烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

去樓上買花膠好唔好? D花膠算唔算靓?

大宅

原帖由 PamelaLi0399 於 09-3-6 18:42 發表
去樓上買花膠好唔好? D花膠算唔算靓?
你可去"安記,我都係果度買,都好靚

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

大廚勳章 BK Milk勳章

原帖由 尼古丁 於 09-3-16 03:39 發表

買果個話起碼放3年先會變黃, 同埋安記出名貴,其實上環重有好多鋪賣,有時間可貨比3家, 花膠話晒都唔平

係呀! 扎膠公擺得時間耐都唔怕ka, 顏色變得黃d, 我有d擺左好多年嚕, 當年買三百幾蚊斤, 依家升到成千蚊斤.

伯爵府

波子 ,我都有好多斤花膠, 未開袋,放左係櫉柜好多年,有冇問題架,有d係深黃色架,仲有我買左好多細細隻的雞泡膠用來平時煲湯幾方便下。

原帖由 波子 於 09-3-16 09:15 發表

係呀! 扎膠公擺得時間耐都唔怕ka, 顏色變得黃d, 我有d擺左好多年嚕, 當年買三百幾蚊斤, 依家升到成千蚊斤.

珍珠宮

大廚勳章 BK Milk勳章

原帖由 88muimui 於 09-3-16 11:20 發表
波子 ,我都有好多斤花膠, 未開袋,放左係櫉柜好多年,有冇問題架,有d係深黃色架,仲有我買左好多細細隻的雞泡膠用來平時煲湯幾方便下。

只要d花膠夠乾身就唔會生虫, 放係廚櫃多年係無問題的, 擺擺下係一定會變深黃色ka, 我d珍藏係深黃色.
雞泡膠未買過, 通常買扎膠公(有口感)但依家升到好貴, 平平地就買下紐西蘭肚或鴨泡肚黎煲, 膠質一樣高, 只不過食落口感唔同.

大宅

回覆 # 的文章

咁有邊間好介紹?d有話安記老字號,唔怕買次貨,而且價錢都唔係好貴,平過樓上啦~

大宅

原帖由 hohei 於 09-3-20 00:00 發表
咁有邊間好介紹?d有話安記老字號,唔怕買次貨,而且價錢都唔係好貴,平過樓上啦~
我在安記買過,佢其實比其他靚.及有時特價好抵 我又有VIP CARD

首頁

尾頁

跳至