母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

如題

我本身是窮媽媽, 一直埋身餵但都要補奶粉, 返工後泵出嚟, 份量剛剛好, 追得好辛苦. 夜晚才埋身餵.

bb 現在4個月了, 但最近食量增加咗, 開始追唔到, 請問泵慣奶旳mama點樣可以用泵增加奶量? 4個月了是否好難再增加?

我有keep住飲黑豆漿, 每星期都有飲魚湯, 日日飲多奶茶 ..., 但都冇特別多咗奶.

別墅

'要補奶粉'--你知道一補奶粉, 就會少人奶的了.

食物故然重要, 而壓力和疲倦都是會令人少奶的, 你在這些方面看看是否可以改善.

原帖由 懶豬豬 於 09-3-10 12:02 發表
如題

我本身是窮媽媽, 一直埋身餵但都要補奶粉, 返工後泵出嚟, 份量剛剛好, 追得好辛苦. 夜晚才埋身餵.

bb 現在4個月了, 但最近食量增加咗, 開始追唔到, 請問泵慣奶旳mama點樣可以用泵增加奶量? 4個月了是否好難再 ...
My mission in life is to promote, protect and support breastfeeding.

希望每位媽媽都可以享受喂奶的樂趣!  每位bb都可以在媽媽懷裡享用媽媽的奶奶和感受媽媽的愛!

更多母乳資訊或哺乳支援
http://www.breastfeeding.org.hk/

大宅

我都明白, 但bb初生時因為痾青綠色便便, 嚇到我即刻同bb睇醫生, 醫生話因為食得唔好, 所以痾青綠色便便, 補d奶粉就冇事, 於是便開始了.

臨返工前都仲夠餵, 然後開始返工才開 pump 出來, 最初都係麻麻地, 但冇耐就ok返, 不過最近又少咗, 唔知咩原因, 再加上bb開始增加食量, 所以仲愁

如果每次pump耐d有效嗎? 要how long才有成效?

大宅

趁BB仲肯埋身,唔需要時唔好泵喇,唔係她似我咁做全泵好慘嫁 ! 其他泵奶增奶分享資料 -
http://forum.baby-kingdom.com/vi ... ;extra=#pid29060671

[url=http://lilypie.com][img]http://lilypie.com/pic/080130/QHJc.jpg[/img

大宅

BK Milk勳章

原帖由 懶豬豬 於 09-3-10 16:29 發表
我都明白, 但bb初生時因為痾青綠色便便, 嚇到我即刻同bb睇醫生, 醫生話因為食得唔好, 所以痾青綠色便便, 補d奶粉就冇事, 於是便開始了.

臨返工前都仲夠餵, 然後開始返工才開 pump 出來, 最初都係麻麻地, 但冇耐就ok ...

但係健康院姑娘話, 有時青綠色便便可能係媽媽果日食得多菜所以綠啲, 如果食咗木瓜 / 紅蘿蔔 就會橙啡色, 所以都係正常WOR
我都要返工, 阿B 都係4個月大, 仲未戒夜奶, 我都係今日泵, 明日就飲晒, 無存貨架, 係就係辛苦啲, 但如果我辛苦啲可換到阿B健康, 我覺得值得 law, 加油呀!! 唔好放棄呀

每日我都會飲2-3包多奶茶 & 食 2 粒 NONICHAI, 放假就會煲吓湯飲, 我個人就覺得豬手 & 章魚湯最有效, 魚湯反而無咩增谷奶 FEEL

大宅

因為當時青綠色便便是呈水狀, 同平時d深綠色便便唔同 (醫生話食菜都會深綠色...)

anyway, 多謝你們的分享, 我會加油, 唔放棄.

大宅

除了豆漿及魚湯,可以試下通草及王不留行, 中藥材舖有得買, 好多媽咪話work, 不過我未試過, 因為都夠奶

另一個方法, 是我要追奶時用, 就係每次在家埋身餵時一邊餵而另一邊同時泵, 用一個單電泵, 日日如事, 很快會儲到冰奶庫, 在公司泵前一定要食飽飯, 如可以播音樂 (mp3)都好

另外, 要cut補奶粉量, 否則有可能造成bb習慣了奶粉味道, 埋身食時沒有好好認真的吸啜, 變成惡性循環, 身體奶量反而下降

大宅

原帖由 doublei 於 09-3-10 23:55 發表
除了豆漿及魚湯,可以試下通草及王不留行, 中藥材舖有得買, 好多媽咪話work, 不過我未試過, 因為都夠奶

另一個方法, 是我要追奶時用, 就係每次在家埋身餵時一邊餵而另一邊同時泵, 用一個單電泵, 日日如事, 很快會儲 ...

如果一邊餵同時一邊泵, 咁唔夠食係咪即刻餵泵出嚟果d?
另外, 如跟上述做, 一般來講係咪會越來越多?

別墅

Yes, I also want to know. Because I saw most mom only feed one breast each time, not both breast.

原帖由 懶豬豬 於 09-3-11 10:04 發表

如果一邊餵同時一邊泵, 咁唔夠食係咪即刻餵泵出嚟果d?
另外, 如跟上述做, 一般來講係咪會越來越多?

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊