跳至

首頁

尾頁

大宅

有日c6個親戚黎探bb, 佢話囡囡有個"鋤頭額"

聽完幾嬲~

大宅

wyeth冷知識勳章

咩叫"鋤頭額"??

唔駛理人點講啦...個女痴你就心滿意足啦:lol

洋房

Hi, 點解要嬲呀? 鋤頭額係聰明架, 我自己細個都係, 我阿B額頭都有少少凸出! 我媽咪話古語有云: "前鋤金, 後鋤銀, 鋤頭新抱實難尋"!
不過我覺得都幾真, 因為幾姊妹中, 只有我細個係鋤頭額, 但我就最聰明 (我記得以前小學唔洗背乘數表, 淨係聽家姐背過, 就識晒, 讀書唔洗媽咪擔心過, 家姐阿妹都俾媽咪打呀, 迫呀先識), 讀得最多書; 而且以前都好多男仔追, 所以幾個之中算嫁得最好!
如果以前有資優, 我一定入圍! 所以你應該開心至啱喎

原帖由 ~小彤~ 於 09-3-10 21:37 發表
有日c6個親戚黎探bb, 佢話囡囡有個"鋤頭額"

聽完幾嬲~

大宅

好多老人家話"突額"既細路, 讀書好叻ka, 我都相信, 因為我堂妹細個都係好大個額突咗出黎, 依家係港大讀, 咁你係咪應該開心之係呢??

大宅

哦~原來鋤頭額係好既,
等我仲以為唔好野黎既添, 因為佢話囡囡"核突"

多謝你地解釋俾我聽, thx

原帖由 babyiscute 於 09-3-10 23:40 發表
Hi, 點解要嬲呀? 鋤頭額係聰明架, 我自己細個都係, 我阿B額頭都有少少凸出! 我媽咪話古語有云: "前鋤金, 後鋤銀, 鋤頭新抱實難尋"!
不過我覺得都幾真, 因為幾姊妹中, 只有我細個係鋤頭額, 但我就最聰明 (我記得以前 ...

別墅

通常d人鍾意話人地既小朋友點點點, 下次有人仲講既話您即刻同佢地講係代表聰明既意思......... 又唔係佢地生, 關佢地咩事

大宅

恭喜你生個咁聰明的bb^^
而且額高有父蔭, 好事來的~~

原帖由 ~小彤~ 於 09-3-11 08:52 發表
哦~原來鋤頭額係好既,
等我仲以為唔好野黎既添, 因為佢話囡囡"核突"

多謝你地解釋俾我聽, thx
http://hk.myblog.yahoo.com/sze_0203/

大宅

多謝你啊~

原帖由 sze0203 於 09-3-11 11:13 發表
恭喜你生個咁聰明的bb^^
而且額高有父蔭, 好事來的~~

複式洋房

通常都講反話架....
D親戚見親我個女成日都笑哂咁話佢好醜樣,
又話佢低打...... 之後就抱住唔放手

大宅

咁又係喎, 99成日都話囡囡好抵打, 哈哈~

原帖由 ist 於 09-3-11 11:46 發表
通常都講反話架....
D親戚見親我個女成日都笑哂咁話佢好醜樣,
又話佢低打...... 之後就抱住唔放手

大宅

個女細個仲"特"過KOEY,側面睇額頭出過NOSE,我又唔覺肉酸喎~我屋企人個個都話大個好叻同聰明的,放心.同埋大大吓會冇咁"特"
你咪當佢地唔抵得啫

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

我囝囝個頭又細個額頭又短, 我都想佢大d同長d突d, 聰明d嘛! 通常年紀大d人, 響BB面前講果d都係反話黎; 尤其是核凸, 醜樣... 又或者一路話核凸, 醜樣但又好鍾意喎....

子爵府

恭喜你呀,原來你個bb屈凸額係好嘢黎ga,咁你唔使唔開心啦^^

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我老公個同事話女仔額高唔好, 話會剋夫喎! 叫我地响BB 3 個月前要多D同佢"初"扁D! 我都冇彩佢, 我D FRIEND 話額高聰明喎!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

唔關事架, 頭大&額高都係代表讀書叻&有思考能力.
況且, 女仔可以留長頭髮靚D囉.

大宅

好媽媽勳章

李克勤個仔個額頭好凸架.

首頁

尾頁

跳至