在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

而家呢個時勢, 唔知過幾個月生完仔後, 搵 part-time 嘅機會大唔大呢?

想做part-time 媽媽, 方便自己揍b.

有冇其他半職媽媽可以分享下呢一方面的經驗呢?

大宅

你小朋友有冇人湊呀,如有你可以搵啲寫字樓兼職,只返4-5個鐘或接線生都有$45/鐘,不過睇你要求高唔高,我之前幫朋友做代課老師返4小時$50/HR,不過我唔駛洗搭車,一個月返20日到,所以都有$4000/月,可以幫補BB奶粉、尿片和上親子班嘅開支。

伯爵府

我估如果要求唔高,又只求多個錢當pocket money而唔係當開飯錢,咁應該好易搵到part-time job! 不過,如果搵得果4,50蚊一個鐘但又要搭車+食飯,仲要搵人睇住自己個bb(有工人,父母 or 6299同住除外),我自己就覺得唔合經濟效益,唔化算!

我自己就有做part-time,不過可惜係返夜晚,少左一家3口相聚時間,不過無計,我係為糊口!

複式洋房

我想請問代課老師點搵架? 需要唔要經驗同埋文憑?

原帖由 ka_hei 於 09-3-9 23:45 發表
你小朋友有冇人湊呀,如有你可以搵啲寫字樓兼職,只返4-5個鐘或接線生都有$45/鐘,不過睇你要求高唔高,我之前幫朋友做代課老師返4小時$50/HR,不過我唔駛洗搭車,一個月返20日到,所以都有$4000/月,可以幫補BB奶粉、尿片和上親子班 ...

複式洋房

咦, 講唔講得邊行呀? 夜晚返工係咪freelance advertising or editorial?

我自己就係想多一對手幫輕下99, 因為本身媽媽唔在港, 只有我同99. 所以咁樣諗, 不過 我都睇經濟效益嘅.

原帖由 米水 於 09-3-10 11:17 發表
我估如果要求唔高,又只求多個錢當pocket money而唔係當開飯錢,咁應該好易搵到part-time job! 不過,如果搵得果4,50蚊一個鐘但又要搭車+食飯,仲要搵人睇住自己個bb(有工人,父母 or 6299同住除外),我自己就覺得唔合經濟 ...

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我又係半職 mami,我係 freelance 化妝師,又係做 account,不過係 home office,一個禮拜只需返一日公司,平時就阿女返咗學我就開工,lunch time 又落樓下等校車到。
所以我只係請咗鐘點姨姨每日幫吓我買餸 & 打掃,唔洗有個"外星人"對住我

伯爵府

我都係半職媽咪, 我做會計, 依家半職安排係為左可以照顧屋企人(99同個仔, 仲會有個bb同埋佢地6299老公都唔鍾意屋企有個外人, 即係工人), 因為99係癌症病患者, 雖然可以係屋企休養, 要治療時出入醫院, 但起居飲食都要有人幫下, 同埋99以前幫我照顧個仔, 依家個仔讀書, 我返半職可以接送個仔返放學, 又可以幫99買餸煮飯咁(主要夜晚果餐), 將會有一個bb我都諗住請本地ee幫我睇半日.....

我都有諗過一係返全日工或者做全職媽咪, 因為將會多個bb要照顧, 但諗過做半職媽咪始終有份糧, 雖然唔多, 但至少夠自己洗費又可以比少少媽咪買野食, 仲可以請到本地ee幫我睇bb半日, 咁當然無錢剩, 但至少老公經濟負擔無咁重, 返工返得安心, 因為有咩事有我睇住個仔同99....講真, 無可能唔返工做野, 就算老公的收入維持到頭家, 但始終要有儲備應付突發需要, 好似99醫病都要錢, 打支針至少都幾千, 就算睇公立醫院, 好多治療都要自費, 所以唔會比私家平好多, 而且要排期, 所以依家雖然我係辛苦d, 但係始終個心會定d, 因為keep住自己有工作經驗同工作緊, 將來真係有需要要找份全職工都容易d.....

複式洋房

唔知係咪結左婚, 個人係會重心放番喺家庭多d. 所以好似你地咁, 兩面兼顧. 其實都唔簡單架.

原帖由 snoopyiu 於 09-3-11 11:05 發表
我都係半職媽咪, 我做會計, 依家半職安排係為左可以照顧屋企人(99同個仔, 仲會有個bb同埋佢地6299老公都唔鍾意屋企有個外人, 即係工人), 因為99係癌症病患者, 雖然可以係屋企休養, 要治療時出入醫院, 但起居飲食都要 ...

男爵府

熱血勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都係freelancer, 5月就生bb la.
由全職轉freelance, 都係想時間自由d.
同多d親子時間呢!
我覺得學前教育好重要呢!

複式洋房

想請問你做邊行 freelance 呢? 因為我知道唔係好多行請 freelance.

E.g. freelance designer, writer, photographer, etc.

唔知做 freelance 呢個 market 喺香港大唔大?
我都有興趣.

原帖由 bigmacq88 於 09-3-13 20:17 發表
我都係freelancer, 5月就生bb la.
由全職轉freelance, 都係想時間自由d.
同多d親子時間呢!
我覺得學前教育好重要呢!

伯爵府

講真, 其實我唔係咁想架, 我一直都係在職媽咪, 因為公司知道我屋企有事(99有cancer), 要人照顧, 又有個仔要照顧, 所以同我轉半職, 我唔係咁想架, 不過都無計啦, 有返半份糧都好啦, 所以先係半職媽咪....有時都係到諗, 不如自己返出來找份全日工, 跟住請鐘點幫手(屋企唔鍾意有工人), 咁自己唔駛咁辛苦, 返全日份糧cover到仲可以儲到錢...

但係依家無辦法, 唔通99有病你唔理佢咩, 有時想偷懶唔煮飯都唔得, 因為99唔可以出街食同埋食野要好小心, 想約朋友(結左婚未有小朋友或小朋友有屋企人睇住)出來食飯又唔得, 因為晚晚都要煮飯, 星期六日朋友都係family day, 邊度約到出來....

所以如果可以有人幫手照顧到小朋友, 又可以煮飯做家務咁, 我都寧願做在職媽咪, 我覺得半職媽咪已經係極限來架啦, 因為我覺得做全職媽咪一定要好耐性同埋eq好高先得, 我自問好易lose temper, 叫我一日廿四小時對住小朋友我會mad架...

原帖由 edithwongys 於 09-3-12 20:46 發表
唔知係咪結左婚, 個人係會重心放番喺家庭多d. 所以好似你地咁, 兩面兼顧. 其實都唔簡單架.

男爵府

熱血勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我係做會計freelancer的,
有時去客人公司,
有時在家工作... ...

複式洋房

可能我仲未生, 未知24hr 對住bb 會係咩境況, 可能都好睇bb 同我嘅相處. 不過, 你好勁呀, 可以一路返半份工, 照顧到b, 仲睇埋奶奶, 係屬於超人嘅行為.

原帖由 snoopyiu 於 09-3-14 13:03 發表
講真, 其實我唔係咁想架, 我一直都係在職媽咪, 因為公司知道我屋企有事(99有cancer), 要人照顧, 又有個仔要照顧, 所以同我轉半職, 我唔係咁想架, 不過都無計啦, 有返半份糧都好啦, 所以先係半職媽咪....有時都係到諗 ...

首頁

尾頁

跳至