自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

囡囡15個月大~呢兩日發覺她右眼眼皮有小小紅.等她訓教時摸落好似有粒野腫左咁..好輕微...請問是否生眼瘡呢?駛唔駛睇醫生?

等待驗證會員

原帖由 全人奶B 於 09-3-10 14:36 發表
囡囡15個月大~呢兩日發覺她右眼眼皮有小小紅.等她訓教時摸落好似有粒野腫左咁..好輕微...請問是否生眼瘡呢?駛唔駛睇醫生?

...

亞仔都試過生眼瘡, 又係好似你個bb咁.. 但係亞仔生個陣都兩歲幾.. 係因為成日用手捽眼睛.... 結果俾醫生"節"瘡, 4個大人夾手夾腳先搞得掂佢.跟住就滴藥水同埋搽眼膏.

大宅

姐係唔會自己好架?..但我仲未見到粒瘡只是紅腫左..請問你是睇咩科醫生呢?

男爵府

育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

我個囝都試過,仲腫過依張相...ONLY睇醫生&用眼膏就好返喇,大約1個星期到啦~

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

慘, 希望bb快d好番啦!

大宅

原帖由 cary714 於 09-3-10 14:43 發表
我個囝都試過,仲腫過依張相...ONLY睇醫生&用眼膏就好返喇,大約1個星期到啦~

咁而家我囡囡既情況駛唔駛帶佢睇左先呢?應該睇咩科?

大宅

可以用熱熟雞蛋碌下先.... 記住要包毛巾....

...
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

14/5/2006: 3.30kg (birth)
14/6/2006: 4.34kg (1 month)
20/7/2006: 5.58kg (2 month)
25/8/2006: 6.41kg (3 month)
16/11/2006: 7.5kg (6 month)

大宅

原帖由 carriechan 於 09-3-10 14:49 發表
可以用熱熟雞蛋碌下先.... 記住要包毛巾....

好...我試試 thx

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 全人奶B 於 09-3-10 02:45 PM 發表

咁而家我囡囡既情況駛唔駛帶佢睇左先呢?應該睇咩科?

睇普通兒科都可以架喇,不過再嚴重d就要睇眼科。
盡我一己之力,發放正能量!

大宅

原帖由 召藥師 於 09-3-10 14:51 發表

睇普通兒科都可以架喇,不過再嚴重d就要睇眼科。

thx.....

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 全人奶B 於 09-3-10 02:51 PM 發表

好...我試試 thx

如果熱敷,一定要一日做幾次,可以令個瘡快d熟。另唔好食d熱氣同埋令傷口發嘅食物(如牛肉、蛋等)。
盡我一己之力,發放正能量!

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

帶佢睇左先
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

禁止訪問

侯爵府

畀面勳章

早排個女又係一樣生眼瘡,去睇專科,個E生係咁2望下就話普通眼瘡,大人可以開刀放膿,小孩子不主張做手術因為要全身麻醉,跟住開支藥膏走得...多謝480大元!

E生話可能小朋友隻手污糟又捽眼就會生,保持清潔,隔一陣阿女粒瘡唔見左了!

子爵府

唔一定要即時睇眼科專科O架,帶佢睇佢睇看個醫生啦,,唔好自己同佢攪嘞!!

男爵府

sorry,我點解覺得反而係左眼眼皮腫d喎

...

大宅

Ff

複式洋房

好媽媽勳章

你可用熱雞蛋(用薄紗巾包住)碌眼,一曰碌起碼三次每次二十分鐘,中途隻蛋凍左要再加熱,一個星期就會退。你可煲夏枯草/菊花比佢當水飲,熱氣野就要食少D。

我亞女三歲已開始生眼瘡,已割了三次。現在每次初發,便馬上碌眼和飲涼茶,so far 已兩年無割過啦。

男爵府

桑葉煲黃豆敷眼,一日三次,一定得!

大宅

Hh

首頁

尾頁

跳至