嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

我女近日patpat前部分紅哂, 平日已搽Desitin, 一搽就無事。但近排唔知點解, 搽極都仍然好紅又癢。

請問大家, 有咩藥膏推介?THANKS!

大宅

我個仔patpat都好容易紅,之前睇過私家同政府醫院,私家開的藥膏好好,但唔知叫咩名,每次看都要成$210,好貴.而政府開的藥膏叫"zinc cream", 都ok的,要keep住1日擦3次.

原帖由 kongzilla 於 09-3-10 15:17 發表
我女近日patpat前部分紅哂, 平日已搽Desitin, 一搽就無事。但近排唔知點解, 搽極都仍然好紅又癢。

民房

唔好意思...我亞B pat pat 都有紅, 但點知佢有無癢呀? 因為佢得四個月...對手仔應該R唔到果到...

原帖由 kongzilla 於 09-3-10 15:17 發表

別墅

請問有無藥廠名/牌子??
定就咁叫"zinc cream"?
thanks!!!!

原帖由 ViolaKin 於 09-3-10 15:42 發表
我個仔patpat都好容易紅,之前睇過私家同政府醫院,私家開的藥膏好好,但唔知叫咩名,每次看都要成$210,好貴.而政府開的藥膏叫"zinc cream", 都ok的,要keep住1日擦3次.

...

洋房

回覆 # 的文章

我仔開始用尿疹膏,用了就好了,可用一段時間后沒那麼有效,后面用了醫生開給我的歐化鋅軟膏就好了,現在沒事了:;pppp: 你可以試試

別墅

Thanks yanchunchun!!
另請問大約幾錢? 普通藥房可買到嗎?

洋房

回覆 # 的文章

我沒在藥房賣過,你可以問下

男爵府

畀面勳章

我女以前都係甘~成個紅唇位紅到損晒甘~我見之前bk有人介紹過用"drapolene cream"我試過ok哦!!用左之後第2日就好返晒啦~現咖我一直keep住用~
你都可以一試

男爵府

呀仔都係用呢隻搽咗幾日就好返曬~我都有keep住用~

原帖由 曳曳囡 於 09-3-10 16:45 發表
我女以前都係甘~成個紅唇位紅到損晒甘~我見之前bk有人介紹過用"drapolene cream"我試過ok哦!!用左之後第2日就好返晒啦~現咖我一直keep住用~
你都可以一試 ...

男爵府

我阿仔未滿月時pat pat紅晒,痛到佢係咁喊,之後朋友介紹用咗mustela嘅換片護膚膏,真係好正,搽咗幾日就好返晒,到依家仔仔六個幾月我都有keep住用,現在每日冲完凉搽一次就ok。

大宅

市面上有幾種鋅氧膏,政府果只叫"zinc cream B.P. 美達鋅氧膏", 你問多幾間藥房,如果無,"歐化鋅氣膏"都可以的
希望幫到你

原帖由 kongzilla 於 09-3-10 16:16 發表
請問有無藥廠名/牌子??
定就咁叫"zinc cream"?
thanks!!!!

複式洋房

我bb現2個月大, 因為初出生時在醫院bb咩都無查, bb patpat紅晒, 99便在藥房(中藥), 買$5 叫(六一散), 我每次換片都當爽身粉用, 到現在bb patpat都無紅過, bb仲唔查唔開心. 你可試吓, 我99話我老公細個時都用佢. 如bb patpat有"葉"損, 去藥房買($5六一散+大門騙), 萬試萬0.

民房

六一散,有滑石粉,bb女一定唔可以搽,會誘發卵巢癌,爽身粉都係嫁。

男爵府

熱血勳章

原帖由 曳曳囡 於 09-3-10 16:45 發表
你都可以一試 ...

係呀, 又唔貴, $3x, 搽幾次己經好番晒

首頁

尾頁

跳至