自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

幸福摩天輪——為「媽咪」同哭三聲

三八婦女節,女人忽然像一味時興菜式,被各大傳媒煎、炒、、炸,任看官品評。

身為WorkingMom,我有無盡的苦水。老公曾打趣說:「我多麼懷念從前,你只顧吃和睡的傻瓜樣!」我只能歎一聲:「那是一去不返的流口水歲月了!」

供樓、養車、學費、雜費……花錢如流水,一份全職(出版社)加兩個專欄,再加晚上的電台節目,令我像一頭三頭六臂的牛!哪管我多麼想看張愛玲,現實卻是晚晚陪公主讀書,背乘數表、默唐詩、串英文生字。不知那個衰老師想出的「親子project」,專拖媽咪落水,連周日都要做勞作。

家裏天天內戰,我會像瘋婦一樣尖叫,從廚房追入睡房緝捕逃犯。為了鎮壓騷亂,我不惜扮獄警:「做完功課才准離開座位!」稍稍露出關愛的眼神,即前功盡廢。但夜了又要及時抽身扮「老友記」:「學校有沒有欺負你?有心事可告訴媽咪啊,啜啜啜……」熱情擁吻孩子入睡。

媽咪是沒有人權的,女兒想吃你口中的蛋糕,你得即時割愛,想和你一起淋浴、睡覺,你不好意思推卻。「媽咪,我條底褲仔穿了窿!」縱然前一夜你捱通宵,但小老闆吩咐,你得趕快縫。

想和老公溜出去看場電影,也得先獲小老闆批准。若小老闆皇恩浩蕩,賜你兩老自由,且別高興,因為小女兒喜做電燈膽,由《澳大利亞》到《一百萬零一夜》,她夾在你倆中間。回程呼呼大睡,還要爹抱回家,想偷偷拖手也難。不過,即使沒錢、沒自由、沒人權,只要女兒給我一個吻,我已心甘命抵,永不言悔。

潘麗瓊

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

咁即係點, 講到個女平時咁衰, 懶偉大...

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

"只要女兒給我一個吻,我已心甘命抵,永不言悔。"

睇最尾果句.

侯爵府

原帖由 mat媽 於 09-3-10 14:51 發表
"只要女兒給我一個吻,我已心甘命抵,永不言悔。"

睇最尾果句.

我夠知, 佢不斷話個女衰然後讚自己!

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

珍珠宮

好媽媽勳章

個個媽咪都係咁嫁啦~超!:;pppp:

禁止訪問

大宅

我相信每個媽咪都會身同感受!

大宅

佢唔係話自己個女衰, 只不過想道出現今做媽媽不容易, 一天勞勞碌碌的生活罷了....
看完這篇文章, 我都十分有同感, 仲剪下來給老公看添....

原帖由 lyhv 於 09-3-10 14:52 發表

我夠知, 佢不斷話個女衰然後讚自己!
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

14/5/2006: 3.30kg (birth)
14/6/2006: 4.34kg (1 month)
20/7/2006: 5.58kg (2 month)
25/8/2006: 6.41kg (3 month)
16/11/2006: 7.5kg (6 month)

侯爵府

原帖由 ntefamily 於 09-3-10 14:57 發表

我有共鳴, 我都覺得我仔幾曳, 我都為佢付出好多, 勞心勞力

共鳴相信十個bk媽咪十個都有, 但小朋友曳責任唔係喺佢地度, 父母嘅付出亦係應份, 邊個叫我地生佢地出黎..

侯爵府

原帖由 carriechan 於 09-3-10 15:04 發表
佢唔係話自己個女衰, 只不過想道出現今做媽媽不容易, 一天勞勞碌碌的生活罷了....
看完這篇文章, 我都十分有同感, 仲剪下來給老公看添....

那妳會俾埋小朋友睇嗎?

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我覺得佢寫得好真實,
尤其是仔女上左小學,
真係超有共嗚.....

男爵府

我又唔覺佢係特別話自己個女衰, 又特別讚自己喎, 佢講緊既野, 如小朋友唔主動做功課, 鍾意黐媽咪, 陪溫書, 夫婦少左二人世界時間等等...我估每個有小朋友既屋企都係咁架啦!我覺佢講得好真喎!

禁止訪問

禁止訪問

別墅

我覺得作者唔係認叻, 亦唔係抱怨喎....
每個媽咪生小孩, 必定預左會好辛苦,
佢都係籍3 8呢個日子呻下啫.....

其實我幾like睇潘麗瓊~幸福摩天輪呢個專欄ka, 好真, 好生活化, 好有共鳴!!!

侯爵府

原帖由 迷你豬 於 09-3-10 17:00 發表
我覺得作者唔係認叻, 亦唔係抱怨喎....
每個媽咪生小孩, 必定預左會好辛苦,
佢都係籍3 8呢個日子呻下啫.....

其實我幾like睇潘麗瓊~幸福摩天輪呢個專欄ka, 好真, 好生活化, 好有共鳴!!!
:excit ...

好真, 好生活化, 好有共鳴我唔否定, 但回想或許我亦說得過份了!

男爵府

我唔覺得佢係話自己個女衰, 而讚自己. 其實大部份小朋友都係咁, 而大部份家長又好似作者咁. 所以咁多人有共鳴羅

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

道出了很多媽媽的心聲/境況。
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

洋房

原帖由 lyhv 於 09-3-10 15:05 發表

共鳴相信十個bk媽咪十個都有, 但小朋友曳責任唔係喺佢地度, 父母嘅付出亦係應份, 邊個叫我地生佢地出黎..

睇你回應 14個月識行個 topic,&這個 topic, 想問你係咪未有小朋友??

首頁

尾頁

跳至