45 發表
我bb都係呀~~~mouth:mouth:" />

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我個女識講好少野,仲只係識單字/疊,冇句子..
佢識講既eg有,ball ball,汪汪(狗仔),貓貓,fish,魚魚,你曳曳,媽媽,爹爹,yeahyeah(爺爺),麻麻(grandma),公公,paulpaul(婆婆),姑媽,拜拜,hi,唔要呀,唔係呀,no,five(成日同佢give me 5),sock sock(IN中文),鞋,餅餅,飽飽,mum mum(食野),梯梯(樓梯),mou(mouse),去街街,拔拔(屋企隻狗仔名),打打,雞(雞同龜都係叫雞)...

我唔記得佢仲識d咩,不過佢近呢個月學得好快,可能係返左香港,同多左小朋友玩,同埋有d哥哥成日同佢傾計...

公爵府

牛年勳章 醒目開學勳章

原帖由 我愛Corina 於 09-3-10 08:39 發表
佢識講既eg有,ball ball,汪汪(狗仔),貓貓,fish,魚魚,你曳曳,媽媽,爹爹,yeahyeah(爺爺),麻麻(grandma),公公,paulpaul(婆婆),姑媽,拜拜,hi,唔要呀,唔係呀,no,five(成日同佢g ...
但都講得算多野喎~~~

大宅

我囡囡識爸爸,媽媽,汪汪,婆婆,bye bye,fish,shoe,gogo(哥哥),boat,波波,扮老虎叫,扮鴨叫,靚.
開心寶寶祉翹仔[/url]

珍珠宮

畀面勳章

我囝囝講"個個"最叻,成日都用手指住佢想要既嘢講個個,同埋:打打、車車、(唔多準,有d似爹爹咁)、byebye....不過到衣家都唔肯叫爸爸、媽媽。 (雖然有時佢急起上來都會叫聲爸/媽)

別墅

阿女都唔肯講野,最多講既係dada(因為要我地開燈),nou計時第一時間叫dede(即是姐姐)。其他全部係太空話,唔知佢up咩,俾佢激親:;pppp:

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 小傻b 於 09-3-10 01:08 發表
但都講得算多野喎~~~

比起其他小朋友佢算少了...

不過真係要同佢傾多D計...我同6299一齊住,姑奶又成日返黎..可能多人同佢講野,呢排佢真係學得好快...

伯爵府

熱血金章 BK Milk勳章

wow...好勁呀!!

我個囡最叻 --- "唔好呀", "唔要呀"...

其餘仲有 : mami, 姐姐, 爸爸 (無論係婆婆/波波都係叫爸爸), 貓貓, 拜拜, five, 寶 (抱), 包包, 蝦片 (丫片), 視視 (電視), i (開), 比

仲有, 鬧完佢同佢講以後要乖知唔知道呀, 佢會答 "知"

原帖由 我愛Corina 於 09-3-10 08:39 發表
佢識講既eg有,ball ball,汪汪(狗仔),貓貓,fish,魚魚,你曳曳,媽媽,爹爹,yeahyeah(爺爺),麻麻(grandma),公公,paulpaul(婆婆),姑媽,拜拜,hi,唔要呀,唔係呀,no,five(成日同佢g ...

大宅

好媽媽勳章

你哋dBB好叻呀。我個仔仔仍然未職講嘢,只係成日係到依依哦哦講太空話,一大堆講到好似頭頭是道,但係你係唔明佢講緊咩。
最叻時期,就係講包包(當有包食時),但最近就連呢句都慳翻,真係比佢激死。

「教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。」(箴廿二6)

複式洋房

你地小朋友識講個樣係唔係就會成日講?例如我個女有時見到爸爸媽媽會講爸爸媽媽,咁算唔算識講?有好多字都係好間晤中先講.......

瑪瑙宮

我個女識講果d唔係成日講ga,係見到先講...
eg見到麵包佢就會話包包,見到佢亞太先會叫'太'...去街或者去廳先話'gogogo'..
不過有時好衰,叫佢叫我做媽媽佢係唔叫,有野求我先話'媽媽'...

有時同佢玩玩下,佢會開心咁申隻手掌比我,跟住話'five'(想同我玩give me five)...

不過佢係好鍾意ball同狗仔,所以好多時佢都會搵'ball ball'或者指住花園話'狂狂'...

呢幾日佢又學多左,我地搽hand cream比佢見到,咁順便教埋佢呢個action叫左'搽hand cream'..咁而家佢就一邊自己玩手仔(搽handcream既動作),一邊話'搽'..

大宅

我囡囡都係學緊講嘢,佢一時中文一時英文。

佢識得講:媽媽,爸爸,婆婆,謝謝,bye bye ,包包,go go go ,貓貓, dog , 馬, nemo ,mouse , ball ......

當然仍然停留係單字階段啦!但佢都識一問一答!好搞笑,同佢一齊睇書,佢會問番我轉頭 ,What is it ? (當然未講得清楚)

我成日係唔係都同囡囡講嘢,可能咁,佢都學得ok.

洋房

好開心啊~我日日同BB 講野( D 人可能覺得我傻架~ 佢出街一指D 野我就話係啊~係咩咩咩咩啊~用黎做咩`咩咩咩啊~ 中& 英都會講)
佢依家識講...爸爸, 媽媽, 媽咪, 爺爺, 麻麻,婆婆, 公公, 舅舅, EE, 叔叔, 伯伯, 拜拜, HELLO, 我妹多SISTERS, 佢識嗌, AUNT STEH(STELLA) JOY, RAYRAY(RACHEL), LEELEE(LISA) , JEN(JENNY)...ETC...佢識講, 車車~TAXI, BUS, BIRD - TWEET TWEET, 魚魚(見到食得個D 魚都識分) , 蝦蝦( 佢最鍾意食, 但唔食得多因為會紅), ROOSTER (扮雞叫), JUICE (啜啜), 古古( 朱告力), 餓餓(拍自己既肥肚, 唔知邊個教, 今個星期先識既), 包包, 蛋糕, 蛋蛋, 粒粒(糖), 麵麵, 個D (指佢想食既野), 佢一起身見到我訓係佢隔離, 佢會"喂" , 我D 屋企人教佢嗌我英文名...(澈死!), 識講街街~ 公園, 去公園, 要去公園, 鞋鞋, "乜"SOCKS, SHOES, 轉轉,BALL BALL, 踢, 拍, 打,MEET, (會做埋動作~ 好粗魯 所以我教佢唔好, 要摸) 佢就識講摸~ 識講UMUM(屙屎) 殊殊(尿尿) 不過有時就屙左先講~有時講左帶佢屙佢唔肯, 一放落地就屙~識講DIRTY 同埋EEE(要你幫佢洗手, 俾隻手你睇) 識講同埋抹抹, 我會要佢做家務, ALTHOUGH 幫唔到不過要佢習慣下~
識唱"起來" 前進, 萬零廣告, 波兒ETC,
要好細心咁聽佢講~好似話2 歲前講咩, 講唔正都要收貨, 鼓勵 BB 去試~ 我覺得好岩~ 佢講一堆我唔知既野~我應佢話"係啊~係點架" 咁佢又努力D講~每日就有新野出~

首頁

尾頁

跳至