跳至

首頁

尾頁

別墅

如題.

想問吓其他有經驗的媽咪,除了基本用品如奶粉,尿片外,有咩最好帶定呢?

多謝各位意見!

複式洋房

原帖由 lovetiana 於 09-3-10 11:25 發表
如題.

想問吓其他有經驗的媽咪,除了基本用品如奶粉,尿片外,有咩最好帶定呢?

多謝各位意見!

你會去邊度旅行呢? 同埋去幾多日? bb到時幾大呢? 上年10月我地一家三口同埋朋友一齊去左大阪一個星期,當時帶埋bb車, 旅行熱水壺, 吹氣沖涼盆, 仲有帶埋d平安葯.

別墅

預計5月中,地點係東京,其實阿囡到時都差不多2歲半囉,都應該唔使帶好多嘢,我諗住買一罐細奶粉,同埋帶啲舊奶樽,真正用完就棄!
至於平安藥,我打算帶保x丹,有冇其他提議??

原帖由 小文地 於 09-3-10 12:06 發表

你會去邊度旅行呢? 同埋去幾多日? bb到時幾大呢? 上年10月我地一家三口同埋朋友一齊去左大阪一個星期,當時帶埋bb車, 旅行熱水壺, 吹氣沖涼盆, 仲有帶埋d平安葯. ...

複式洋房

原帖由 lovetiana 於 09-3-10 12:24 發表
預計5月中,地點係東京,其實阿囡到時都差不多2歲半囉,都應該唔使帶好多嘢,我諗住買一罐細奶粉,同埋帶啲舊奶樽,真正用完就棄!

...

你有冇msn呀, 你add 我呀, 可以用msn 同你傾呀
[email protected]

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 lovetiana 於 09-3-10 12:24 發表

...

平安藥去你睇開的西醫到攞就得架喇!
上機時帶定D果汁or奶, 到landing時俾佢飲就唔會耳仔痛.
如果怕腸胃敏感, 就帶定一支1.25L的水, 去到溝當地水飲用.

男爵府

我地6月去台灣, 打算唔帶奶比亞仔飲, 因為想佢戒奶, 但佢每日只飲1餐, 就係早餐個餐, 打算同佢係酒店食早餐, 但驚佢狂喊......

別墅

嘩,好實用呀!!!!
多謝埋其他媽咪!!!!

原帖由 Qbear 於 09-3-10 14:46 發表

平安藥去你睇開的西醫到攞就得架喇!
上機時帶定D果汁or奶, 到landing時俾佢飲就唔會耳仔痛.
如果怕腸胃敏感, 就帶定一支1.25L的水, 去到溝當地水飲用. ...

複式洋房

原帖由 lovetiana 於 09-3-10 16:25 發表
嘩,好實用呀!!!!
多謝埋其他媽咪!!!!

你帶既水記住要寄艙呀, 唔可以放入隨身行李度架, 同埋小朋友剪野食既較剪都要寄艙, 我地回程時把較剪唔記得寄艙, 咁就俾人沒收左lu. 仲有你個小朋友仲肯唔肯坐bb 車呢, 如果肯既話, 帶埋去都好架, 起碼佢有得訓, 你地唔洗抱住佢咁辛苦. (當然架b車係輕便型果種先帶啦)

複式洋房

原帖由 JHsbb 於 09-3-10 16:16 發表
我地6月去台灣, 打算唔帶奶比亞仔飲, 因為想佢戒奶, 但佢每日只飲1餐, 就係早餐個餐, 打算同佢係酒店食早餐, 但驚佢狂喊......

我建議你都係帶罐細奶粉去好d啦, 因為台灣d野食都比較油, 如果早餐佢唔太啱食都可以食下奶補下數呀, 飲奶對小朋友都好既, 都唔洗刻意幫佢戒呀.

別墅

唔好意思呀,因為公司唔玩得msn,依家夜晚又少開機,所以唔敢add你呀!!
by the way, 謝謝你提我較剪同水要寄艙! 我都聽聞過會沒收. 另外,朋友一早畀咗架舊的士的車我哋,叫我哋用完唔使扲番香港添!

原帖由 小文地 於 09-3-10 14:07 發表

你有冇msn呀, 你add 我呀, 可以用msn 同你傾呀
[email protected]

禁止訪問

複式洋房

bb用嘅水可帶上機,不過過x-ray時會要求你打開比佢嗅吓.
我會帶埋尿墊(唔怕弄污酒店張床)同枕頭被仔(阿仔最愛自己張被).
我之前喺當地超市買corn flakes,bb餅,乳酪,芝士,生果比bb做snacks.亦試過買旦同vegi返酒店烚比bb食.咁就又fresh又唔怕唔均衡.當然,如你阿b可以跟大人食嘢就唔使咁煩啦.
奶粉尿片消毒紙我就帶定1-2日用量,去到即入貨(平好多啊).
日本有間超市叫sapporo drug,超大,好多地方都有,幾乎上述食同用嘅都有晒.你可check吓你酒店附近有無.
醫生開嘅平安藥同保暖衣物必備.
最後,記得帶定個吉袋or唿去幫bb入貨及小心回程時超磅.
have a nice trip!

複式洋房

sorry,睇錯tim.東京無sapporo drug.
sunshine city prince hotel 對面馬路有間24小時超市seiyu.如你酒店在附近都好方便補給.

原帖由 carben 於 09-3-15 01:02 發表
bb用嘅水可帶上機,不過過x-ray時會要求你打開比佢嗅吓.
我會帶埋尿墊(唔怕弄污酒店張床)同枕頭被仔(阿仔最愛自己張被).
我之前喺當地超市買corn flakes,bb餅,乳酪,芝士,生果比bb做snacks.亦試過買旦同vegi返酒店烚比 ...

別墅

謝謝你呀!!
其實去東京我都唔係太擔心,因為食物會好啱口味,而且人家啲bb設備好過我哋多多聲(呢樣嘢,香港真係有排學)!

原帖由 carben 於 09-3-15 21:08 發表
sorry,睇錯tim.東京無sapporo drug.
sunshine city prince hotel 對面馬路有間24小時超市seiyu.如你酒店在附近都好方便補給.

別墅

hihi lovetiana,
其實東京真係唔洗擔心, 況且bb都已經over 2 yrs old, 所以無咩問題嘅.
bb water 同埋交剪我有隨身帶上機, 去過4次旅行, so far 都無沒收過.
不過平安藥真係好緊要, 一定要帶.
日本嘅水喉水可供飲用, 我都係煲水喉水, 不過會帶私家電水煲. 但係去其他國家我就用蒸餾水煲熱水嘅.
睇吓你bb會唔會無咩耐性, 日本約4個鐘機程, 我每次都會買d新toys, 上到機扭計果時拆, 咪唔會嘈親人囉
仲有, 每次起飛我都會沖支奶比行行飲, 怕佢耳仔唔舒服!
你package守跟團架? 如果package就要注意, 佢地嘅鐵路多數係樓梯, 上上落落就會辛苦d.
希望幫到你啦, re...lax, hope u'll hv a great trip!

原帖由 lovetiana 於 09-3-16 11:15 發表
謝謝你呀!!
其實去東京我都唔係太擔心,因為食物會好啱口味,而且人家啲bb設備好過我哋多多聲(呢樣嘢,香港真係有排學)!

別墅

HIHI
你的資料好實用呀!!!!
我哋今次同埋姑姐姑丈去,係家族自駕遊,所以應該幾輕鬆!
我都只係比較擔心搭飛機會嘈到人.
以前自己去旅行,遇上bb哭鬧都會唔自在,但依家自己做咗媽媽,明白小朋友唔係自己控制,但希望tiana到時會聽話囉!

原帖由 wuleung 於 09-3-16 20:11 發表
hihi lovetiana,
其實東京真係唔洗擔心, 況且bb都已經over 2 yrs old, 所以無咩問題嘅.
bb water 同埋交剪我有隨身帶上機, 去過4次旅行, so far 都無沒收過.
不過平安藥真係好緊要, 一定要帶.
日本嘅水喉水可供飲用, ...

別墅

唔好客氣啦, 都係將自己嘅經驗share啫.
如果租車就更加方便lu
記得出發前唔好比d新玩具bb住, 上到機開始唔耐煩先逐件攞出黎呀. hee..

原帖由 lovetiana 於 09-3-17 11:56 發表
HIHI
你的資料好實用呀!!!!
我哋今次同埋姑姐姑丈去,係家族自駕遊,所以應該幾輕鬆!
我都只係比較擔心搭飛機會嘈到人.
以前自己去旅行,遇上bb哭鬧都會唔自在,但依家自己做咗媽媽,明白小朋友唔係自己控制,但希望tiana ...

首頁

尾頁

跳至