自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

有一天,我帶仔仔到公園玩,仔仔(6yrs)一直不會離開
我的視線,當時看見有一個8yrs左右大的小朋友同佢
&佢的朋友仔講左一d事,跟著個小朋友係佢袋內拿出
一包用藥袋包住的灰色粒粒.......因太遠我看不清,但
我個心已有些不安(仔仔和佢的小朋友仔也say no!!)
我即時叫仔仔過來問他,他説哥哥問佢地食唔食糖,話
個邊仲有好多 ,我問他睇到
是糖嗎?他話用藥袋包住睇唔到,但係灰色的!仔仔話
有聽媽媽話唔食陌生人野!
我好驚呀!係咪毒品黎架?乜而家咁細個都唔放過???
當時真係唔知點做,如有下次一定叫保安來看看,真的
話會害到小朋友架!唉................我個心好唔安落,
why,咁細個都..唉,唉,唉........(如真的話)
請大家看緊自己的仔女啊!
只要堅持相信神 是愛我,為我捨己
《麥田裏的守望者》為世界貢獻了一個詞語:守望。教育不是管,也不是不管。在管與不管之間,有一個詞語叫“守望“。

王國長老

王國長老

如果我係妳會報左警先,寧願搞錯左都好過俾佢有機會害左其他小朋友。

就算係而家都應該同警方備案,等警方嚴加監視。
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

男爵府

嘩,小心為著!

大宅

嘩~而家到底係咩世界,
八歲都可以攞到毒品, 痴x線~~
仲要周圍派,

真係要從少教識小朋友唔好立亂攞人地d糖食囉!!

大宅

請問你係邊區呀? 等大家留意吓!
仲有, 你話個小朋友講 '個邊仲有好多', 會唔會係d人放係公園度方便出貨, 但比呢個小朋友執度 ? 如果係就要舉報, 等d人去搜吓d公園範圍啦.
如果係個小朋友自己攞出嚟嘅, 可能佢係'册'家.

子爵府

邊區?

男爵府

好恐怖
Imagine me and you, I do
I think about you day and night
It's only right
To think about the girl you love
And hold her tight
So happy together ........

Me and you
And you and me
No matter how they tossed the dice
It had to be
The only one for me is you
And you for me
So happy together

大宅

其實公園都係嗰 d 人落手o既好地方, 因為真係有好多家長唔理 d 仔女, 有得佢地自已去公園玩, 就算同 d 仔女去公園又自已掛住打 nds, 講電話...

別墅

請問你係邊區?

原帖由 janetlam74 於 09-3-10 09:23 發表
有一天,我帶仔仔到公園玩,仔仔(6yrs)一直不會離開
我的視線,當時看見有一個8yrs左右大的小朋友同佢
&佢的朋友仔講左一d事,跟著個小朋友係佢袋內拿出
一包用藥袋包住的灰色粒粒.......因太遠我看不清,但
我個心已有些 ...

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 edea 於 09-3-10 09:31 AM 發表
如果我係妳會報左警先,寧願搞錯左都好過俾佢有機會害左其他小朋友。

就算係而家都應該同警方備案,等警方嚴加監視。

agree, 係我都會報警.....

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

樓主!你要報警呀!報警不是多事,如果小朋友真係食毒品,你係幫緊一班無知小朋友可以脫離毒海!

亦係幫左其他沒有食毒品小朋友及家長,免受影響!

你可以去就近警置到報案,不用怕,讓警方留意多些,他們係好樂意的!

子爵府

樓主, 麻煩啲都要做一次, 去報警備案先啦, 否則只會害左啲無知, 真係以為係糖又想食既小朋友, 而且, 不論咩地方, 咩環境, 咩年齡, 根本就5應該吸毒, 我地做大人既, 應該以身作則架, 你亦可順便教仔仔早啲知道毒品既害處, 同埋教佢咩叫正義及公義......

伯爵府

原帖由 八婆仔@ 於 09-3-10 09:49 發表
樓主!你要報警呀!報警不是多事,如果小朋友真係食毒品,你係幫緊一班無知小朋友可以脫離毒海!

亦係幫左其他沒有食毒品小朋友及家長,免受影響!

你可以去就近警置到報案,不用怕,讓警方留意多些,他們係好樂意的! ...

謝謝你的提意,我都覺應咁做(因一直都很不安)
只要堅持相信神 是愛我,為我捨己
《麥田裏的守望者》為世界貢獻了一個詞語:守望。教育不是管,也不是不管。在管與不管之間,有一個詞語叫“守望“。

水晶宮

首先, 要搞清楚那是甚麼, 我知道有D醫生會開一些維他命糖俾小朋友, 以獎勵佢地乖乖睇醫生食藥, 那些似藥丸既維他命糖五顏六色, 但成粒藥丸咁既, 另外我地以前有些叫做太空糖, 都係成粒藥咁既

所以報警前, 一定要搞清楚係咩野, 唔係誤會左就唔好啦

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

好恐怖...

大宅

請問係邊個公園?

禁止訪問

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 上校車 於 09-3-10 09:55 發表
首先, 要搞清楚那是甚麼, 我知道有D醫生會開一些維他命糖俾小朋友, 以獎勵佢地乖乖睇醫生食藥, 那些似藥丸既維他命糖五顏六色, 但成粒藥丸咁既, 另外我地以前有些叫做太空糖, 都係成粒藥咁既

所以報警前, 一定要搞 ...

攪清楚先啦, 毒品唔係平, 8歲唔會有錢買, 8歲小朋友都唔係市場, 毒品拆家有必要咁做嗎, 仲要唔只一包, 話"o個邊好多", 何來咁多錢呀. 佢氹你仔OR其他小朋友食又點啫? 唔通你小朋友有錢比佢? OR問你攞你會比佢呀?

我諗你太敏感了吧, 香港未至於咁.

你太快斷定, 會嚇親好多媽咪, 如果你當時有所懷疑, 應該即刻去問o個個小朋友, 一個8歲小朋友你應該handle倒, 如屬實應即時報警, 而家估估吓係無用.

珍珠宮

好媽媽勳章

係囉, 成一百幾廿蚊一粒, 周街派, 一定係發左達

大宅

好恐怖wo!
不過如果係我,我會先用手機拍下當時的情況,再去報警,等佢地有得跟ma
MTShop

首頁

尾頁

跳至