論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

比吾比工人坐sofa好?
If not,點同佢講?

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 doggle 於 09-3-9 18:27 發表

地下先至係你坐架,儍豬!!!」(唔用“儍豬”,亦可用“懜丙”)

大宅

原帖由 pollyw 於 09-3-9 18:30 發表
[quote]原帖由 doggle 於 09-3-9 18:27 發表

「地下先至係你坐架,儍豬!!!」(唔用“儍豬 ... [/quote]

點解唔俾坐SOFA?佢唔係好似大爺咁坐正中間我唔會話佢喎.....

大宅

識DO既工人都唔會坐。正如你入老闆房,會唔會坐佢張大班椅?一般僱傭學校都有教佢地唔可以坐SOFA架。我個極品,以前都係坐地下咁大把,又或者坐佢自己張床。

原帖由 姑姑 於 09-3-9 19:28 發表

「地下先至係你坐架,儍豬!!!」(唔用“儍豬 ...

點解唔俾坐SOFA?佢唔係好似大爺咁坐正中間我唔會話佢喎..... [/quote]

大宅

Don't let them sit la. Becoz you'll find your maid become 大爺!
I let my bun bun sit soft when taking care of baby. But very soon I found that when I go into my house after work, she's still sitting there with one of her leg up, sit like my boSS and only say "hi, mum". Wow, I realize I have to ask her stand up. Now I donate my daughter's chair for her to sit. That her皇位!

伯爵府

好媽媽勳章

我件賤野初初唔敢坐sofa,到後來大無c樣的坐係度褒粥,最後比我抄了

禁止訪問

伯爵府

好媽媽勳章

My maid sits on the sofa when she feeds my baby, folds the clothes. If she plays with my children or takes a rest, she will sit on the floor or stool. But sometimes when my children are sleeping at night and she is waiting for the bath room, she will read her books on the sofa, I let her do it.

珍珠宮

有常識同受訓過既工人, 係唔洗僱主煩呢d野架~ 我7年黎, 4個工人, 冇一個係我面前坐過sofa (我唔係度就唔知), 但我同c6係屋企, 工人絕對係好有規舉架~~

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 Siuchoi 於 09-3-10 08:57 發表
有常識同受訓過既工人, 係唔洗僱主煩呢d野架~ 我7年黎, 4個工人, 冇一個係我面前坐過sofa (我唔係度就唔知), 但我同c6係屋企, 工人絕對係好有規舉架~~
無錯,呢樣基本野黎嫁。有需要情況,當然另計。

有無見過我隻前Sofa Yan<< click and see her/.. 我只是去小个便...叫イ巨看亞女一陣間。痾完出黎就見梳化印坐住梳化,但個女其實响房自己玩。我問イ巨坐响梳化度做セ,イ巨話:「睇女嘛…太太,你平時都係咁坐啦,有咩問題呀?」.....几咁有型有格呀!!!

大宅

識do 的工人, 自動自覺唔會坐, 唔洗叫架.

男爵府

開心吸收勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我個工人平時極少坐我張梳化, 佢餵奶摺衫都係坐張腳踏, 我無提過佢, 係佢自動自覺... (平時我地唔响屋企就唔知喇)

男爵府

原帖由 pollyw 於 09-3-10 09:52 發表
無錯,呢樣基本野黎嫁。有需要情況,當然另計。

有無見過我隻前Sofa Yan<< click and see her/.. 我只是去小个便...叫イ巨看亞女一陣間。痾完出黎就見梳化印坐住梳化,但個女其實响房自己玩。我問イ巨坐响梳化度做セ,イ ...

簡直要頒個"最有性格"傭工獎比佢添喇

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 babyjerry 於 09-3-10 11:27 發表

簡直要頒個"最有性格"傭工獎比佢添喇
頒左勒…不過係「小喇叭」奨。可謂實至名歸!

大宅

如餵仔仔食飯及看圖書時佢會坐, 但就唔會無啦啦坐在SOFA或看電視.

首頁

尾頁

跳至