跳至

首頁

尾頁

大宅

尼兩個星期...一訓覺....兩隻大脾就好痕....睇左醫生...再用片糖沖涼都無用....大家有無經驗呀

複式洋房

醫生有無話係咩事呀???用CREAM會唔會好D???

大宅

今日覆診同醫生講....比左啲CREAM 我....不過都無用

原帖由 M_E 於 09-3-9 13:20 發表
醫生有無話係咩事呀???用CREAM會唔會好D???

別墅

我都係呀, 大骴痕到爆, r 到一點點.....好辛苦~ 已經有2個星期.

我覺得我係太燥, 特別係我食0左薑同紅早會特別嚴重, 所以我而家食d 清潤0既野, 清熱0既西瓜/腐足旦果d 都會食.

醫生叫我唔好用太熱0既水沖涼, 唔好沖太耐, 用有oatmeal, 或者有甘油glycerol成份ge cream/shower cream 保濕, 唔好用有香味0既cream. 你試下得唔得~

別墅

其實我由廿幾個week 一路開始痕 (肚,手,chest), D 西醫一D都幫唔到, only 比cream 我...治表唔治本.... 好彩我個中醫幫到手... 佢話我胎熱... 食中藥好好多... at least 唔會晚晚起身r.... 不如你睇睇中醫啦...

大宅

醫生已經叫我用"施巴"沖涼...但都好似無用...

原帖由 OwenJC 於 09-3-16 05:56 發表
我都係呀, 大骴痕到爆, r 到一點點.....好辛苦~ 已經有2個星期.

我覺得我係太燥, 特別係我食0左薑同紅早會特別嚴重, 所以我而家食d 清潤0既野, 清熱0既西瓜/腐足旦果d 都會食.

醫生叫我唔好用太熱0既水 ...

大宅

食中藥..我怕影響BB....不過我仲有三個星期...就生得....忍一忍啦....

原帖由 ccarol 於 09-3-16 09:38 發表
其實我由廿幾個week 一路開始痕 (肚,手,chest), D 西醫一D都幫唔到, only 比cream 我...治表唔治本.... 好彩我個中醫幫到手... 佢話我胎熱... 食中藥好好多... at least 唔會晚晚起身r.... 不如你睇睇中醫啦... ...

別墅

我禽晚痕到訓唔到, 4點幾醒0左, 係度喊呀...因為真係好痕, r 到就流血都係痕, 後來諗起mammy 叫我用金銀花抹身, 我就煲0左d, 用廚房紙抹濕手腳, 真係好好ga!! 熱熱地好舒服, 我抹0左兩三次, 就可以去zzzz.

人地話加片糖會潤d, 我今晚都會買片糖試下.

大宅

我晚晚都係咁…..啲手同腳都損晒 …..金銀花同片糖我都試過….無用

原帖由 OwenJC 於 09-3-18 02:04 發表
我禽晚痕到訓唔到, 4點幾醒0左, 係度喊呀...因為真係好痕, r 到就流血都係痕, 後來諗起mammy 叫我用金銀花抹身, 我就煲0左d, 用廚房紙抹濕手腳, 真係好好ga!! 熱熱地好舒服, 我抹0左兩三次, 就可以去zzzz.

人地話 ...

別墅

無用呀?
我係第一二次好work, 之後唔知係唔係d 水凍0左, or 放得耐都無0甘work啦. 我mammy 叫我試下飲少少金銀花果d 水, 再食多d 野去毒, 頭先去中醫度佢話唔好食d 雞呀/蝦呀/濕野, 薑都唔再食啦..買0左d 白連so, 食腐竹旦, 西瓜果d, 唯有忍多幾星期啦...

我都係r 到手腳損哂..蚊難0甘好醜樣.

首頁

尾頁

跳至