跳至
[2009年] 有痰

首頁

尾頁

複式洋房

有無媽咪發現bb有痰攪到飲奶唔順又成日喉嚨有聲?

大宅

有呀!掃風完阿b一ur就連埋d痰ur出來,其實咁樣會易嘔奶,頂住落唔到佢嘛!
我會比佢聞下蒸氣

別墅

我都覺得bb係有痰.
但今日去睇兒醫, 佢話係正常分泌, 唔駛擔心.
有時bb食奶掃風後, 都有一些好似痰的杰口水+連回出來.

複式洋房

宜家我阿B減少左人奶食多左奶粉, 仲多左好多痰, 醫生都話正常, 不過見佢好似好辛苦咁

複式洋房

就係囉, 見佢食得咁辛苦都唔知可以點幫到佢. 我奶奶話係正常, 但我d朋友都無咁既事, 我怕係隻奶粉問題者.

原帖由 carkey 於 09-3-7 12:08 發表
宜家我阿B減少左人奶食多左奶粉, 仲多左好多痰, 醫生都話正常, 不過見佢好似好辛苦咁

別墅

我都發現亞b都好似有好多痰咁,奶奶話得閒可以輕拍亞b背部近腋下位置,兩邊輪流拍,可以幫助拍散啲痰,因為叔仔細個都係好多痰,奶奶帶佢去睇醫生,係醫生教的。

複式洋房

等我試下先, 你有無試過得唔得?

原帖由 新地嘜 於 09-3-7 12:32 發表
我都發現亞b都好似有好多痰咁,奶奶話得閒可以輕拍亞b背部近腋下位置,兩邊輪流拍,可以幫助拍散啲痰,因為叔仔細個都係好多痰,奶奶帶佢去睇醫生,係醫生教的。 ...

複式洋房

我阿b都係好多啖﹐有時睇到佢好似多到頂住個喉嚨o甘﹐好辛苦。我會同佢食完奶之後掃多d風﹐跟住d啖就會同d奶一齊嘔出離。

複式洋房

但係見佢嘔奶又係唔開心. 真係心都痛埋....
關唔關奶粉事?

原帖由 sp_flohui 於 09-3-9 23:33 發表
我阿b都係好多啖﹐有時睇到佢好似多到頂住個喉嚨o甘﹐好辛苦。我會同佢食完奶之後掃多d風﹐跟住d啖就會同d奶一齊嘔出離。

大宅

我阿bb都有, 我又不知道點做..好彩看到你們有d方法, 可以試下做...thanks!

複式洋房

原帖由 lokjoy 於 09-3-10 17:15 發表
我阿bb都有, 我又不知道點做..好彩看到你們有d方法, 可以試下做...thanks!

我阿bb都有咁gar情況, 係我同佢掃風時大力小小d啖就拍到出黎..

別墅

我就拍極佢條氣都好似唔多順咁, 成日he he hui hui, 見到佢個樣好似好辛苦咁, 心都痛哂...

別墅

原帖由 LauraLi 於 09-3-7 17:56 發表
等我試下先, 你有無試過得唔得?

好得,奶奶同亞b拍咗半日痰,都嘔咗大部分痰出嚟,之後亞b條氣順咗好多,食奶都好咗。

p.s.要將亞b爬喺到拍

複式洋房

係唔係反轉個人爬響媽咪大脾到拍?

原帖由 新地嘜 於 09-3-11 18:28 發表

好得,奶奶同亞b拍咗半日痰,都嘔咗大部分痰出嚟,之後亞b條氣順咗好多,食奶都好咗。

p.s.要將亞b爬喺到拍

大宅

原帖由 新地嘜 於 09-3-7 12:32 發表
我都發現亞b都好似有好多痰咁,奶奶話得閒可以輕拍亞b背部近腋下位置,兩邊輪流拍,可以幫助拍散啲痰,因為叔仔細個都係好多痰,奶奶帶佢去睇醫生,係醫生教的。 ...
我有個做護士既friend都係咁教我!!!!

別墅

原帖由 LauraLi 於 09-3-12 18:55 發表
係唔係反轉個人爬響媽咪大脾到拍?

係呀,記得係頭向地下斜斜地咁拍

複式洋房

我試過唔得既, 係唔係要拍好耐家?
要唔要飲奶之後拍?

原帖由 新地嘜 於 09-3-14 10:22 發表

係呀,記得係頭向地下斜斜地咁拍

首頁

尾頁

跳至