嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

亞b剛滿月.........
有個家姐5歲半..........
最近發現亞b發脾氣同食奶嗰陣就會鼻塞.........
係塞到好似透唔到氣咁.........
問過健康院姑娘話初生B係咁..........
但係我怕亞女傳染比亞b..........
請問有冇人有呢個問題呢............

別墅

My baby also sometimes has 鼻塞 sound. We were afraid he is sick but he's not. I think because nb bb's nostril is too small...

大宅

我個bb都有鼻塞,不過係因為有鼻屎,但向好入吸唔出黎.
飲奶就無問題所以我無理喇.

男爵府

熱血勳章

my bb who is 2months now but also has this problem, actually he got the flu when he was one month, but he has taken the drugs already. However, he still has 鼻塞 till now. So he cannot sleep well at night. I really want to find some solution to it

伯爵府

醒目開學勳章

我個仔未滿月都試過鼻塞, 我帶咗佢去仁安睇...其實都冇咩用, 醫生只比鹽水滴鼻...因為太細個, 要等佢自己好

複式洋房

我就係怕佢病......
咁細個點食藥呀......
不過姑娘話冇嘢就應該冇嘢嘅.......
只係覺得亞b透氣好辛苦.......
我怕佢會透唔到氣........

別墅

其實BB鼻塞都好常見. 我阿B之前就試用鹽水滴鼻,唔係太得. 之後又有人介紹用隻6個星期的B就可以用的按摩膏. 好似好左d. 晚上好似訓好左d 啦.
:-) :-D ;-) :-P :lol: :-P ;-) :pint: :hammer: :idea:

伯爵府

醒目開學勳章

BB太細唔用得按摩膏架, 一係同佢沖個涼會好dd, 另外就係搽少少薄荷膏係自己手心, "初"熱比bb聞一陣, 記得之後洗返乾淨先好抱b.
初初係好擔心架, 但我個仔頭兩個月都鼻塞3次... 鹽水都冇用既

別墅

係呀. 2歲以下唔可以用按摩膏, 因有樟腦成份呀. 但薄荷膏都唔可以喎. 我個支寫明6星期的阿B可以用. 而且又係有機產品, 所以無問題的.

原帖由 MK2006 於 09-3-10 16:21 發表
BB太細唔用得按摩膏架, 一係同佢沖個涼會好dd, 另外就係搽少少薄荷膏係自己手心, "初"熱比bb聞一陣, 記得之後洗返乾淨先好抱b.
初初係好擔心架, 但我個仔頭兩個月都鼻塞3次... 鹽水都冇用既 ...
:-) :-D ;-) :-P :lol: :-P ;-) :pint: :hammer: :idea:

伯爵府

醒目開學勳章

係咪日本果隻丫? 我用過BB冇咩反應..好似冇用咁
原帖由 0530 於 09-3-10 17:45 發表
係呀. 2歲以下唔可以用按摩膏, 因有樟腦成份呀. 但薄荷膏都唔可以喎. 我個支寫明6星期的阿B可以用. 而且又係有機產品, 所以無問題的.

複式洋房

可以講係邊隻按摩膏嗎.......
同埋喺邊度買........thx..........

伯爵府

醒目開學勳章

去賣日本bb嘢鋪頭會有, 你問人就知, 得一兩個牌子咋
原帖由 0601 於 09-3-11 13:20 發表

別墅

我pm 你啦. 我唔係買日本牌子, 係澳洲的. 有機的.

原帖由 0601 於 09-3-11 13:20 發表

大宅

好媽媽勳章

Can you pm me? Thanks.

原帖由 0530 於 09-3-11 15:07 發表
我pm 你啦. 我唔係買日本牌子, 係澳洲的. 有機的.

男爵府

熱血勳章

pls PM me too.tks

禁止訪問

別墅

PM 了.

原帖由 wingzero 於 09-3-11 17:02 發表
pls PM me too.tks

複式洋房

Pls PM. Tks.

首頁

尾頁

跳至