跳至

首頁

尾頁

伯爵府

虎到金來勳章 hashtag影視迷勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

鹿茸... 生完成3 個月喇, 依加食 好唔好呢 ??

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 ballball329 於 09-3-10 10:58 發表

唔係人人食得架, 要問中醫

我都有鹿茸不過未睇醫生唔敢食

複式洋房

原帖由 ballball329 於 09-3-10 10:58 發表

我兩個月就開始食啦, 每次五片加少少花旗參加紅棗加龍眼肉'鄧'半隻雞.

XXXX

複式洋房

燉野會燥熱.....我都係坐月先食左2次, 買時已經整定一份份..

大宅

清完d惡露就開始, 一星期一次鹿茸,冬蟲草花膠,高麗參,逢一,三,五用烏雞燉,用烏雞燉就無禁燥.......

食左兩個月,d m到就停, 改用螺頭豬肉,可能自己虛得滯,連暗瘡都谷唔起......

飲左兩個月左右,而家好過第一胎無補過好好多.....

伯爵府

虎到金來勳章 hashtag影視迷勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

嘩 ! 食得咁多 ?
咁你仲有無食呀 依加 >???

原帖由 wlai888 於 09-3-10 14:08 發表
清完d惡露就開始, 一星期一次鹿茸,冬蟲草花膠,高麗參,逢一,三,五用烏雞燉,用烏雞燉就無禁燥.......

食左兩個月,d m到就停, 改用螺頭豬肉,可能自己虛得滯,連暗瘡都谷唔起......

飲左兩個月左右,而家好過第一胎無補 ...

大宅

環保接龍勳章 畀面勳章

2個月果時食過一次,第二日喉嚨痛

大宅

[quote]原帖由 ballball329 於 09-3-10 15:48 發表
嘩 ! 食得咁多 ?
咁你仲有無食呀 依加 >???

我成支食晒啦...用淮山,杞子,龍眼肉,薑,半隻烏雞燉,d湯我飲晒,隻雞叫我老公吞左佢.....

如果飲完有喉嚨痛,你用咩燉呀??

其實我個中醫話,就算唔係坐月,補身最好係春,夏季補,會吸收好多......

自從返左工同埋個陪月走左,個人就懶,無再燉啦,而家一星期食三條冬蟲草, 用水浸半個鐘,煮飯時放係飯面蒸軟佢,食飯時食埋......係咪好懶呢???

其實一兩,差唔多有140條左右(唔係最大條果d蟲草皇喎,仲未食得起),一個月先12條左右,一兩食成10個月,300.00左右,出去食少餐飯都係度...

但係第一胎無補身和第二胎有補,好明顯,我現在甩少左好多頭髮,以前一起身,個枕頭實有頭髮,而家好少啦....

大宅

生完一個月後. 每個星期都燉一次. 都係落烏雞 , 杞子, 准山, 圓肉, 石酙, 薑, 石柱蔘.
我就仲未有喉嚨痛. 一星期用烏雞燉兩款湯.
大眼bb哈士奇

大宅

原帖由 husky168 於 09-3-10 18:42 發表
生完一個月後. 每個星期都燉一次. 都係落烏雞 , 杞子, 准山, 圓肉, 石酙, 薑, 石柱蔘.
我就仲未有喉嚨痛. 一星期用烏雞燉兩款湯.

陪月話,如果頂得順,個個星期飲都無問題........

伯爵府

即係依加生完未夠3個月, 飲都仲有效 ?
飲一次, 無喉嚨痛, 就可以飲多次 ??

我怕咁耐先補, 無用喳...
之前只食雞酒, 薑醋, 烏雞..薑炒飯...果d

原帖由 wlai888 於 09-3-10 21:19 發表

陪月話,如果頂得順,個個星期飲都無問題........

男爵府

由生完都依家三個月,燉咗十一次,中醫民每次都加高麗參同豬展一齊燉,佢話生完三個月內食,效果高一倍!

伯爵府

十一次 ??? 咁多 ?
你依加係咪唔怕涷架嘞 ??

原帖由 Joeff 於 09-3-11 12:28 發表
由生完都依家三個月,燉咗十一次,中醫民每次都加高麗參同豬展一齊燉,佢話生完三個月內食,效果高一倍!

洋房

I ate one time during 坐月. is it enough?

子爵府

原帖由 Joeff 於 09-3-11 12:28 發表

我都食左好多次. 不過好似冇你禁多.

大宅

[quote]原帖由 ballball329 於 09-3-12 11:49 發表
十一次 ??? 咁多 ?
你依加係咪唔怕涷架嘞 ??

差唔多一支,唔多啦,如果平時就唔同,生完應該無問題......

食多d冬蟲草花膠燉烏雞,好滋陰..........鹿茸會有dd燥熱,但冬蟲草和花膠唔會..........而家食得幾多得幾多.......腎和脾胃好,病痛都少好多.....up to now....好好彩仲未試過傷風感冒.........

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

我個中醫話生完100日內食鹿茸都得. 我成50日先開始食, 而家仲食緊. 每次都加人蔘燉烏雞, 又唔覺得燥.個人真係冇咁怕凍架.

複式洋房

我就因為補既問題險些產後抑鬱,第一胎無補,想第二胎做好d ,但已100日了,在此期間病了3次,很咀...無奈、病乜都不吃得,加上d人話坐月凍親手尾長,我未吃過茸,成煲薑係度,吃了又喉痛,我現在看中醫....
惟有同自己講今年都補得......

大宅

原帖由 QGBABY 於 09-3-16 00:31 發表
我就因為補既問題險些產後抑鬱,第一胎無補,想第二胎做好d ,但已100日了,在此期間病了3次,很咀...無奈、病乜都不吃得,加上d人話坐月凍親手尾長,我未吃過茸,成煲薑係度,吃了又喉痛,我現在看中醫....
惟有同自己講今年都補得..... ...

唔駛氣餒....仲有幾個方法.....就要睇你自己啦...

而家你補親都喉嚨痛,因為d虛火, 但如果用太涼d藥去清,你仲虛呀.....

首先.....你基本要攪掂表面病情先,通常坐月冷親,都係風寒入體,表面攪掂,如果你頂得住,去做運動加強左血氣先,跟住再補,就算補唔足,補番7,8成都好過無,

但其間你最好可以好似坐月禁,介口,如果唔係,一陣食左d燥熱野,你一補,又喉嚨痛,我知要去做運動.......都好難頂下.......

我第一胎情況同你差唔多,7日就冷親........之後睇醫生都睇左唔少錢.....

我今次第二胎,介足一百日口,凍滾水都未飲過,生完就開始飲代茶.....

最後一個方法.....生多個再補過 ...仲辛苦過做運動

複式洋房

多謝你呀! 吾通真係生多個咩....我有錢,生四個都得。
返左工,無時間呀,點做運動...
我以前好鍾意凍飲,現在不敢,反而對熱飲熱愛。
現在都飲代茶,炒米???熱滾水得吾得...
我成日喉嚨痛,未虛不受補囉,不過有d人話不一定吃茸,吃天然...雞...花膠...不過我都是吃過兩三次...
多謝媽媽們鼓勵,惟有吃多少少中藥調下..

首頁

尾頁

跳至