懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

好媽媽勳章 醒目開學勳章

唔知有左又有養貓貓 要有咩野要特別注意

大宅

我就係又有BB又有養貓!BB剛剛6個星期大!

有人話話貓有弓"張"蟲,所以大肚婆最好不要清貓砂,可以找老公找勞,如果一定要自己清貓砂,最好帶手套同之後一定要洗手!
不過又有人話香港的家貓其實很少有弓"張"蟲,一來香港不是弓"張"蟲疫區,二來家貓很少吃生肉,所以有弓"張"蟲的機會很少!

所以千祈唔好因為有咗BB而唔要貓貓!我初初大肚時我亞媽同99都叫我唔好要隻貓,不過我都說服到佢地!

你得閒來我的BLOG看看,有我的貓貓和BB的相!很SWEET!

http://hk.myblog.yahoo.com/rubykong2

原帖由 @陳師奶@ 於 09-3-10 11:53 發表
唔知有左又有養貓貓 要有咩野要特別注意

大宅

唔好掂貓砂盤, 因為弓型蟲係响貓貓d大便度, 同佢地玩完一定要洗手
我都有4隻貓, 但bb出世後因為勁敏感, 所以擺咗佢地返外家.......而家婆婆屋企有5隻貓大爺呀

大宅

其實係驚隻貓貓有弓形虫~如果你隻貓貓冇食過生肉~又冇出街應該唔會有~但如果你係驚既~可以帶貓貓去驗下有冇~如果貓貓有~你自己都要去驗~因為弓形虫會引起早產~
我屋企個隻bb就拎返黎~係搬屋出過一次街~又唔會比佢食生肉~所以我唔係好怕~
不過佢d大小便怕有菌~最好搵人幫你清理~唔好自己攪!!

男爵府

如果你隻貓貓唔係新養既係無問題架,就算貓貓係有弓型虫,你都一早被傳染咗,而且已經有抗體添,更何況香港既貓貓會感染弓型虫係十分之少有.只要清潔完貓沙去洗手就基本上無問題.有個獸醫講bb有唐氏既機會要比感染弓型虫高好多倍.所以唔駛擔心架...

複式洋房

多謝你地阿 我聽說安心好多喇

不過呢 你地有左果時 覺唔覺貓貓好似知道咁

成日自己坐埋一邊 係到諗野 好似好唔開心咁

又可能我少左抱佢 佢唔開心啦

複式洋房

[quote]原帖由 miumiu3 於 09-3-10 12:15 發表

我去睇左你個blog喇 你囡囡好多頭髮阿 肥嘟嘟好得意阿

複式洋房

原帖由 miumiu3 於 09-3-10 12:15 發表
我就係又有BB又有養貓!BB剛剛6個星期大!

有人話話貓有弓"張"蟲,所以大肚婆最好不要清貓砂,可以找老公找勞,如果一定要自己清貓砂,最好帶手套同之後一定要洗手!
不過又有人話香港的家貓其實很少有弓"張"蟲,一來香港不 ...

咁你貓貓有冇妒忌?有冇88掛掛BB d野,例如跳上BB床,咬佢d玩具?
我屋企隻大小姐係小霸王,週圍訓週圍跳,成日痴身痴世,本來佢咁嗲我同老公都錫到佢燶,但弟日BB出世,會分薄左d時間,貓貓一定會嬲!

大宅

原帖由 @陳師奶@ 於 09-3-10 13:13 發表
多謝你地阿 我聽說安心好多喇

不過呢 你地有左果時 覺唔覺貓貓好似知道咁

成日自己坐埋一邊 係到諗野 好似好唔開心咁

又可能我少左抱佢 佢唔開心啦 ...

都係唔好攪佢d 便便就ok家啦..平日抱佢...摩完佢就洗手...同埋你可以同佢傾下計...我隻貓以前有時跳上我張床sleep...我同佢講...我有左bb..佢就冇再踏入我房門..最多係門口叫我....6個月之來佢都係忍唔住係我午睡個時跳左上來....冬天我就特登整左個藍比佢..加埋暖包..佢不知幾開心....因為佢凍. 會更加貼人. 所以到冬天要有所準備. 佢一定會唔開心你少抱左佢...所以只要你保持清潔. 抱佢摩佢都冇問題...

大宅

仲有...我d媽媽會帶一條毛巾仔去醫院擦擦bb..跟住帶返屋企比貓貓嗅下...等佢習慣左個味道...唔洗bb出院返到屋企..亞貓咁緊張...

男爵府

原帖由 babe0621 於 09-3-10 17:22 發表

都係唔好攪佢d 便便就ok家啦..平日抱佢...摩完佢就洗手...同埋你可以同佢傾下計...我隻貓以前有時跳上我張床sleep...我同佢講...我有左bb..佢就冇再踏入我房門..最多係門口叫我....6個月之來佢都係忍唔住係我午睡 ...

你隻貓貓咁聽話既,我五隻嘢啋我都傻,照跳上床瞓,家下三隻大既重周不時要貼住我瞓添...mouth:
攪到我好多時轉唔到身,條腰就快斷(伸展唔到條腰)
但佢地有樣嘢好就係我同佢地講,媽媽肚入面有bb唔可以踩,因為佢地好鍾意係我瞓係床時踩住我個肚過,佢地真係唔踩喎,係由腳下兜路行.

別墅

你要趁生之前多d抱抱佢, 因為生左之後要成日抱bb, 抱貓你件衫會痴左貓毛, 對bb唔好! 不過我貓貓好生性, 知道唔可以太靠近細佬...

首頁

尾頁

跳至