懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

好媽媽勳章 醒目開學勳章

今日睇到好多媽媽都 每日食生果 飲牛奶 食菜 食蛋

自己明知要食呢d野

我就只係間中飲牛奶 食媽媽丸就草草了事

好多媽媽早餐都食麥皮 食雞肉都係烚仲要去埋皮

覺得自己好對唔住個bb bb一直都好乖 知我身體唔好

有左以來都冇令我嘔 又冇暈 佢咁鍚我 我好對唔住佢

日日只係顧及自己口感 日日麥當麥 仲成日俾藉口

自己話bb想食 我真係冇用

男爵府

牛年勳章

你之後唔好係咁咪得囉...

大宅

可能真係bb想食呢...

其實我覺得又唔駛食到咁清既...講真外國既媽媽咩都食啦...咪又係咁多健健康康...精靈大眼既bb出世....

大宅

我頭三個月都會係咁~成日M記~
又食辣野~仲食過魚生~
不過之後就要戎清啦~
久唔久一次半次OK~
但成日食真係對唔住BB架啦~

男爵府

熱血勳章 睛靈勳章

我初初成日嘔都係食麥當奴充飢, 無問題喎

大宅

依家成日口淡淡...一定想食番d香口野..刺激野嫁啦...

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我尋晚都好過份食左兩包中型卡樂b薯片, 自己都好內疚, 不過真係好想好想食, 而家都會特別想食炸野, 辣野架!

複式洋房

成日俾同事鬧 話我為左一時想食 害bb一世

今日我老公仲要話 9個月後 你一定後悔

講到咁樣 我就發脾氣話 唔好生囉 反正你都話後悔

生黎做咩野 我而家就去跑步 跳跳跳 野我都唔食阿
咩都唔得 日日淨係要我食蛋 飲奶 食烚菜 咩都係烚 好似湯渣咁 老公煮左比我食一星期 我就日日倒哂 自己偷食杯麵 真係見到唔想食 之後佢就冇再迫我喇

大宅

又唔好咁..影響到自己的情緒對bb唔好家...有時食野真係難忍d.. 我就同自己講. 我依家乖乖地食10個月..第日亞b 健康d...睇小d醫生..易湊d. 記住同自己講....眼前都係轉眼就忍到. 將來先係長遠的問題.咁你就諗下依家乖d. 將來就冇咁辛苦家啦...加油呀. 各位媽咪...努力...忍下呀..

複式洋房

原帖由 sugary 於 09-3-10 14:13 發表
我尋晚都好過份食左兩包中型卡樂b薯片, 自己都好內疚, 不過真係好想好想食, 而家都會特別想食炸野, 辣野架!

我岩岩都偷偷地買左包EDO 紫菜薯片 偷食

我已經買EDO 天然薯仔做架喇

其實好想食熱浪

大宅

其實食薯片都唔係罪, 唔駛咁內疚...其實食有營養嘅野唔代表樣樣都要烚, 你又唔係減肥, 有咗唔同病咗噃, 樣樣都烚真係好唔吸引...

原帖由 @陳師奶@ 於 09-3-10 14:13 發表

...

侯爵府

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

...

甘又唔好比甘大壓力自己,口淡淡真係好辛苦架,我都想介,不過有時真係好想食架ma.
如果真係介晒,係唔係真係好健康先?無介係唔係又真係唔得先,我覺得未必囉,所以你而家唔好太擔心住啦,其實保持心情開朗,比其他野更緊要呢!

複式洋房

原帖由 @陳師奶@ 於 09-3-10 13:53 發表

自己明知要食呢d野

...

你唔好亂咁諗啦...其實我都係咯...我之前飲到奶咯, 之後因為嘔所以就唔敢再飲...我都係同我c6講話BB唔like呀...
我有問過醫生咯, 佢話正常番少少, 都ok 咯啦...我依家又食咖哩又食肯德基啦...但唔好成日食咪ok囉...間唔中食下都無咩問題...放心啦...

伯爵府

2024年龍年勳章

其實好多野都順其自然啦, 均衡飲食咪ok囉, 有時太刻克制自己好辛苦, 情緒好易有問題.....
我~好~幸~福~呀~

大宅

...

但係有冇話影響到亞b d咩? 我老公反而冇唔準我食咩...我話想食咩佢都第一時間去買俾我食...因為佢見到我太辛苦喇...

子爵府

我什麼都食,只要不是魚生,蟹,蛇,生冷等食物便可以,不用太緊張

男爵府

2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

均衡飲食啦,樣樣食d,薯片買細包裝,唔鍾意烚菜,食炒個d啦,mama太大壓力亞b都唔開心架。relax!

侯爵府

我上年懷孕時, 同事都各有意見, 如果全聽他們, 我真的只可以吃飯; 所以我只聽醫生護士說的: 少吸收咖啡因 (咖啡, 茶, 可樂愈少愈好), 少酒精, 戒煙
生冷的東西本來沒有甚麼問題, 只是這些比較易有李斯特菌, 會令bb死亡, 所以少食為妙

其他東西我都吃, bb都很健康, 我反而相信甚麼都不吃會導致營養不均衡, bb弱智

複式洋房

原帖由 applentp 於 09-3-10 14:42 發表

你唔好亂咁諗啦...其實我都係咯...我之前飲到奶咯, 之後因為嘔所以就唔敢再飲...我都係同我c6講話BB唔like呀...
我有問過醫生咯, 佢話正常番少少, 都ok 咯啦...我依家又食咖哩又食肯德基啦...但唔好成日食咪ok囉.. ...

係阿 唔知點解好想食咖哩

超級想飲可樂

大宅

哇如果咁樣係自私的話, 咁我真係10級自私囉!
我日日麥記早餐, 辣野照食, 汽水雪糕零食照隊
蠔餅食極都唔厭, 麻辣火鍋我至愛, 我E+7個x月, 但好Enjoy食野呀嘛, 真係戎唔到口, 我都冇計!
食完熱氣野咪飲下老火湯,菊花茶清下熱咋
講到自私, 你唔及我啦唉, 但我又冇自責噃 :;pppp:

原帖由 @陳師奶@ 於 10-3-2009 01:53 PM 發表

自己明知要食呢d野

...

首頁

尾頁

跳至