家庭理財

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我的銀行户口是派複式利息 (日日複式), 但我想知我可以點樣計D利息回報呢?

e.g $10萬, 0.31厘, 一個月後, 即係有幾多?

我想同定期比較吓, 邊樣多D?

thanks

大宅

認識瑞士牛牛第二回

原帖由 4607 於 09-3-10 11:13 發表
我的銀行户口是派複式利息 (日日複式), 但我想知我可以點樣計D利息回報呢?

e.g $10萬, 0.31厘, 一個月後, 即係有幾多?

我想同定期比較吓, 邊樣多D?

thanks ...

如果佢每日比到0.31厘你真係發!!!

1.0031^365=一年有成309%=[]=

我諗係成個月 計埋先0.31厘,(咁一年都有3.8%)

講出黎就話日日派息好聽d...但計出來都係0.31厘,,,

ps:資料有限唔知有冇諗錯或計錯...

Kindness is like a key,which rusts if we put it aside.Use it frequently not only could help others but also could help ourselves.

複式洋房

0.31 厘 是年息, 咁請問應該有幾多?

原帖由 SY_YAU 於 09-3-10 11:28 發表

如果佢每日比到0.31厘你真係發!!!

1.0031^365=一年有成309%=[]=

我諗係成個月 計埋先0.31厘,(咁一年都有3.8%)

講出黎就話日日派息好聽d...但計出來都係0.31厘,,,

ps:資料有限唔知有冇諗錯或計錯... ...

大宅

認識瑞士牛牛第二回

原帖由 4607 於 09-3-10 11:38 發表
0.31 厘 是年息, 咁請問應該有幾多?

計黎冇意思,佢都講明一年比你0.31厘,
姐係話點復利的話都係0.31厘...

100k *0.31(開方12)=$25.8利息

Kindness is like a key,which rusts if we put it aside.Use it frequently not only could help others but also could help ourselves.

複式洋房

那麽複式跟單式計數起不是沒有分別?

原帖由 SY_YAU 於 09-3-10 11:42 發表

計黎冇意思,佢都講明一年比你0.31厘,
姐係話點復利的話都係0.31厘...

100k *0.31(開方12)=$25.8利息

大宅

認識瑞士牛牛第二回

原帖由 4607 於 09-3-10 12:02 發表
那麽複式跟單式計數起不是沒有分別?

實際有分別,
但佢已經計了,一年都係比0.31%妳!!

講出黎就話日日派息好聽d...但係0.31厘,,,

唔想打字了...

首頁

尾頁

跳至