跳至

首頁

尾頁

子爵府

有無小朋友讀緊基督教香港崇真會安怡幼兒學校架?E間幼兒學校好唔好架?因為對油塘的幼稚園唔熟悉,麻煩指點下啦!

男爵府

原帖由 tracy0927 於 09-3-8 23:56 發表
有無小朋友讀緊基督教香港崇真會安怡幼兒學校架?E間幼兒學校好唔好架?因為對油塘的幼稚園唔熟悉,麻煩指點下啦!

我囡囡e+讀緊k3, 間學校好好,老師好有愛心,又交帶,小朋友返得好開心

子爵府

回覆 # 的文章

多謝指教!

子爵府

原帖由 傻鴨菇芝 於 09-3-11 10:11 發表

我囡囡e+讀緊k3, 間學校好好,老師好有愛心,又交帶,小朋友返得好開心

傻鴨菇芝:
我主要想知道下e間學校的課程點架?深唔深?我個女e家讀個間幼稚園就無乜學到,我個女已經讀緊k1,我怕到小一的時候會追唔上,所以想轉校.麻煩可唔可以講多d啊?thanks!

水晶宮

畀面勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

我對仔女都係畢業生,安怡很好呀 
生日月, 開心過

男爵府

原帖由 tracy0927 於 09-3-12 20:58 發表

傻鴨菇芝:
我主要想知道下e間學校的課程點架?深唔深?我個女e家讀個間幼稚園就無乜學到,我個女已經讀緊k1,我怕到小一的時候會追唔上,所以想轉校.麻煩可唔可以講多d啊?thanks! ...

深唔深好難講,我就覺得都適中, 我女都算應付得到,但明顯,k3功課多咗,中文和英文都開始寫句子,數學就計緊加數算式,我諗都ok掛,

子爵府

原帖由 傻鴨菇芝 於 09-3-14 11:59 發表

深唔深好難講,我就覺得都適中, 我女都算應付得到,但明顯,k3功課多咗,中文和英文都開始寫句子,數學就計緊加數算式,我諗都ok掛,

星期五打電話問過安怡,答覆是全校都full,唉,睇來轉唔成喇!做唔到你囡囡既師妹添! 油塘可以揀既全日幼稚園實在太少喇,就只有兩間明愛的同埋天主教聖雅各伯,我囡囡e+已經系其中一間明愛.天主教聖雅各伯就有位啊,但扣除學券後都要交2700,學費太貴喇!

水晶宮

做咩要 由明愛轉呀 ?

你去排waiting 嘛, 安怡.

原帖由 tracy0927 於 09-3-15 00:57 發表

星期五打電話問過安怡,答覆是全校都full,唉,睇來轉唔成喇!做唔到你囡囡既師妹添! 油塘可以揀既全日幼稚園實在太少喇,就只有兩間明愛的同埋天主教聖雅各伯,我囡囡e+已經系其中一間明愛.天主教聖雅各伯就有位 ...
生日月, 開心過

水晶宮

傻鴨, 我對仔女去咗xx軍補習咗二個月呀, 但我好似對佢補習老師的水平不多滿意. 可能都會考慮去童xx, 但一直無時間去參觀, 如果只是商場個鋪的環境, 我就不多滿意.

你女是否讀返哥哥間學校呀 ?

原帖由 傻鴨菇芝 於 09-3-14 11:59 發表

生日月, 開心過

子爵府

原帖由 雪文 於 09-3-16 09:49 發表
做咩要 由明愛轉呀 ?

你去排waiting 嘛, 安怡.

我個女從08年9月開始在明愛讀k1,但我發覺到e+每日都系讀兒歌,連26個字母都未完全識,我覺得學唔到野,所以想轉.

水晶宮

咁你同安怡校長講waiting啦. 好多人都係wait一些時間才入的, 或者佢會安排你入就近同网幼兒園, 坐校車. 等油塘有位才轉過來.

原帖由 tracy0927 於 09-3-16 14:45 發表

我個女從08年9月開始在明愛讀k1,但我發覺到e+每日都系讀兒歌,連26個字母都未完全識,我覺得學唔到野,所以想轉.
生日月, 開心過

男爵府

原帖由 雪文 於 09-3-16 16:18 發表
咁你同安怡校長講waiting啦. 好多人都係wait一些時間才入的, 或者佢會安排你入就近同网幼兒園, 坐校車. 等油塘有位才轉過來.

雪文:

係呀,我囡會讀哥哥間小學,好彩有哥哥,聽老師講今年派位唔係咁理想,如果冇哥哥,我諗都幾煩

男爵府

原帖由 tracy0927 於 09-3-15 00:57 發表

星期五打電話問過安怡,答覆是全校都full,唉,睇來轉唔成喇!做唔到你囡囡既師妹添! 油塘可以揀既全日幼稚園實在太少喇,就只有兩間明愛的同埋天主教聖雅各伯,我囡囡e+已經系其中一間明愛.天主教聖雅各伯就有位 ...

tracy0927:

我囡都是由聖雅各伯轉到安怡的,當初都是waiting list,轉去安強讀住先,好彩約一個月就可轉返安怡了

子爵府

原帖由 傻鴨菇芝 於 09-3-17 17:24 發表

tracy0927:

我囡都是由聖雅各伯轉到安怡的,當初都是waiting list,轉去安強讀住先,好彩約一個月就可轉返安怡了

多謝你的提議,等我下星期去問下先.

子爵府

原帖由 傻鴨菇芝 於 09-3-17 17:24 發表

tracy0927:

傻鴨菇芝:
其實有兩個問題系我最想知道的,麻煩你幫手了解下.
1.我個女e+的幼稚園老師會俾小朋友吃薯片\旺旺雪餅\紫菜\百力玆等零食當系獎勵,但我個女吃埋呢d野就喉嚨發炎,呢d食物我平時吾準女女食既,但我又吾知點同老師say no
2.小朋友在幼稚園一日就只有去體能室活動的時候先有水飲,但一個人點可能一日先飲一杯水呢?我同老師提意見,但老師的回答就系:距地有果汁同湯等其他的水份,班上系有水的,只要小朋友提出要飲,老師就會俾既.但一個3歲的小朋友除非真系好口干先會提出,而且,我個人認為果汁同湯系代替吾到清水架.我提完意見的時候老師每日都會增加一杯水俾我個女,但時間一長就無啦.

麻煩你向你女女了解下安怡有無o甘既情況啊?thanks!

男爵府

原帖由 tracy0927 於 09-3-19 00:18 發表

傻鴨菇芝:
1.我個女e+的幼稚園老師會俾小朋友吃薯片\旺旺雪餅\紫菜\百力玆等零食當系獎勵,但我個女吃埋呢d野就喉嚨發炎,呢d食物我平時吾準女女食既,但我又吾 ...

TRACY0927:

我諗你打去學校了解一下會比較好d,我囡就冇咩問題,早上食早餐有水或飲品,約12點又食午餐,午睡後又有水果茶點, 之後都差不多放學了,其實都足夠呢,不用太担心,另我又冇聽我囡講,好師會比薯片\旺旺雪餅\紫菜\百力玆等零食當系獎勵, 間中會有糖,但唔多,多數奬貼紙

別墅

i totally agree with you....

原帖由 tracy0927 於 09-3-19 00:18 發表

傻鴨菇芝:
1.我個女e+的幼稚園老師會俾小朋友吃薯片\旺旺雪餅\紫菜\百力玆等零食當系獎勵,但我個女吃埋呢d野就喉嚨發炎,呢d食物我平時吾準女女食既,但我又吾 ...

首頁

尾頁

跳至