懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

子爵府

唉! 我尋日去私家產檢, 我由有咗到而家剛剛第6個月, 重咗15lbs (我未有之前大約110-111lbs, 我身高165cm), 醫生話太多, 叫我減少d飲食....

我真係有d唔知點減...我每日一般的食物如下:

早餐: 2tbsp 燕窩 (無糖), 一至二個水果 (橙+kiwi/apple+kiwi), 一隻烚蛋白, 一盒低脂奶+ 3tbsp 麥皮 (無糖)

lunch: 1隻去皮雞脾+烚菜1tsp olive oil / 少少牛肉+green salad (一般我都唔食澱粉質的食物)

tea: 一碗湯 / 一杯低脂低糖乳酪

dinner: 少少魚 +雞肉(走皮)/排骨/豬排 +大量蔬菜+一碗老火湯(但我多數都唔食澱粉質的食物)

以上係我一般星期一至五的食量;當然, 如要外出吃飯, 就會放"四"一下, 咩都食, 但都唔會食得多, 因我本應唔係一個大食的人!

星期六同星期日, 都會少D控制, 但早餐相對可能只係飲一盒低脂奶或一杯乳酪

咁我又唔係完全唔食零食, 但都已控制住自己, 食一,兩口, 有時會食一,兩粒朱古力,或幾口雪糕, 但都唔係日日食啫......

我未有BB之前都係咁食GA 啦,可能仲多D tim 呀!!!

大家比d意見呀!! 真係好鬼depressed 呀!!! 咁多要減, 都唔知點減!!!!

大宅

你唔算食得多呀!!我仲多啦~~起碼我飲湯都飲成兩碗!!
澱粉質我又差唔多餐餐都食~~~
你已經好好架啦~~~

原帖由 maymycheung 於 09-3-10 11:14 發表
唉! 我尋日去私家產檢, 我由有咗到而家剛剛第6個月, 重咗15lbs (我未有之前大約110-111lbs, 我身高165cm), 醫生話太多, 叫我減少d飲食....

早餐: 2tbsp 燕窩 (無糖), ...

大宅

原帖由 maymycheung 於 09-3-10 11:14 發表

According to your menu, you eat less food la and why your doctor asked you to diet, so funny wo.
I think you no need to listen her/his idea to diet as because your menu it's look normal and less.

子爵府

咁點解我咁的食量, 都會重咗咁多呢???

我想請問一吓你哋, 到24週, 你哋重咗幾多磅呀???

男爵府

熱血勳章 睛靈勳章

我171高, 未有時150-160lbs左右, 而家懷孕足24周,重200磅, 醫生都無叫我減.

等待驗證會員

上個星期五足22週, 重了10 lbs

原帖由 maymycheung 於 09-3-10 12:07 PM 發表
咁點解我咁的食量, 都會重咗咁多呢???

我想請問一吓你哋, 到24週, 你哋重咗幾多磅呀???
歡迎瀏覽
http://hk.myblog.yahoo.com/charmg.melody

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

睇你既餐單,都唔系好多啫,我六個月已重咗25lb,我本黎都好担心,於是問醫生要唔要節食,但醫生話好好,唔使減喎
仲有,我上胎陀阿女到生時,重咗40lb,醫生都話無問題喎

子爵府

原帖由 天賜晶瑩 於 09-3-10 13:03 發表
睇你既餐單,都唔系好多啫,我六個月已重咗25lb,我本黎都好担心,於是問醫生要唔要節食,但醫生話好好,唔使減喎
仲有,我上胎陀阿女到生時,重咗40lb,醫生都話無問題喎 ...

相中嗰個係咪你bb呀? 好得意呀!!!

公爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 瞓得好勳章

妳果個咩醫生嚟架,咁都要妳減 我臨生阿女果時有成175lbs高167cm(未有阿女時約125lbs)但係醫生都話重得ok,亦無叫我減過

民房

I'm 27 weeks now and have gain up to 10kgs. I'm about the same height as you too. I think your eating habit is very normal. I eat at least 2 bowl of rice during lunch and dinner. I will also eat supper before i go to sleep.

子爵府

原帖由 Elaine12 於 09-3-10 16:32 發表
I'm 27 weeks now and have gain up to 10kgs. I'm about the same height as you too. I think your eating habit is very normal. I eat at least 2 bowl of rice during lunch and dinner. I will also eat s ...

Then you're lucky than me.........u ate much more than me but you just gained 7lbs more than me.....
so depressed ar

大宅

其實有左bb26周再加上你自己本身唔係肥, 重15磅係好正常, 點解你醫生會話你重得太多? 我睇書話懷孕26周, 一般孕婦既體重都會增加 6.x kg - 8.x kg

有一點要提醒你, 我有一次去聽產前講坐, 醫生話如果唔食係澱粉質係唔會不利於其實養份, 如鈣, 鐵同其實vitamins 既吸收, 所以你點都要俾自己食d先得, 如果唔係你同bb都會唔夠營養

大宅

我而家24WEEKS, 都重左成30磅啦~醫生都無叫我減, 總之KEEP住一個重4-5磅就係正常喇~
我見你都食得好清~我食得仲雜過你!!

別墅

你都算食得好清&少la!!
我記得26wk個時我已經重左29lbs la!!醫生話我超重(166cm高,未生前116lbs)but BB體重就OK,跟住我就Keep住ng食gum多零食&飽,tea-times改食即沖麥皮,雖然體重隱定番無再重好多,but 到33wk時, BB就細左2wk唔夠重,after醫生又話叫我食&sleep多D,but she一直都話我超重ar!!so由此之中唔減份量好過,搞到我E家o鬼gum擔心,因如果佢早產唔夠重會危險D ar ma!!so唔駛掂理佢(醫生)講,只要你自己食得健康mi OK law!!唔好一陣重好多or輕好多就得la!!
我E家已經35wk la!!希望Friday去檢查時BB夠重la!!

別墅

keio MAMA,係ar!!我睇書&D護士朋友都話一定要食D澱粉質ar!!因為BB最易吸收澱粉質&會help其他養份吸收,so maymycheung MAMA你一定要食ar!!尤其食飯係最好

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 陪月勳章

我34Wks... 重左35lbs.. 但有約略磅喺上一胎帶落黎...因為生完呀女, 8個月後又有左...

早餐(唔洗返公司 1,3 5) - 多士2片+炒蛋&芝士(自己煮)
又或者喺麥片+燕麥糠+豆漿
(要返公司2,4) - 火腿米, 蛋冶 + 飲品(一個餐)

lunch (唔洗返公司 1,3 5) - 通常會食米粉+幾粒丸丸(自己煮)
(要返公司2,4) - 睇心情而定... 不過通常都喺食牛肚米呀.. 果D咁啦...不過就一定要有菜

Dinner 自己煮...通常蒸下排骨, 肉餅, 雞翼, 朱扒, 煲下粥... 每晚都一定要有菜同生果...

星期六日先至同老公帶埋呀女同工人出去食... 又或者叫外賣..

子爵府

原帖由 fannybill 於 09-3-10 17:43 發表
keio MAMA,係ar!!我睇書&D護士朋友都話一定要食D澱粉質ar!!因為BB最易吸收澱粉質&會help其他養份吸收,so maymycheung MAMA你一定要食ar!!尤其食飯係最好

我真係唔知點好, 一個醫生話唔好食澱粉質, 有d又話要食....唉....真係不知點算好!!!

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 maymycheung 於 09-3-10 15:44 發表

相中嗰個係咪你bb呀? 好得意呀!!!

系啊,相中B系我既頑皮囡,隻大脾系唔系好吸引啊? ,你系唔系都系六月媽咪啊,希望到時大家BB健康順利出世喇

子爵府

原帖由 天賜晶瑩 於 09-3-11 10:31 發表

系啊,相中B系我既頑皮囡,隻大脾系唔系好吸引啊? ,你系唔系都系六月媽咪啊,希望到時大家BB健康順利出世喇

係呀! 我預產期係6月尾....希望到時大家可以順順利利!! 你個bb真係好得意呀! 你呢一胎係仔定女呀?

子爵府

原帖由 keio 於 09-3-10 17:09 發表
其實有左bb26周再加上你自己本身唔係肥, 重15磅係好正常, 點解你醫生會話你重得太多? 我睇書話懷孕26周, 一般孕婦既體重都會增加 6.x kg - 8.x kg

有一點要提醒你, 我有一次去聽產前講坐, 醫生話如果唔食係澱粉質係 ...

你意思話如果完全無澱粉質, 係會影響bb吸收鐵質同鈣質???

首頁

尾頁

跳至