夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

好媽媽勳章

我同c6拍拖1年就結婚,佢對我好好,好鍚我,雖然唔係搵好多錢.但我唔怕捱窮,只要兩個人一齊努力,又有手有腳,一定冇問題,點知...........
我哋結咗婚年幾,佢上年11月因工傷整親開唔到工, 但佢因為睇在朋友份上唔報工傷(因為份工係朋友介紹),為咗呢件事我已經好唔滿意,但佢仲要話我唔體諒佢,唔明白佢. 如是者到今時今日都未搵野做,佢學歷低又冇技術, 但又要求高, 搵埋比佢做佢都可以嫌3嫌4,一陣又嫌介紹工比佢做果個人唔好,一時又話自己做唔黎,問佢想做乜佢又話唔知. 叫佢去pizza hut又好,七仔又好, m記都好求其做住part time先,好過日日坐响屋企打機上網. 但佢永遠哦完就算. 我都唔知佢想點. 同佢坦坦白白咁傾啦, 將我心底所有野講晒佢知,話佢知我撐得好辛苦啦, 我唔係想佢發達但我需要一份安全感. 佢話明,但轉個頭佢居然同朋友呻(朋友話返比我知)話我好迫佢,佢好唔開心,仲諗過自殺. 我真係想死多過佢囉. 我一份人工頂得幾耐啫, 日日見住個老公訓到3,4點. 夜晚夜一夜都唔訓响度打機. 但把口就話好想搵野做........我真係唔知原來我老公係d咁唔上進o既人, 雖然佢依家對我仍然好好,好鍚我. 但我相信幾愛都要食飯. 依家我哋仲開始不設防, 佢好想做爸爸, 我都好想有bb, 但呢一刻我真係唔希望bingo,我驚會連累個b.
三十出頭咋已經係咁, 我開始冇信心可以同佢走埋下半生..........

珍珠宮

好媽媽勳章

你仲敢不設防? 你都話明唔想bingo, 又無信心同老公過埋下半世, 而且無乜錢剩, 如果有左, 咪盞日日家嘈屋閉, 連累個小朋友.

老公唔生性, 真係無佢辦法, 你已經做得好好, 同佢開心見誠講清楚, 又識得鼓勵佢. 而家, 惟有希望佢去到生窮水盡, 坐吃山空的地步, 會死死氣去搵工.

生bb係要兩公婆齊心架, 而且要有穩定的經濟基礎, 唔好因一時衝動, 做一D令自己後悔的事.

洋房

原帖由 jaycee_mami 於 09-3-9 18:51 發表
你仲敢不設防? 你都話明唔想bingo, 又無信心同老公過埋下半世, 而且無乜錢剩, 如果有左, 咪盞日日家嘈屋閉, 連累個小朋友.

老公唔生性, 真係無佢辦法, 你已經做得好好, 同佢開心見誠講清楚, 又識得鼓勵佢. 而家, ...

agree~~~~
明唔想bingo, 就要小心設防~~~以免到時後悔~~~再同佢傾下, 問下佢的困難在哪兒? 又用bb過橋, 話要bb, 都要money先可養育bb~~~看看他會否改變????

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

唔係佢想做爸爸就話做,仔女個責任係要背負一世既
冇責任心既人根本唔適合做爸爸

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

係咪應該學懂做一個為自己負責嘅人
先至再學做爸爸呢
樓主你自己都要成熟D
點可能而家仲要小朋友
放低自己,尊重別人
提升內蘊,不為別人為自己

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我都覺得你唔好要小朋友住呀,你老公咁樣,萬一真係有咗,咁點算吖,咪盞由朝鬧到晚,養一個小朋友好貴架,而且依家d奶粉仲成日加價添!!
緣是天意,份是人為,有緣相遇者,珍惜緣份的來臨

別墅

好媽媽勳章

我知架喇,所以如果今個月派彩唔bingo o既話,我會等到佢搵到份安定d o既工先再開工.

伯爵府

原帖由 aaroncheung 於 09-3-10 09:41 發表
我知架喇,所以如果今個月派彩唔bingo o既話,我會等到佢搵到份安定d o既工先再開工.

你唔同佢 "開工", 佢到時又會怨你.
你應該自己去打避孕針, 保障自己.
至於揾工, 真係要睇佢自己.

別墅

好媽媽勳章

唉~~點解男人可以咁唔識諗,咁唔成熟..........

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

佢已經依賴左你,如果冇飯食冇屋住
你睇下要佢去街市賣魚佢去唔去丫
你係唔係日日放低錢比佢訓到三,四點去食飯咁架?
打機??你話要用電腦做公司野唔比佢用囉....
你唔迫下佢...唔通真係嫁個老公返黎養???
有時人係要係壓力下先會成長的

原帖由 aaroncheung 於 09-3-10 10:37 發表
唉~~點解男人可以咁唔識諗,咁唔成熟..........

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

同佢傾掂數先. 佢想做爸爸? 要有一定經濟能力先好諗.

別墅

好媽媽勳章

唔通真係唔比錢佢食飯咩? 我又唔想做到咁絕.我怕會更傷害大家o既感情.

男爵府

佢一個$SAVING都冇,連食飯都要問你...唔係呀麻...咁你起碼做好措施唔好攪到自己BINGO..你咁樣好危險架

而家2個人相處都有唔妥既地方,唔通到有左...你老公冇LA LA 會"的"起心肝發奮圖強咁? 呢個機會你自己問下自己機會有幾大先?...如果你信你老公會咁樣既...你即管試下, 但係問心你自己知道你老公既情況會唔會先?!

你既努力我都登你辛苦..但係長此落去..學你講係咪就咁一世?

別墅

好媽媽勳章

話晒都只係結咗婚年幾, 我唔想咁快諗離婚或者分開. 我會比時間佢, 希望佢真係會生性同成熟d啦.

珍珠宮

唔係叫你離婚呀,係你唔可以縱容
你比時間等佢改?佢只會一直懶下去
打機訓覺,都唔去搵野做..你陪佢去下勞工署..
咩都做住先,騎牛搵馬囉
佢都唔要自專咁唔為你,你話佢愛你...唔覺喎
愛係要付出架,唔係把口話愛愛愛
旁人只睇到既係你好愛佢,佢...大爺一名囉
你千其唔好生住..如果唔係..你一個湊兩個.....

原帖由 aaroncheung 於 09-3-10 13:44 發表
唔通真係唔比錢佢食飯咩? 我又唔想做到咁絕.我怕會更傷害大家o既感情.

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

無咩建議比到你,
但你一定要避孕呀!

洋房

如果我係咁 我老婆一早離左
咁好既老婆 !你老公應該長進d 愛情都要食飯架!!
我二十多年都俾佢過好好既生活 養仔.供樓.
依家經濟唔好 收入少 家用要用我銀行儲蓄補貼
佢做工兩年 一毫子都唔肯用作家用 佢自己 儲 我俾少o的o的 佢就大吵大鬧!! 佢從不為家庭經濟擔心 . 我就感覺前路好渺茫 好無助!!

子爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章

唉......我屋企都有個同你差唔多既c6.
失業左兩個幾月淨係見過一次工,揾人介紹工俾佢又話無興趣,每日淨係瞓、食&上網. 我唔會俾錢佢,淨係買幾個麵放喺屋企算啦!我c6又係學歷低又冇技術,既然揾唔到工,所以就叫咗佢去CITA揾d野讀下. 千其唔係俾佢放懶左個心,以為有妳養佢.

別墅

好媽媽勳章

真係好難再搵耐性對住佢, 佢每日訓醒打比我(一定12PM後), 我已經做咗半日野佢先起身,果D無名火就會起. 聲氣就自然差, 佢就會話我發佢脾氣.
真係唔識點同佢溝通.....

子爵府

咁唔上進的男人點得架! 最慘係你已嫁左比佢, 冇得返轉頭! 你老公咁唔上進, 唔好生bb呀, 真係害左個bb呀!

首頁

尾頁

跳至