自由報料

跳至

首頁

尾頁

男爵府

稻香一蚊雞收費?

想問稻香一蚊雞的收費,
要否另計茶錢及加一等費用?
如是茶介錢是收多少.

子爵府

魅力公主 精緻種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

我都想知

大宅

轉自蘋果消 費 Blog : 1 蚊 一 隻 雞埋 單 方 程 式

市 道 唔 好 , 食 肆 推 出 1 蚊 優 惠 希 望 吸 引 多 顧 客 , 稻 香 集 團 就 賣 1 蚊 一 隻 雞 , 大 件 夾 抵 食 , 但 有 網 民 就 話 係 呃 人 , 仲 言 之 鑿 鑿 網 上 狂 插 : 「 朋 友 去 稻 香 齋 食 1 蚊 一 隻 雞 , 配 兩 碟 薑 蓉 , 埋 單 變 $99 , 計 法 係 先 收 隻 雞 原 價 $100 加 一 費 , 即 係 $10 , 再 加 $1 雞 價 , 薑 蓉 每 碟 $40 及 加 一 , 條 方 式 係 $11 + $44 + $44 = $99 。 」 睇 完 呢 位 網 友 經 歷 , 好 多 網 民 都 「 嘩 嘩 聲 」 , 狂 鬧 稻 香 搵 笨 !

誓 神 劈 願 絕 無 取 巧
小 妹 聽 到 咁 搵 笨 , 星 期 日 同 屋 企 人 去 開 稻 香 集 團 旗 下 客 家 好 棧 晚 飯 , 都 唔 敢 叫 1 蚊 雞 , 但 埋 單 陣 都 係 忍 唔 住 口 質 問 經 理 「 1 蚊 一 隻 雞 」 呢 單 , 諗 住 踢 爆 無 良 手 法 。 經 理 即 時 扯 火 : 「 你 梗 係 睇 篇 網 上 謠 言 啦 , 係 行 家 惡 意 中 傷 , 我 咁 大 間 集 團 點 會 用 呢 渣 招 ! 」 位 經 理 越 講 越 , 誓 神 劈 願 話 1 蚊 一 隻 雞 絕 無 取 巧 。
小 妹 見 佢 到 辣 雞 , 都 費 事 駁 嘴 , 返 到 公 司 向 稻 香 集 團 查 詢 , 發 言 人 話 1 蚊 一 隻 雞 堅 過 石 堅 , 光 顧 旗 下 稻 香 、 迎 囍 , 最 低 消 費 叫 一 隻 雞 $1 , 加 $8 茶 芥 , 再 加 一 , 條 方 程 式 係 $1 + $8 + $0.9 = $9.9 。 而 光 顧 客 家 好 棧 、 潮 館 , 只 收 $1 蚊 雞 價 , 不 收 任 何 附 加 費 。

搞 清 楚 件 事 都 安 樂 , 因 為 如 果 咁 大 間 集 團 都 呃 人 , 香 港 市 道 仲 點 會 有 救 呢 ? 不 過 小 妹 當 晚 誤 信 網 上 謠 言 , 冇 享 受 到 1 蚊 一 隻 雞 數 優 惠 , 家 都 仲 好 激 氣 !

大宅

茶$每位$8
有加一服務費

男爵府

thx

男爵府

睇你去邊間啦, 稻香旗下都有幾間係唔收加一及茶錢, 如上樓, 潮樓, 客家好棧, (稻香就要收茶錢及加一) 早2日去食"上樓", 1檯12人ORDER左2隻雞, 真係$1/隻, 仲唔係細細隻架啵, 餐牌上仲可以ORDER半隻添, 都係$0.5/隻, 好鬼抵食 !
埋單都係$6XX .
真係冇取巧, 食得過!

大宅

無取巧, 真係 $1, 而且唔算細隻, 味道亦好好味, 總之抵食.
老公 + 仔仔 = 我一生的成就

侯爵府

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 親子達人勳章 畀面勳章

潮樓食過梅子雞, 係一蚊隻, 咩都無加,
我地一家七口叫0左兩隻, 埋單2xx,
超抵食~~
p.s隻雞都ok大, 同好味~~

大宅

都幾好喎, 係咪平日至有.

周未周日有未家(六/日)

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我朋友二公婆, 叫一隻雞, 一碟菜+2碗白飯, 不用100元, 佢話好抵食.

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我上星期去過客家好棧,叫左隻一蚊雞,2個小菜,2個白飯,一個甜品,三支汽水,一家人2大2細,都係食左$156,我覺得都幾低
d一蚊雞仲係任你叫tim架,不過我地細食怕食唔晒所以冇叫多隻啫
佢真係冇收茶介,仲免加一tim~

王國長老

月餅勳章 王國長老

請問星期五有無呢個優惠??除左$1 雞,其他小菜有無discount??

大宅

last night 同c6 & BB 係客家好棧叫左隻一蚊雞,2個小菜,3個白飯, 用DBS 咭有88折 final total $115, 好鬼抵

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

一家人,最緊要開心,快樂~~~老公,收入大增~~~

子爵府

畀面勳章

我早倆日和老公去稻香食了以下食物"

一蚊雞 $1
火鍋湯底 $1
肥牛 $48
墨魚滑 $38
菜 $28
茶介2人 $16
加10%服務費 $13

total $145

佢連火鍋湯底都只係$1,真係超底食~~~

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

真係好扺~~~

原帖由 rain621 於 09-3-14 08:59 發表
我早倆日和老公去稻香食了以下食物"

一蚊雞 $1
火鍋湯底 $1
肥牛 $48
墨魚滑 $38
菜 $28
茶介2人 $16
加10%服務費 $13

total $145

佢連火鍋湯底都只係$1,真係超底食~~~ ...

子爵府

魅力公主 精緻種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

我琴日去食,埋單$102(一蚊雞一隻+沙爹肥牛粉絲煲+3碗飯+2罐可樂)

男爵府

上星期食飯, 埋單$111 (一蚊隻雞 + 元具花膠豆腐煲(例牌 side ) + 2碗飯).
你個餐抵食 d

原帖由 seven_cola 於 09-3-14 10:23 發表
我琴日去食,埋單$102(一蚊雞一隻+沙爹肥牛粉絲煲+3碗飯+2罐可樂)

公爵府

畀面勳章

星期六有冇??

大宅

醒目開學勳章

請問有冇人知潮樓DBS card有冇88折? thx

首頁

尾頁

跳至