跳至

首頁

尾頁

大宅

我B女五個月大, 近呢個星期面仔出粒粒, 少少'鞋', 佢發脾氣或捽面時就會紅, 隔一陣就白番, 但D粒粒依然係度, 唔知點好? 你哋有無呢個情況呢?

起初先出額頭, 依家鼻樑同面仔都有少少, 已經飲咗一次開奶茶...

仲有下爬仔又起咗D粒粒, 真係好擔心, 已經每次飲完奶用清水抹咀, 無用口水肩, 只用紗巾, 但都無好轉....BB又成日流口水.....

請問你哋用乜嘢CREAM幫BB搽面呢? 可否介紹給我??

侯爵府

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 親子達人勳章 畀面勳章

唔使擔心, 用金銀花煲水抺面, 好快好返架啦~

複式洋房

我BB之前都係咁,我同佢搽Mustela :STELATOPIA Emollient cream,搽咗幾日就好番晒lu~
原帖由 wingchau721 於 09-3-10 09:20 發表
我B女五個月大, 近呢個星期面仔出粒粒, 少少'鞋', 佢發脾氣或捽面時就會紅, 隔一陣就白番, 但D粒粒依然係度, 唔知點好? 你哋有無呢個情況呢?

起初先出額頭, 依家鼻樑同面仔都有少少, 已經飲咗一次開奶茶...

仲有 ...

大宅

我個女早兩星期都係咁, 擔心死我, 奶奶仲怨係咪我亂食野, 攪到阿女敏感, 我個女係半人奶. 唉, 不過見到d 媽咪話買d 金銀花煲水同bb 沖涼, ok 喎. 連續用左3日, 又俾左1次開奶茶, 同埋我俾nuk 隻cream 阿女擦, 一得閒就擦下, 而家塊面無晒事, 不過我都唔知係開奶茶, 金銀花, 定係d cream 好. 而家keep 住1星期1次開奶茶 (每次4-5安)
之前我奶奶就用seba 既cream 同沖涼液俾bb, 我而家叫佢唔好再用. 因為唔知係乜問題, 個時用既野, 全部定用.
上星期去健康院都有問姑娘, (雖然個時阿女己經好返) 佢話奶癬同濕疹都係同一樣野, 佢問我點令囡囡好返, 我話密密擦cream, 佢話保持bb 皮膚濕潤, 如果好轉就ok, keep 住做.
我個時係吉之島promote 時個sales 話nuk 隻cream 有甘菊, 可以抗敏, 因為減價所以買左, so far 都幾好.

複式洋房

原帖由 ivykit 於 09-3-10 09:33 發表
我BB之前都係咁,我同佢搽Mustela :STELATOPIA Emollient cream,搽咗幾日就好番晒lu~

幾多錢啊? 邊道買啊?

男爵府

我的bb出世両個禮拜開始就突然生紅色的粒粒.去看醫生,醫生同我說系胎毒,正常,然後開了cream俾我,但是搽了都沒有好轉,反而仲擴散了.之後奶奶都keep住用金銀花同他沖涼洗面,到了阿b差不多3個月的時候就自己好了.到現在都沒有復發(唔好比他聽到).還有,老人家說用當歸頭撫面都ok的.

複式洋房

喺一田買, $150好大支
原帖由 carolina 於 09-3-10 09:45 發表

幾多錢啊? 邊道買啊?

大宅

原帖由 ivykit 於 09-3-10 09:33 發表

請問邊度有得買?Mustela :STELATOPIA Emollient cream

大宅

2024年龍年勳章

festival walk的萬x and 屈xx都有的買。一田都有。

原帖由 wingchau721 於 09-3-10 12:59 發表

請問邊度有得買?Mustela :STELATOPIA Emollient cream

大宅

好多謝大家分享經驗, 我尋日即刻買咗Mustela :STELATOPIA Emollient cream, 搽咗一日, 真係好好多, d粒粒仲有, 但係面仔無咁紅, 白番好多啦, 我會繼續搽, 希望好快好番啦!

遲d再向大家匯報情況....

複式洋房

我沉晚試了baby seba med 5.5 原來專用來for因口水起粒. 今天已經不紅, 好的七七八八

首頁

尾頁

跳至