跳至

首頁

尾頁

男爵府

前晚同老公分頭行事,佢到醫院探姑奶,我去處理99的事,所以,4條7就得62睇住,c6早過我返屋企,但我返到屋企時,見到62,c6同4條7都未瞓。

到睡覺前,佢話我知當佢一打開門的時候,就見到4條7一個在廳度玩,62就在房睡著覺,我即刻問c6有冇叫62如果累就放4條7在BB床至好睡覺,同埋唔好得4條7一個在廳度玩,佢話冇叫,我話佢仲乜唔叫,你知唔知得佢一個在廳好危險,佢又擒高擒低,又鍾意在sofa行,如果個頭跌左落地先,咁就一世la,點知佢話老豆唔會諗到呢d,因為4條7識得用安全方法落地,我話有意外ga ma, 佢唔諗呢d,你咪同佢講lor. 到有事個時就太遲啦。

跟住我諗起,有時我要陪99覆診,一去就成4-5個鍾,我同c6講,我唔會再同你ar媽去覆診,因為我好唔放心4條7得你老豆一個人睇住。

我住20樓,平時d衫褲會經一個window"long"出出面,而且又放左一些物件同洗衣機係度,如果62有鎖個window就okay, 但佢老人家有時唔記得鎖唔出奇,你地諗吓,如果佢個晚冇鎖到,4條7又貪玩擒上洗衣機或者自己担張chair企上去,跟住會發生乜事呢?好可能就咁跌死,咁我仲怪唔怪62呢?點解男人唔諗呢d呢? 係咪真是要有事發生至識家居安全?唔通要我就咁冇左我最愛的4條7,佢地至識乜叫家居安全?

大宅

聽你咁講我都好驚呀!!小心小心呀!!

大宅

佢地就是咁架了,講極都唔聽! 無論安全或者衛生常識都是咁!
你都好呀是全職mama,多數時間是自己照顧bb,我要番工,日日最少10個鐘都是兩老睇住,機會率高過你添呀....

複式洋房

以後由6c陪99覆診啦

複式洋房

haha...識得用安全方法落地??係咪好似猫,有九條命,跌極都唔會死...你C6最抵

我仔仔都係牛1隻,望少1眼都唔得,家居安全,我6299做得比我地仲好,番工都安心d.

大宅

WAH~~

講到安全問題梗係無得傾, 盡量叫你c6出聲同你62講...如果c6唔肯講, 你自己都要出聲架啦..(如果唔想直接充撞佢老人家,可能用d事例好似講news比佢聽..話佢知有幾危險).因為真係可大可小...呢個情況同獨留小朋友係屋企無分別...

男爵府

D老人家真係唔知咩叫安全架!我奶奶最鐘意開住大門&鐵閘.有一次開住大門(佢自己去左toliet)出黎就唔見左囡囡啦!點知囡囡原來趁有lift果時自己走左入lift.好彩有好心人見到我囡囡係lift度喊得咁淒涼,帶左囡囡去管理處.而D管理處既人知我地一家住邊先帶返囡囡返黎咋!
如果唔係個好心人,我囡囡都唔知仲係唔係度呀?如果遇到拐子佬咁點算呀??
呢件事,我奶奶冇同人講過(包括我同老公)唔知佢係唔係諗住暪天過海啦?係樓下個看更話我知咋.

男爵府

ai...如果係我, 如果就咁就唔見左4條7, 我真係會痴線ga.

原帖由 akicherry 於 09-3-11 01:26 發表
D老人家真係唔知咩叫安全架!我奶奶最鐘意開住大門&鐵閘.有一次開住大門(佢自己去左toliet)出黎就唔見左囡囡啦!點知囡囡原來趁有lift果時自己走左入lift.好彩有好心人見到我囡囡係lift度喊得咁淒涼,帶左囡囡去管理處. ...

複式洋房

嘩....咁你有冇話俾你老公知呀???
你老公一定要知呢件事喎.....你開唔倒口都要佢開口問佢阿媽發生咩事黎, 我覺得真係會好擔心咖...

大宅

嘩!

我今日睇到新聞都驚,直情大聲讀比佢地聽啦!

引述自生果日報,只作參考全無侵權意思
獨 留 在 家 孫 女 墮 樓   花 槽 保 命
祖 母 認 虐 兒 押 後 判 刑

替 兒 子 照 顧 兩 歲 孫 女 的 六 旬 祖 母 , 獨 留 女 童 在 房 中 熟 睡 , 離 開 十 分 鐘 到 銀 行 「 打 簿 」 。 不 料 女 童 醒 來 從 四 樓 窗 縫 墮 樓 , 跌 在 一 樓 花 槽 得 以 保 命 , 鄰 居 發 現 報 警 。 涉 案 祖 母 昨 在 東 區 裁 判 法 院 承 認 虐 兒 罪 , 押 後 至 4 月 8 日 判 刑 。
被 告 祖 母 ( 64 歲 ) 為 家 庭 主 婦 , 控 罪 指 她 於 去 年 11 月 6 日 , 在 西 環 德 輔 道 西 的 正 德 大 廈 四 樓 一 單 位 , 疏 忽 照 顧 一 名 兩 歲 女 童 , 令 她 受 到 不 必 要 的 痛 苦 。 女 童 昨 由 家 人 帶 往 法 庭 支 持 被 告 。
辯 方 求 情 指 , 事 主 是 被 告 次 子 的 女 兒 , 因 次 子 夫 婦 負 擔 不 起 聘 請 工 人 照 顧 女 兒 , 交 由 被 告 日 間 託 管 。 案 發 時 被 告 打 算 離 開 十 分 鐘 , 不 料 發 生 可 致 命 的 意 外 , 幸 而 未 有 對 她 造 成 永 久 傷 害 。 辯 方 更 呈 上 事 主 到 迪 士 尼 樂 園 遊 玩 的 開 心 照 片 。 被 告 感 後 悔 , 向 兒 媳 道 歉 , 事 後 加 裝 窗 花 。 裁 判 官 決 定 索 閱 感 化 官 、 社 會 服 務 令 及 事 主 的 醫 療 報 告 始 判 。

女 童 由 四 樓 墮 下 一 樓

案 發 日 下 午 4 時 15 分 , 被 告 見 事 主 在 房 中 熟 睡 , 到 附 近 銀 行 「 打 簿 」 。 大 廈 三 樓 的 住 客 見 窗 前 有 影 掠 過 , 再 聽 到 一 聲 巨 響 , 探 頭 出 窗 赫 見 事 主 躺 在 一 樓 平 台 的 花 槽 , 於 是 通 知 看 更 報 警 , 被 告 亦 回 來 抱 着 事 主 將 她 送 院 。 調 查 後 相 信 四 樓 的 事 主 睡 醒 後 從 窗 縫 墮 樓 , 檢 驗 發 現 她 的 頭 骨 、 肝 臟 及 盆 骨 有 裂 傷 。 被 告 事 後 指 窗 框 有 尼 龍 繩 及 衣 架 擋 住 , 以 為 不 會 容 易 出 意 外 。

首頁

尾頁

跳至