自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

因為本人很少去飲,收到表哥結婚請帖,呢廿年見唔到十次,是闔府統請我一家四口,不去要做幾錢而去又要幾錢.?真的不想去,但怕爸爸要我去因為係佢個妹個仔取老婆.
而家真係冇多餘錢但又怕比人講所以想知唔去要封幾多.
多謝各位幫忙THANK YOU

男爵府

醒目開學勳章

4個公價 $2000

大宅

純粹個人做法, 可參考:
一家四口既話, 唔去800, 去既1500
如果俾500又好似少得滯啦...

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

咁妳擺酒時又有冇請人? 咪計番佢地當初俾幾多妳, 妳咪平均番俾幾多佢地囉!

水晶宮

認同 #3...
唔去 880(好意頭)
2000/1,880(好意頭)

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

去1500至2000 唔去800至1000

洋房

點解我會問~因為我結婚時佢一家5口來,只送了一條舊金錬值千多塊又唔攞去洗洗先,就咁送比我,跟住我比阿媽睇嬲到XX.我爸爸唔出聲.話佢地咁肉酸,到時佢地啲仔女結婚咁做返比佢地,但問題係我係嫁左,所以會另外比帖,好煩....

水晶宮

原帖由 kitty媽咪仔 於 09-3-10 15:14 發表
點解我會問~因為我結婚時佢一家5口來,只送了一條舊金錬值千多塊又唔攞去洗洗先,就咁送比我,跟住我比阿媽睇嬲到XX.我爸爸唔出聲.話佢地咁肉酸,到時佢地啲仔女結婚咁做返比佢地,但問題係我係嫁左,所以會另外比帖,好煩. ...

隨心意啦.....對得住自己咪得lor, 妳唔係封10蚊就得啦...

男爵府

醒目開學勳章

原帖由 kitty媽咪仔 於 09-3-10 15:14 發表
點解我會問~因為我結婚時佢一家5口來,只送了一條舊金錬值千多塊又唔攞去洗洗先,就咁送比我,跟住我比阿媽睇嬲到XX.我爸爸唔出聲.話佢地咁肉酸,到時佢地啲仔女結婚咁做返比佢地,但問題係我係嫁左,所以會另外比帖,好煩. ...

咁樣封1000蚊好喇..
(我會咁做)

洋房

唔去都封一千 ?
原帖由 beemabeeba 於 09-3-10 15:23 發表

咁樣封1000蚊好喇..
(我會咁做)

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

唔好計較以前d野,免得自已唔開心,大方d盡自己能力就算

侯爵府

咁妳唔好咁小家, 做得體d, 送條sxxx水晶連俾佢啦! 唔平架!

洋房

GOOD,送比佢老婆
原帖由 lyhv 於 09-3-10 15:27 發表

咁妳唔好咁小家, 做得體d, 送條sxxx水晶連俾佢啦! 唔平架!

侯爵府

原帖由 Veronique@chan 於 09-3-10 15:26 發表
唔好計較以前d野,免得自已唔開心,大方d盡自己能力就算

我唔係咁睇, 既然樓主都話唔熟, 禮尚往來啫!

男爵府

醒目開學勳章

原帖由 kitty媽咪仔 於 09-3-10 15:25 發表
唔去都封一千 ?

係去封一仟呀~

洋房

咁唔去呢?
原帖由 beemabeeba 於 09-3-10 15:30 發表

係去封一仟呀~

大宅

其實如果係因為咁, 而你地又好少見既話, 做$500唔去就算, 你外家那邊再自己做一份,
就唔好理佢囉~

侯爵府

原帖由 kitty媽咪仔 於 09-3-10 15:34 發表
咁唔去呢?

話哂都係親戚, 去唔去都冇得減架啦!

洋房

因為我聽人講去飲公價1個人$500 2個人$1000,
唔去都要$800-$1000??
所以問多一點,但親友真的比朋友重要疏,
反而我朋友結婚我一個人去都封$500-$800,因為FREND麻.

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至