母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

我尋日買左,用佢附送既奶樽試度數3,約四分鐘水已加熱,但樽內的水仍凍,是否要繼續坐熱呢,坐幾耐,咁同用滾水坐奶有什麼分別?

另佢送的樽含雙酚A嗎,我已買了NUK母乳肥樽4個方便餵儲母乳,發覺奶咀可用於些AVENT送的奶樽,我亦打算買AVENT十個裝的儲奶柸,因為用BOOTS儲奶袋又唔環保,都唔太平,可以給些意見嗎

我三月中生了,現在很緊張呢...

禁止發言

醒目開學勳章 畀面勳章

大宅

BK Milk勳章

如無記錯, avent 隻存奶杯好似只可循環再用幾次, 之後都要換架, 你要留意吓

原帖由 anaBB 於 09-3-9 09:40 發表
用滾水坐奶, d水凍左你要換水, 而暖奶器發覺d水凍左會自動加熱, 方便d.

如果我冇記錯, avent樽係含雙酚A, 依加佢新出一款標名不含雙酚A.

如果整冰奶, 用奶袋好d, 我高峰期雪櫃有30包冰奶, 唔通買30隻杯. 如果整雪 ...

大宅

人奶唔好用高溫熱水坐熱. avent我用1度. 咁當然無咁快熱la. 不過都好似幾分鐘到10分鐘都ok la.

男爵府

陪月勳章

原帖由 GCCHAN 於 09-3-10 18:00 發表
如無記錯, avent 隻存奶杯好似只可循環再用幾次, 之後都要換架, 你要留意吓

下? 係咪真架? 只可以用幾次??

男爵府

陪月勳章

原帖由 queyeung 於 09-3-10 19:28 發表
人奶唔好用高溫熱水坐熱. avent我用1度. 咁當然無咁快熱la. 不過都好似幾分鐘到10分鐘都ok la.

我都係用一度呀, 但有時熱耐左, 熱左15-20分鐘, 支奶好似好熱咁, 得唔得架?

大宅

我兩胎都係用avent的儲奶杯的,唔夠或者洗唔切時會用奶袋.無錯avent杯的包裝話只可steam4次,但其實代理公司話可以用多次,as long as佢同個蓋或adaptor仲fit,唔漏,4次只係平均壽命,如果你只係用來儲奶,唔係駁adaptor再駁奶咀direct餵,係無問題的,少少唔fit或少少漏都唔怕,因為你唔會倒轉佢擺,同埋冰了就更加唔會漏.我有d已用了16次仲用緊.

我用奶杯係因佢可reuse之餘,位置fit到我個雪櫃,我家的雪櫃冰格係抽屜式的,奶杯可疊著存放,好整齊,一個奶袋的位我放到2隻杯,所以奶杯反而慳位d.我上一胎,total用了40隻杯(4盒),今胎,而家雪櫃有70-75杯(今胎多買4盒),隔個多月先會再用返同一隻杯.

所以用杯定用袋,你可看看你的雪櫃擺位.

avent奶杯的料係pp,沒有bisphenol A,但樽就有.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊