跳至

首頁

尾頁

洋房

囝囝坐下食飯, 以往我會比玩具佢在high chair玩, 但現在他22個月, 大了食飯久一點(不再食congee, 可以好快), 食幾口便叫"唔要啦", 不肯食,又要落地走人!   今晚仲大哭唔肯食!唔知佢係唔係唔like食飯?(開始了一星期,之前食一碗粥後食d飯)。定係沒有耐性?大家比d意見!佢飲奶又唔多, 真煩啦。

大宅

其實呢個問題我之前都有,後來我發現如果將D飯煲“林”D(即爛飯)會好D,因為耐性我o地D BB一定無,因為仲細而且食飯要比起食粥仔同飯仔用力咬好多,可能比較tired,同學自己“不”粥一樣唔可以覺得D BB可以一次過“不”到全部粥o既道理一樣,試o下煮林D飯睇睇有無幫助。

洋房

唔該哂, 嫲嫲見到一定心痛, 要我比返粥仔佢食.
我有d覺得, 沒有理由返轉頭?!

大宅

原帖由 may1022 於 09-3-10 00:20 發表
囝囝坐下食飯, 以往我會比玩具佢在high chair玩, 但現在他22個月, 大了食飯久一點(不再食congee, 可以好快), 食幾口便叫"唔要啦", 不肯食,又要落地走人!   今晚仲大哭唔肯食!唔知佢係唔係唔like食飯?(開始了一星期,之 ...

我個仔呢排又係咁,搞到我頭都大!!

大宅

無咩無理由,總之佢肯食,就曬佢. 我呢排都係俾粥佢食,但係之後又想食我地啲飯,咪又俾囉,最緊要佢食啫.

原帖由 may1022 於 09-3-10 08:56 發表
唔該哂, 嫲嫲見到一定心痛, 要我比返粥仔佢食.
我有d覺得, 沒有理由返轉頭?!
http://hk.myblog.yahoo.com/deng-ton

男爵府

畀面勳章

完全同意! 我個囡都一樣, 佢會食完自己d粥仔/麵/粉, 之後我地開飯時同我地一齊食飯+餸。

我諗而家只係一個過渡階段o者, 慢慢黎, 唔係比壓力佢啦。最緊要健康。

原帖由 tanton3399 於 09-3-10 10:57 發表
無咩無理由,總之佢肯食,就曬佢. 我呢排都係俾粥佢食,但係之後又想食我地啲飯,咪又俾囉,最緊要佢食啫.

大宅

me TOO, isaace also eat congee again......

原帖由 tanton3399 於 09-3-10 10:57 發表

別墅

熊貓女又係咁. 佢食唔唒自己D飯, 但我們開飯佢又要食. 我C6唔俾佢食兩家茶禮!

原帖由 DalaDala 於 09-3-10 14:22 發表
完全同意! 我個囡都一樣, 佢會食完自己d粥仔/麵/粉, 之後我地開飯時同我地一齊食飯+餸。

我諗而家只係一個過渡階段o者, 慢慢黎, 唔係比壓力佢啦。最緊要健康。

...

大宅

其實我有時係度o念D BB唔知道係咪玩o野, 不過可能出大牙唔想咬o野都有可能,因為先排肥淇就係o甘囉。

大宅

吓?! 點解呀熊貓女又唔肥,俾佢食囉。而家至明白做人父母係會為仔女唔食野而煩惱,佢肯食真係感恩。

原帖由 fattyangela 於 09-3-10 22:23 發表
熊貓女又係咁. 佢食唔唒自己D飯, 但我們開飯佢又要食. 我C6唔俾佢食兩家茶禮!

http://hk.myblog.yahoo.com/deng-ton

複式洋房

Same situation for Jayden. He will eat very little and slowly for rice.
But our 姐姐 would still like to train his chewing so for some meals, she will give him rice at first, and because he is hungry, he will usually eat it willingly. After ~1/4 bowl when he gets tired, she will change back to 飯仔 and let him finish the other 3/4 bowl.

A lot of 功夫, but hope this can train his chewing ability.

原帖由 isaacim 於 09-3-10 15:50 發表
me TOO, isaace also eat congee again......

大宅

我都面對呢個問題,上個星期,我做到C咁濟……又要煮、又要餵、又要教,佢又係唔食、nur晒出黎、喊住要落地。

不過我今個星期,留意到每逢lunch time同dinner time,小朋友都係容易眼訓。所以,我盡量將食飯時間提早,我發現情況有改善。

原帖由 may1022 於 09-3-10 00:20 發表
囝囝坐下食飯, 以往我會比玩具佢在high chair玩, 但現在他22個月, 大了食飯久一點(不再食congee, 可以好快), 食幾口便叫"唔要啦", 不肯食,又要落地走人!   今晚仲大哭唔肯食!唔知佢係唔係唔like食飯?(開始了一星期,之 ...

男爵府

BK猜猜猜慶中秋

totally agreed!

原帖由 Smallpigbb 於 09-3-11 08:18 發表
其實我有時係度o念D BB唔知道係咪玩o野 不過可能出大牙唔想咬o野都有可能,因為先排肥淇就係o甘囉。

大宅

yes yes
我都發覺b仔係好識玩野ga. 剛剛我去左街, 爸爸餵粥, 食左一半點都唔肯食, 爸爸只有食埋佢, 見到爸爸食晒, 佢又發爛ja要食.
另外b仔連訓覺都玩野, 佢一向訓覺都醒好多次, 有幾晚我"um"到頂唔順, 佢係同我訓的, 我好angry咁話"你好啦ha", 咁佢就收聲, 繼續訓, 唔駛"um"

原帖由 fishmum 於 09-3-11 15:17 發表
totally agreed!

別墅

C6唔想佢以為唔食哂自己啲飯都冇問題, 因為有第二餐再食過.
原帖由 tanton3399 於 09-3-11 11:07 發表
吓?! 點解呀熊貓女又唔肥,俾佢食囉。而家至明白做人父母係會為仔女唔食野而煩惱,佢肯食真係感恩。

大宅

原帖由 fattyangela 於 09-3-15 23:20 發表
C6唔想佢以為唔食哂自己啲飯都冇問題, 因為有第二餐再食過.

熊貓女媽,我都係用你o既做法,肥淇自己碗飯唔食,我同c6唔會俾我o地o個D佢食,費事俾佢覺得有其他o野食唔食自己o野嘛。

首頁

尾頁

跳至